ÖĞRENME KAYIPLARIYLA AİLENİN EĞİTİM DÜZEYİ VE EKONOMİK OLANAKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

ÖZET Dünya Sağlık Örgütü’nün COVİD-19 salgınını 2020 yılının Mart ayında pandemi olarak ilan etmesinin hemen ardından ülkemizde yüz yüze eğitime ara verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı 23 Mart 2020 tarihi itibariyle, eğitim öğretim faaliyetlerinin uzaktan eğitim yöntemiyle devam edeceğini açıklamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen ve öğrencilere online destek sağlamak amacıyla kurduğu Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinde güncelleme yaparak canlı ders modülünü kullanıma açmıştır. Aynı şekilde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile ortaklaşa çalışarak sadece öğrencilere yönelik ders anlatımının yapıldığı, kültürel, sanatsal ve sportif programların yer aldığı TV kanalları kurmuştur. Bilindiği gibi yüzyüze eğitime doğal afetler, hastalıklar ve uzun tatiller gibi çeşitli sebeplerle zaman zaman verilen aralar öğrencilerin öğrenme kayıpları yaşanmasına yol açmaktadır. Bu araştırma ebeveynlerin eğitim düzeyi arttıkça çocuklara sağlanan akademik katkının daha yüksek olduğu, aynı şekilde ebeveynlerin ekonomik olanakları arttıkça çocuklarına ayırabileceği daha fazla zaman ve ekonomik desteklerle çocuklarının uzaktan eğitim sistemlerine daha kolay adapte olduğu, ancak eğitim seviyesi ve ekonomik olanakları düşük seviyede yer alan ailelerin çocuklarının ise öğrenme kayıpları açısından dezavantajlı bir duruma düştüklerini ortaya koymaktadır. Bu açıdan Milli Eğitim Bakanlığı, fırsat ve imkân eşitliği sağlayabilmek için çalışmalar yapmalıdır. Bu çalışmada örneklem üzerinden COVID-19 pandemisi esnasında ülkemizde ders bazında öğrenme kayıpları tespit edilerek, öğrenme kayıplarının oluşmasında ebeveynlerin eğitim düzeyi ve ekonomik olanakları arasındaki ilişki incelenmiştir. Ebeveynlerin eğitim düzeyi ve ekonomik olanaklarının arttıkça öğrencilerin eğitime erişim ve öğrenme performanslarının arttığı görülmüştür.

The Relationship Between Learning Losses and The Educational Level and Economic Opportunities of The Family

After the World Health Organization declared the COVID-19 epidemic as a pandemic in March 2020, face-to-face education was suspended in our country. The Ministry of National Education announced that as of March 23, 2020, education and training activities will continue with the distance education method. The Ministry of National Education made the live lesson module available by updating the Education Information Network (EBA) that it established to provide online support to teachers and students. Likewise, by working in partnership with the Turkish Radio and Television Corporation (TRT), it has established TV channels that only provide lectures for students and include cultural, artistic and sportive programs. As it is known, the breaks that are given to face-to-face education from time to time due to various reasons such as natural disasters, diseases and long vacations cause students to experience learning losses. This research was carried out in this study; it was found that the academic contribution provided to the children is higher as the education level of the parents increases, and the more time and economic support that the parents can spare for their children as the economic opportunities increase, the children adapt more easily to the distance education systems, but the children of the families whose education level and economic opportunities are low. reveals that they are at a disadvantage in terms of learning losses. In this respect, the Ministry of National Education should work to ensure equality of opportunity and opportunity. In this study, learning losses on the basis of lessons were determined in our country during the COVID-19 pandemic through the sample, and the relationship between the education level of the parents and their economic opportunities in the formation of learning losses was examined. It was observed that as the education level and economic opportunities of the parents increased, the students' access to education and learning performance increased.

