Türkiye’de Kamu Yönetimi Eğitimi Üzerine Bir Çözümleme

Kamu yönetimi eğitiminde hızlı bir dönüşüm yaşanmıştır. Bu değişimlere uyum sağlamak için kamu yönetimi eğitimini güncellemek gerekmektedir. Kamu yönetimi eğitiminde niteliğin arttırılması için daha fazla gayret gösterilmesi gerekir. Türkiye’de kamu yönetiminde yetenekli yöneticiler yetiştirmek için farklı nitelikte kurumlar oluşturulmuştur. Türkiye’de Osmanlı Dönemi’nde uygulanan Enderun Mektebi ve daha birçok kuruluşun etkisi günümüzde hissedilmektedir. Kurumlar, kamu yöneticilerinin yetiştirilmesi için değişen şartlara göre yeniden düzenlenmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de kamu yöneticisi yetiştiren kurumlar incelenmiştir. Tarihsel süreç içerisinde yönetici yetiştirmek amacıyla kurulan kurumların geçirmiş olduğu değişimler açıklanmıştır. Dijitalleşme sürecinde kamu yönetimi eğitimi üzerinde durulmuştur. Kamu yönetimi eğitiminde yaşanan sorunlar açıklanmış ve öneriler getirilmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuç; kamu yönetimi eğitiminde kaliteyi artırabilmek için merkezi düzeyde yaşanan değişimleri de göz önünde bulundurarak kamu yönetiminin yeniden düzenlenmesidir. Kamu yönetimi eğitiminde ders içeriklerinin, eğitimde kullanılan materyallerin yeniden tasarlanması gerekir. Kamu yönetimi eğitiminde teori ile pratiği bütünleştirecek bir sistemin uygulanması gerekir.

An Analysis on Public Administration Education in Turkey

There has been a rapid transformation in public administration education. In order to adapt to these changes, it is necessary to update public administration education. More efforts are needed to increase the quality of public administration education. Different institutions have been established to train talented managers in public administration in Turkey. The influence of many institutions such as the Enderun School, which was implemented in the Ottoman Period in Turkey, is felt today. Institutions are reorganized according to changing conditions for the training of public administrators. In this study, primarily the institutions that train public administrators in Turkey were examined. In the historical process, the changes that the institutions established to train managers have undergone are explained. Public administration education has been emphasized in the digitalization process. The problems experienced in public administration education were explained and suggestions were made. The result reached in the research; it is the reorganization of the public administration by taking into account the changes at the central level in order to increase the quality in public administration education. In public administration education, course contents and materials in education need to be redesigned. In public administration education, a system that will integrate theory and practice should be implemented.

