Sağlık Bilgi Sistemleri Yönetimi ve Toplumsal Bellek/Gelecek Açısından Değerlendirilmesi

Bilgi sistemleri, çalışma yöntemlerini ve koşullarını değiştirdiği gibi zaman ve mekân engelinin de aşılmasını sağlayan uygulamalar olarak yaşamın tüm alanlarında yer almaktadır. Bilgi yönetim sistemleri, veri, bilgi ve belgelerin oluşturulması, işlenmesi, biçimlendirilmesi, analiz edilmesi ve anlamlandırılması, kullanılması, paylaşılmasını içeren uygulamalardır. Bilgi yönetim sistemleri barındırdığı bileşenler açısından disiplinlerarası bütünleştirici yaklaşımlara daha çok gereksinim göstermektedir. Kurumlarda üretilen ve alınan büyük miktardaki veri, bilgi ve belgelerin, kurumlar için yararlanılabilir bir bilgi birikimine etkin dönüşümü gerekmektedir. Veri ve bilgiyi depolamak hatta oradan çıkarmak yetmemekte, veriyi analiz etmek, anlamlandırmak, ilk karar verene, en çabuk karar verecek biçime getirip sunmayı gerektirmektedir. ‘Analiz ve anlamlandırma’ bilgi sistemlerinin temel işlevi olarak öne çıkmaktadır. Konu sağlık olunca bu husus daha da önem taşımaktadır. Bu bağlamda ‘sağlık bilgi sistemleri’ hekimlerin, hastanın tıbbi kayıtlarındaki önemli bilgileri hızlı bir şekilde tespit etmesine, ilgili kanıtları bulmasına ve tedavi seçeneklerini keşfetmesine yardımcı olan platformlar olarak kurgulanmalı ve yönetilmelidir. Bunun için sağlık bilgi sistemlerinde gelişmiş bilişsel algoritmalar kullanılmalı, sağlık bilgi sistemleri teşhis ve tedavide kararın verilmesinde hekimlerin yardımcılarından biri haline getirilmelidir. Bilgi sistemlerinde biriken devasa veri ve bilgiyi anlamlandırmak, analiz etmek, yeni çıkarımlarda bulunmak ise yapay zekâları ön plana çıkarmaktadır.

Health Information Systems Management and Evaluation of Social Memory/Future Perspective

Information systems change their working methods and conditions and are located in all areas of life as applications that allow time and space obstacle to be overcome. Information management systems are applications that involve the creation, processing, shaping, analyzing and understanding, use and sharing of these data, information and documents. Knowledge management systems are more in need of interdisciplinary integrative approaches in terms of the components they contain. The large amount of data, information and documents produced and received in institutions must be transformed into an available knowledge for institutions. It is not enough to store and remove data and information, it requires analyzing the data, giving meaning to the first decision-maker and making the decision quickly. Analysis and interpretation are the main functions of information systems. This is even more important when it comes to health. In this context, health information systems should be designed and managed as platforms that help physicians quickly identify important information in the patient's medical records, find relevant evidence, and discover treatment options. For this, advanced cognitive algorithms should be used in health information systems, and health information systems should be made as one of the physicians' assistants in the decision making and diagnosis of health information systems. Understanding, analyzing and making new inferences from the huge information accumulated in information systems puts artificial intelligence to the forefront.

___

  • Future of Humanity Institute (2018). https://www.fhi.ox.ac.uk/. Erişim: 12 Kasım 2018.
  • Harari, Y. Noah (2017). Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi. 7.bs. İstanbul: Kolektif Kitap.
  • Hastane Bilgi̇ Yönetim Sistemleri̇ için Genel Gereksinimler. Türk Standardı Tasarısı-ICS 35.240.80. Türk Standartları Enstitüsü).
  • IBM Watson for Oncology (2018). https://www.ibm.com/us-en/marketplace/ibm-watson-for-oncology. Erişim: 12 Kasım 2018.
  • Özdemirci, F. ve Torunlar, M. (2018). “Bilgi-Değişim-Siber Güvenlik-Bağımsızlık”. Bilgi Yönetimi Dergisi, 1:1 (2018), 78-83.ss. e-Dergi: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/488773.
  • Ünal, M. A.ve Özdemirci, F. (2017). “EBYS (e-BEYAS) ve e-Arşiv Sistemlerinde/ Uygulamalarında Yapay Zeka Yaklaşımı”. Bilgi Sistemleri ve Bilişim Yönetimi: Beklentiler ve Yeni Yaklaşımlar. - Ankara: BİL-BEM, 2017. İçinde 57-63. ss.
  • What is Ross? (2018). https://rossintelligence.com/ross/. Erişim: 12 Kasım 2018.
  • Will Robots Take My Jobs? (2018). https://willrobotstakemyjob.com/. Erişim: 12 Kasım 2018.
Bilgi Yönetimi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Ankara Üniversitesi Bilgi Yönetim Sistemleri Belgelendirme ve Bilgi Güvenliği Merkezi ( BİL-BEM)