Milli e-Arşiv Bilgi Sistemi Ağı ve Veri Merkezi Yapılanma Önerisi: Yenilikçi Teknolojiler-Yeni Nesil Arşivciler-Yapay Zekâ ve Ötesi ...

Günümüzde kurumlarda iş ve işlem süreçleri elektronik ortamlarda yenilikçibilgi teknolojilerinin kullanıldığı bilgi yönetim sistemleri ilegerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda bilgi yönetimi ve bilgi güvenliği, büyükveri, robotik süreç otomasyonu, makine öğrenmesi, yapay zekâ, kuantumteknolojileri gibi bilgi yönetim sistemlerini etkileyen uygulamalar kurumların vedevletin öncelikli gündemleri arasına girmiştir. Arşivler, devletlerin vetoplumların bağımsızlık simgesi olarak tarihin her döneminde öne çıkmıştır.Bilgi çağında arşivlerin varlığını güçlendirerek sürdürmesine milletlerin,devletlerin her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Arşivler gelişen teknolojiile birlikte evirilmekte, bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Bu değişim vedönüşümü iyi yönetmek yalnızca bir sorumluluk değil zorunluluktur. Geçmişi vebugünü geleceğin dünyasına taşımak istiyorsak arşivlerimizi bugünün şartlarınauygun yapılandırmak ve geleceğe taşımak zorundayız. Yapay zekâ, makineöğrenmesi, robotik süreç otomasyonu, kuantum teknolojileri gibi gelişmeleribelge yönetimi ve arşiv süreçlerine uygulamak zorundayız. Çünkü artık insanlıkbilgi sistemleri üzerinden yönetilmektedir, bu sistemlerin ana unsuru/olgusu daveri, bilgi ve belgedir. Devletin kurumları, yönettiği veri ve bilgilerini dahagüveli ortamlarda yönetmek için yenilikçi teknolojileri kullanmaları ve‘Kurumsal e-Arşiv Veri Merkezleri’ni geliştirmeleri gerekmektedir. Bubağlamda ‘Milli e-Arşiv Bilgi Sistemi ve Milli Arşiv Veri Merkezi’yapılandırılmalıdır. Belge yönetimi ve arşivcilik doğal yolla yok olacak bir alan,bir meslek değildir, ancak güncelliğini yitirme şeklinde yok olabilir. O zaman bualanı, mesleği dönüştürmeliyiz, yeni boyut kazandırmalıyız.

Establishment of National e-Archive Information System Network and Data Center: Innovative Technologies-Next Generation Archivists-Artificial Intelligence and Beyond ...

Today, business and transaction processes in institutions are realized with information management systems that use innovative information technologies in electronic environments. In this context, applications affecting information management systems such as information management and information security, big data, robotics process automation, machine learning, artificial intelligence, quantum technologies have been among the priorities of institutions and government. Archives have become prominent in every period of history as a symbol of independence of states and societies. In the information age, nations and states need archives more than ever before. Archives are evolving with developing technology and a change and transformation is experienced. Managing this change and transformation well is not only a responsibility but a necessity. If we want to carry the past and the present into the world of the future, we have to structure our archives in accordance with today's conditions and move them to the future. We have to apply developments such as artificial intelligence, machine learning, robotic process automation, quantum technologies to records management and archive processes. Because humanity is now governed through information systems, the main element/phenomenon of these systems is data, information and records. Government agencies need to use innovative technologies and develop ‘Enterprise e-Archive Data Centers’ to manage their data and information in more secure environments. In this context, ‘National e-Archive Information System and National Archive Data Center’ should be configured. Records management and archiving is not a profession that will vanish naturally, but it can disappear in the form of outdated. Then we have to transform this field, the profession, and bring a new dimension.

