Sıcaklık Farkının Gitar ve Flütte Frekans, Periyot ve Dalga Boyu Ölçümüne Etkisi

Bu çalışma ile, gitar ve flütte seslendirilen aynı notaların periyot, frekans ve dalga boyunun farklı olup olmadığı ve sıcaklık değişiminden etkilenmesi incelenmiştir. Gitar ve yan flüt çalgılarının periyot, frekans ve dalga boyunu ölçüp, sıcaklık ile değişimi gözlemlenmiştir. Gitar ve yan flüt ile 24oC sıcaklıkta periyot, frekans ve dalga boyu ölçümleri alınmıştır. Daha sonra 10oC sıcaklıkta yeniden periyot, frekans ve dalga boyu ölçümleri alınmış ve ses matematiksel anlamda görünür hale getirilmiştir. Elde edilen ölçüm değerlerine göre ortamın sıcaklık değişiminden, periyot, frekans ve dalga boyunun etkilendiği görülmüştür. En çok etkilenen müzik aleti yan flüt olmuştur. Bu durumun sebebinin, yan flütte metal oranının gitara göre daha fazla olmasından kaynaklanmış olabileceği düşünülmektedir. Elde edilen veriler neticesinde her sesin farklı bir frekans oluşturduğu, farklı sıcaklıklarda frekans, periyot ve dalga boyu değerlerinin değiştiği görülmüştür. Yan flüt ve gitar çalgılarının da periyot, frekans ve dalga boyunun farklı olduğu gözlemlenmiştir. Periyot, frekans ve dalga boyu sıcaklık ile değişim gösterdiğinden, her enstrümanın akordunun farklı sıcaklık değerine göre belirlenebileceği sonucuna varılmıştır.

The Effect of Temperature Difference on Frequency Period and Wave Size in Guitar and Flute

In this study, it was examined whether the same notes played in guitar and flute are different in terms of period, frequency and wavelength and how they are affected by temperature changes. The period, frequency and wavelength of the guitar and side flute instruments were measured and the variation with temperature was observed. Period, frequency and wavelength measurements were taken at 24°C with guitar and side flute. Then, period, frequency and wavelength measurements were taken again at 10°C and the sound was made mathematically visible. According to the measured values, it was seen that period, frequency and wavelength were affected by the change of temperature of the environment. The most influenced musical instrument was the side flute. This reason may be due to the fact that the side flute metal ratio is higher than the guitar. As a result of the data obtained, it was observed that each sound forms a different frequency and frequency, period and wavelength values change at different temperatures. Side flute and guitar were also observed to have different periods, frequencies and wavelengths. As the period, frequency and wavelength vary with temperature, it is concluded that the tuning of each instr ument can be determined accor ding to dif ferent temperatur e value.

___

  • Albay A. (2013). MEB Açık Öğretim Okulları Fizik 4 Ders Notu, 72.
  • Anonim (2017). http://sbf.beun.edu.tr/dosyalar/2017/03/17/ikt-ders-1.pdf. Son Erişim Tarihi: 08.05.2018.
  • Baltacı, K., Demir, Y., Kesimal, E. (2014). “Programlanabilir Sinyal Jeneratörü”. Lisans Bitirme Projesi. KTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü. Trabzon-Türkiye.
  • Boz, A. F. (2010). Osiloskop, Temel Elektronik Ders Notları 14. Hafta. http://320volt.com/osiloskop/. Son Erişim Tarih: 03.05.2018.
  • Öğreten, M., Kahriman, M. (2010). “Labview Yardımı ile Gitar Akordu”. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 1(1): 1-7.
  • Yayla, F. (2006). “Müziksel İşitmenin Temel Prensipleri”. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fak. Dergisi, 12(38): 31.
  • Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) (2012). Müzik Aletleri Yapımı, Müziğin Fiziği Uygulamaları Modül Yayını, 3-5.
  • Zeren A. (1997). Müzik Fiziği: Pan Yayıncılık.Ankara-Türkiye.