___

  • Akca, H. (2019). Kamu Yönetimi Eğitimi ve Öğretimi İçerisinde Etik Eğitiminin Yeri ve Önemi. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Denizli.
  • Akman, E. & Kocaoğlu, M. (2019). Kamu Yönetimi Lisans Eğitiminde Teknoloji Kullanımı: Ahi Evran, Çankırı Karatekin ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversiteleri Örneği. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 15 (1), 118-142.
  • Akpınar, A. (2017). Türkiye’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Eğitimi: Eğitim İstihdam İlişkisine İlişkin Bir İnceleme. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Altan, Y., Kerman, U. & Aktel, M. (2009), Kamu Yönetiminde Lisans Öğretimi: Kamu Yönetimi Öğrencileri Üzerinde Bir Araştırma. SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:20, 227-252
  • Altunok, M. (2011). Türkiye’de Kamu Yönetimi Disiplininin Temelleri Üzerine. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(3), 231-252.
  • Arslan, E., Gürses, F. & Çiçek, A. (2019). Türkiye’de Kamu Yönetimi Lisans Eğitimi: Öğrenci Tercihinde Etkili Olan Faktörler Üzerine Bir Değerlendirme. KSÜSBD, 16 2).
  • Bilgin, K. U. (2015). TODAİE'nin Kamu Yönetimi Eğitimindeki Yeri ve Önemi. M. Okçu, B. Parlak, ve E. Akman içinde, Kamu Yönetimi Eğitimi Geçmişten Geleceğe Küresel ve Ulusal Perspektifler, 327-347. Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Çiner, C. U. (2015). Kamu Yönetimi Eğitimi ve Öğretimi Literatürü Üzerine Bir Çözümleme. M. Okçu, B. Parlak, ve E. Akman içinde, Kamu Yönetimi Eğitimi Geçmişten Geleceğe Küresel ve Ulusal Perspektifler (3-24). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Demirci, H.A. (2015). Enderun’dan Mülkiye’ye Osmanlı İmparatorluğunda Mülki İdarecinin Eğitimi. M. Okçu, B. Parlak, ve E. Akman içinde, Kamu Yönetimi Eğitimi Geçmişten Geleceğe Küresel ve Ulusal Perspektifler (77-111). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Denhardt, R. B. (2001). The Big Questions Of Public Administration Education. Public Administration Review, September/October, 61(5).
  • Ergun, T. (1983). Yüksek Yöneticilerin Yetiştirilmeleri Sorunu. Amme İdaresi Dergisi, 16(2), 23-36.
  • Fedai-Mescioğlu, M. & Fedai, R. (2019). İnterdisipliner Eğitim Politikası Üzerine Bir Değerlendirme: Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi Eğitimi. OPUS–Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 13(19), 359-392.
  • Görmez, K. (2015). Olgusal ve Kuramsal Boyutlarıyla Kamu Yönetimi Eğitimi. M. Okçu, B. Parlak, ve E. Akman içinde, Kamu Yönetimi Eğitimi Geçmişten Geleceğe Küresel ve Ulusal Perspektifler (25-36). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Gül, H. (2015). Dünyada Kamu Yönetimi Eğitiminin Genel Çerçevesi ve Temel Eğilimler. M. Okçu, B. Parlak, ve E. Akman içinde, Kamu Yönetimi Eğitimi Geçmişten Geleceğe Küresel ve Ulusal Perspektifler (s.127-161). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Gül, H., Okcu, M., Akman, Ç., Akman, E., Negiz, N. & M. Kiriş, Hakan. (2017). Nasıl Bir Kamu Yönetimi Eğitimi? Kamu Yönetimi Eğitimi Çalıştayı Çıktılarının Bir Değerlendirmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: Kayfor’14, Özel Sayı: 4
  • Kalkandelen, A. H. (1985). Yöneticilerin Yetiştirilmesi-Geliştirilmesi. Amme İdaresi Dergisi, 18(2), 83-112.
  • Kim, S. & Layne, K. (2001) Making The Connection: E-Government and Public Administration Education. Journal of Public Affairs Education, 7(4), 229-240.
  • Kocaoğlu, M. & Özmen, Z. N. (2019). Türkiye’deki Kamu Yönetimi Eğitimi ve Personel İstihdam Etme Usullerinin Kamu Personeli Seçme Sınavı (Kpss) Üzerinden Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi XLVI, 2019/1, 241-266.
  • Parlak, B. (2015). Kamu Yönetimi Eğitiminin Tarihsel Kökenleri. M. Okçu, B. Parlak, ve E. Akman içinde, Kamu Yönetimi Eğitimi Geçmişten Geleceğe Küresel ve Ulusal Perspektifler (53-75). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Ömürgönülşen, U. (2004). Türkiye’de Lisans Düzeyinde Kamu Yönetimi Öğretiminin Kurumsal Gelişimi ve Sorunları, içinde Kamu Yönetimi: Gelişimi ve Güncel Sorunları, Öktem, M. Kemal ve Uğur Ömürgönülşen (ed.), İmaj Yayınları, Ankara
  • Ömürgönülşen, U. (2010). Türkiye’de Lisans Düzeyi Kamu Yönetimi Öğretiminde Yakın Dönemde Yaşanan Gelişmeler: Mevcut Durum, Sorun Alanları ve Gelişme Eğilimleri. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65(03), 123-161.
  • Özgür, H. & Ciğeroğlu-Öztepe, M. (2015). Dünyada Kamu Yönetimi Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar. M. Okçu, B. Parlak, ve E. Akman içinde, Kamu Yönetimi Eğitimi Geçmişten Geleceğe Küresel ve Ulusal Perspektifler (s. 247-294). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Özgür, H. & Çiçek, S. (2021). Türkiye’de Kamu Yönetimi ve İşletme Eğitiminde Bilişim ve Diğer Teknolojiler: Literatür, Tarihsel Gelişim, Dersler ve Sorunlar. Pamukkale Üniversitesi İşletme Araştırmaları Dergisi (Pıar), 8(1), 1-26
  • Öztop, S. (2019). Türkiye’de Kamu Yönetimi Eğitimi. Ed. Ateş, Hamza, Türk Kamu Yönetimi, Savaş Yayınevi.
  • Parlak, B. (2015). Kamu Yönetimi Eğitiminin Tarihsel Kökenleri. M. Okçu, B. Parlak, ve E. Akman içinde, Kamu Yönetimi Eğitimi Geçmişten Geleceğe Küresel ve Ulusal Perspektifler (53-75). Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Raffel, J. A. (2007). Why Has Public Administration Ignored Public Education, And Does It Matter?. Public Administration Review, https://doi.org/10.1111/j.1540-6210.2006.00703.x
  • Rice, M. F. (2004). Organizational Culture, Social Equity, And Diversity: Teaching Public Administration Education İn The Postmodern Era. Journal of Public Affairs Education, 10(2), 143-154.
  • Şaylan, G. (2000). Kamu Yönetimi Disiplininde Bunalım ve Açılımlar Üzerine Düşünceler. Amme İdaresi Dergisi, 33(2), 1-22.
  • Tek Turan, H. (2019). Yaratıcı Bürokrasi Festivali: Kamu Yönetimi Eğitiminde İnovasyonun Önemi. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi XLVI, 2019/1, 289-311
  • Verheijen, T. & Connaughton, B. (2003). Public Administration Education and Europeanization: Prospects For The Emancipation Of A Discipline. Public Administration, 81(4): 833-851.
  • Yaman, M., Bilgin, A. & Çakır, E. (2020). Dijital Çağda Kamu Yönetimi Lisans Müfredatları: Türkiye Üzerine Bir İnceleme. Kamu Yönetimi ve Teknoloji Dergisi, 2 (1), 28-40, https://dergipark.org.tr/tr/pub/kaytek/issue/56393/685087
  • Yılmaz, M. (2022). Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Mezunlarının Meslek Edinme Sürecinde Karşılaştıkları Sorunlar: Fenomenolojik Bir Çalışma. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24, 440-447, https://doi.org/10.29029/busbed.1130765
  • Yök Atlas, (2021). Yükseköğretim Programı Atlası, [Erişim: 12.09.2022 https://yokatlas.yok.gov.tr/lisans-bolum.php?b=10125]