İLAÇ SEKTÖRÜNDE PAZAR YÖNLÜLÜK, YERLİ VE YABANCI FİRMALAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA; MARKET ORIENTATION IN MEDICINE SECTOR, A SURVEY RESEARCH ON DOMESTIC AND FOREIGN FIRMS

Öz Pazar yönlülük işletmelerin müşteri ihtiyaç ve isteklerini karşılamada onlara sunulan ürün/hizmete verilen değeri üstün kılmaya yönelik anlayışların tümüdür.  Pazarlama anlayışının temeli müşteri tatminini sağlamak; uygun şekilde markayı konumlandırmak ve başarıyı sağlamaktır. Modern pazarlama anlayışının tamamlayıcısı niteliğindekiki pazar yönlülüğün üç önemli bileşeni olan müşteri odaklılık, rakip odaklılık ve fonksiyonlar arası iletişim işletmelerin odaklandığı konulardır. Pazar yönlülüğün bu üç bileşeni yerli ve yabancı ilaç firmalarına yönelik nicel ve nitel araştırmayla incelenmiştir.  Araştırma bulgularına göre yerli ve yabancı firmalar pazar yönlü olup stratejiler bakımından aralarında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

___

Bulut, Ç., Yılmaz, C. ve Alpkan, L., “Pazar Oryantasyonu Boyutlarının Firma Performansına Etkileri”, Ege Akademik Bakış, 2009 ( 2 ), 513-538

Deshpande, R., Farley, J.U. ve Webster, F. (1993): Corporate Culture, Customer Orientation, And Innovativeness in Japanese Firms: A Quadrad Analysis'', Journal Of Marketing, Vol. 57, January, ss. 23-37.

.

Hunt, S. D. ve Morgan, R. M. (1995). “The ComperativeAdvantige Theory of Competition” Journal of Marketting 59, 1-15.

Kohli, A.K. ve Jaworski, B.J., (1990). “Market Orientation: The Construct, Research Propositions and Managerial Implications,” Journal of Marketing, 54 (2), 1-18.

Kotler, P. (2000). Marketing Management (millenium baskısı). New Jersey: Prentice Hall International, Inc.

Narver, J.C. ve Slater, S.F., “The Effect Of A Market Orientation On Business Profitability”, Journal of Marketing, pp.20-35, October 1990, s. 21.

Shapiro, B. (1988), “What The Hell is Market Oriented?” Harvard Business Review, 119-125.