___

  • Akyavuz, E. ve Çakın, M. (2020). Covid-19 süreci ve eğitime yansıması: Öğretmen görüşlerinin incelenmesi. International Journal of Social Sciences and Education Research, 6(2), 165-186.
  • Alkan, C. (1996, Kasım). Uzaktan Eğitimin Tarihsel Gelişimi. Türkiye I. Uluslararası Uzaktan Eğitim Sempozyumu’nda sunuldu, Ankara.
  • Altun, D. ve Telli, G. (2020). Coronavirüs ve çevrimiçi(online) eğitimin önlenemeyen yükselişi. Üniversite Araştırmaları Dergisi, 3(1), 25-34.
  • Arı, A. (2004). Yaz tatili öğrenme kaybı konusunda öğretmen görüşleri. Milli Eğitim Dergisi,163(1), 91-103.
  • Barutçu, S. ve Sarıtaş, E. (2020). Öğretimde dijital dönüşüm ve öğrencilerin çevrimiçi öğrenmeye hazır bulunuşluğu: Pandemi döneminde Pamukkale Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir araştırma. İnternet Uygulamaları ve Yönetimi Dergisi, 11(1), 5-22.
  • Bayraktar, D., Esendemir, E., Karacaoğlu, M., Karakuş, N., Ucuzsatar, N. (2020). Türkçe öğretmeni adaylarının uzaktan eğitime yönelik görüşleri. Rumeli’de Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 19 (1), 220-241.
  • Birleşmiş Milletler. (2020). COVID-19 ve Ötesi Sırasında Eğitim. New York: Birleşmiş Milletler.
  • Bozkurt, A. (2017). Türkiye’de uzaktan eğitimin dünü, bugünü ve yarını. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 3(2), 85-124.
  • Bozkurt, A. (2020). Koronavirüs (Covid-19) pandemi süreci ve pandemi sonrası dünyada eğitime yönelik değerlendirmeler: Yeni normal ve yeni eğitim paradigması. Açık Öğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi,6(3), 112-142.
  • Dağ, S., Erdoğan, O. ve Sezgin, F. (2020). Ortaöğretim öğrencilerinin yaz tatili öğrenme kayıpları: Aile eğitim düzeyine ilişkin bir analiz. Milli Eğitim Dergisi, 49(226), 35-52.
  • Erkut, E. (2020). Covid-19 sonrası yükseköğretim. Yükseköğretim Dergisi, 10(2), 125-133.
  • Fındık L.Y. (2012). PISA 2009 sonuçlarına göre Türkiye’deki ekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilerin okuma becerileri alanındaki başarılarının değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • İşman, A. (2011). Uzaktan eğitim. Ankara: Pegem Akademi.
  • Kahraman, M. E. (2020). COVID-19 salgınının uygulamalı derslere etkisi ve bu derslerin uzaktan eğitimle yürütülmesi: Temel tasarım dersi örneği. Medeniyet Sanat Dergisi, 6(1), 44-56.
  • Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Karatepe, F., Küçükgençay, N. ve Peker, B. (2020). Öğretmen adayları senkron uzaktan eğitime nasıl bakıyor? Bir anket çalışması. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 7(53), 1262-1274.
  • Kaya, Z. (2002). Uzaktan Eğitim. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Keskin, M. ve Özer, K. D. (2020). COVID-19 sürecinde öğrencilerin web tabanlı uzaktan eğitime yönelik geri bildirimlerinin değerlendirilmesi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 5(2), 59-67.
  • Kırık, A.M. (2014). Uzaktan eğitimin tarihsel gelişimi ve türkiye’deki durumu. Marmara İletişim Dergisi, 21(1), 73-94.
  • Kırmızıgül, H. G. (2020). COVID-19 salgını ve beraberinde getirdiği eğitim süreci. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(5), 283-289.
  • Orman, M. (2012). Velilerin ekonomik durumu, sınıf veli toplantılarına katılımı ve öğrencilerin başarısı. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, DokuzEylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Sağlık Bakanlığı. (2021). COVID-19 nedir. https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66300/ covid -19-nedir-.html adresinden alınmıştır.
  • Sarı, T. ve Nayır, F. (2020). Pandemi dönemi eğitim: sorunlar ve fırsatlar. Turkish Studies,15(4), 959-975.
  • The Glossary of Education Reform. (2021). learning loss. https://www.edglossary.org/ learning-loss adresinden erişim sağlanmıştır.
  • Uşun, S. (2006). Uzaktan Egitim. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • World Health Organization (WHO). (2020). WHO coronavirus disease (covid-19) dashboard. https://covid19.who.int/ internet adresinden alınmıştır.
  • Yurdakul, B. (2005). Uzaktan Egitim – Egitimde Yeni Yönelimler. Ankara: Pegem Yayıncılık.