Göçmenlerin toplumla entegrasyonunda kütüphanelerin rolü

Öz Türkiye sahip olduğu jeopolitik konumundan ötürü tarih boyunca göç olaylarının yaşandığı bir ülke olmuştur. İç savaş ve siyasi istikrarsızlık gibi sebeplerle göç olayları günümüzde de devam etmektedir. Özellikle 2011 yılında Suriye’de başlayan savaş, sayıları üç milyonu bulan göçmenin Türkiye’ye gelmesine sebep olmuştur. Göçmenlerin niceliksel fazlalığı ve uzun süreli ikametleri, onların Türk toplumuna uyum sağlamasına yönelik politikaların geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu politikaların hayata geçirilmesinde kütüphanelere ve bilgi merkezlerine önemli görevler düşmektedir. Bu makalede; kütüphanelerin göçmenlerin toplumsal hayata entegrasyonunda etkin bir rol oynayacağı tezinden hareketle, Türkiye’de göçmenlere yönelik sürdürülen kütüphane hizmetleri  değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirme neticesinde bu konuda yeterli çalışma yapılmadığı görülmektedir. Göçmenlere yönelik kütüphane ve bilgi üretimi politikalarını geliştirmek ve uygulamak amacıyla Uluslararası Kütüphaneler Birliği IFLA’nın belirlediği göçmenlere için kütüphane hizmetleri, Türkiye’deki mevcut uygulamalar ışığında değerlendirilmiştir.Çalışmada betimleme yöntemi kullanılmıştır. Belge analizi tekniği ile elde edilen veriler sentez araştırma kaynaklarıyla desteklenmiştir. Çalışma neticesinde, göçmenlerle ilgili geliştirilecek hizmet politikaları ve stratejik planlamaların arasına kütüphane ve bilgi hizmetlerinin de dâhil edilmesinin gerekliliği sonucuna varılmıştır.

___

AFAD. (2017). Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımlar. 05 Temmuz 2017 tarihinde https://www.afad.gov.tr/upload/Node/2373/files/Suriyeli_Siginmacilara_Yapila n_Yardimlar.pdf adresinden erişildi.

Avrupa Birliği Bakanlığı. (2017). Türkiye-AB vize muafiyeti süreci ve geri kabul anlaşması hakkında temel sorular ve yanıtları. 18 Haziran 2017 tarihinde https://www.ab.gov.tr/files/pub/turkiye_ab_vize_muafiyeti_sureci_ve_geri_kabul_anlasmasi_hakkinda_temel_sorular_ve_yanitlari.pdf adresinden erişildi.

Baysal, J. (1987). Kütüphanecilik alanında yeni kavramlar araçlar yöntemler. 2. bs., İstanbul, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Film Merkezi ve Matbaası, s. 220.

Belediye Kanunu. (2017). 07 Temmuz 2017 tarihinde http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5393.pdf adresinden erişildi.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu. (2017). 09 Temmuz 2017 tarihinde http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5216-20121112.pdf adresinden erişildi.