___

  • Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Sayısı: 11), T.C. Resmî Gazete, 30480, 16.07.2018.
  • e-BEYAS 2019 Sempozyumu: Endüstri 4.0 Sürecinde Bilgi Yönetimi ve Bilgi Güvenliği: eBelgeeArşiv-eDevlet-Bulut Bilişim-Büyük Veri-Yapay Zekâ, 10-11 Ekim 2019, Gölbaşı-Ankara. http://2019.ebeyas.org/ Erişim: 30.10.2019.
  • e-BEYAS 2017 Sempozyumu: Bilgi Sistemleri ve Bilişim Yönetimi: Beklentiler ve Yeni Yaklaşımlar, 19-20 Ekim 2017, Gölbaşı-Ankara. http://2017.ebeyas.org/ Erişim: 30.10.2019.
  • e-BEYAS 2015 Sempozyumu: Kurumsal Belleklerin Geleceği: Dijitalleştirme-Elektronik ArşivElektronik Belge Yönetimi, 21-22 Ekim 2015, Gölbaşı-Ankara. http://2015.ebeyas.org/ Erişim: 30.10.2019.
  • e-BEYAS 2014 Sempozyumu: Elektronik Belge Yönetimi ve Arşiv Uygulamaları, 20-21 Mart 2014, Gölbaşı-Ankara. http://2014.ebeyas.org/ Erişim: 30.10.2019.
  • Özdemirci, F. (2019). “4. e-BEYAS Sempozyumu Açış Konuşması- Prof. Dr. Fahrettin Özdemirci” http://2019.ebeyas.org/wp-content/uploads/2019/11/4_e_BEYAS-2019- Semp_Acis_konusmasi_FO_10_10_2019.pdf. Erişim: 30.10.2019.
  • Torunlar, M., Özdemirci, F. (2019). Bilginin Bilgiyle Savaşı: Belge ve Bilgi Yönetimi Vizyonuyla… Ankara: Ankara Üniversitesi, BİL-BEM.
  • Ünal, M. A. ve Özdemirci, F. (2017). “EBYS (e-BEYAS) ve e-Arşiv sistemlerinde/ uygulamalarında yapay zekâ yaklaşımı”. Bilgi Sistemleri ve Bilişim Yönetimi: Beklentiler ve Yeni Yaklaşımlar (s.57- 63) içinde. Ankara: BİL-BEM. e-Kitap erişim link: http://bilbem.ankara.edu.tr/wpcontent/uploads/sites/629/2017/12/e_Kitap_BSBY_2017.pdf. Erişim 28.10.2019.
Bilgi Yönetimi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Ankara Üniversitesi Bilgi Yönetim Sistemleri Belgelendirme ve Bilgi Güvenliği Merkezi ( BİL-BEM)
Sayıdaki Diğer Makaleler

4. e-BEYAS Sempozyumu 'Yaratıcı Fikirler Poster Sunumları' Etkinliği

Betül Çağlayan, Elif ÖZTOP, Ela ANKARALI, Özgür KÜLCÜ, Dilan Şerife ŞİŞKİN

Bilgi Yönetim Sistemlerinin Birlikte Çalışabilirlik Gereksinimleri ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi Birlikte Çalışabilirlik Olgunluk Modeli

Fahrettin ÖZDEMİRCİ, Sefer YAZICI

Bilgi Yönetimi ve Bilgi Güvenliği: eBelge-eDevlet-Bulut Bilişim-Büyük Veri-Yapay Zeka

By Dergisi EDİTÖR KURULU

Bilgi Yönetimi ve Bilgi Güvenliği: eBelge-eArşiv-eDevlet-Bulut BilişimBüyük Veri- Yapay Zekâ/ Editörler Bahattin Yalçınkaya, Mehmet Altay Ünal, Burcu Yılmaz ve Fahrettin Özdemirci. Ankara: Ankara Üniversitesi Bilgi Yönetim Sistemleri Belgelendirme ve Bilgi Güvenliği Merkezi (BİL-BEM), 2019.

BY Dergisi Editör Kurulu

Dijital Konfederalizm’den Teknolojik Tekilliğe Giden Süreçte Bilgi Güvenliği ve “Uyarlanmış Gerçek” Kavramı: Kuramsal Bir Çalışma

Cevdet ÖZMEN

Bartın İl Halk Kütüphanesindeki Okul Öncesi Dönem Çocuk Kitaplarının Dış Yapı Ölçütleri: Yazım, Dil, Biçim ve İçerik Özelliklerine Göre Değerlendirilmesi

Huriye ÇOLAKLAR

Bilginin Bilgiyle Savaşı: Bilgi ve Belge Yönetimi Vizyonuyla...

Burcu YILMAZ

4. e-BEYAS 2019 Sempozyumu Açış Konuşması

Fahrettin ÖZDEMİRCİ

Sağlığın Kişiselleşmesi ve Kişisel Sağlık Bilgi Sistemleri

Banu Fulya YILDIRIM

Makine Öğrenmesi Yaklaşımıyla e-Belgelere Standart Dosya Plan Numaralarının Otomatik Olarak Atanması Üzerine Bir Çalışma

Kasım BİNİCİ