II. DÜNYA SAVAŞI YILLARINDA TÜRKİYE İLE BULGARİSTAN ARASINDAKİ SOSYAL VE EKONOMİK İLİŞKİLER

Atatürk döneminde Türkiye ve Bulgaristan, iki dost ülke olarak görülmesine rağmen birbirlerine karşı dikkatli, özenli ve mesafeli bir diplomasi siyasetini takip etmiştir. Özellikle Bulgaristan 1933 yılından sonra revizyonist bir dış politika takip ederken, Türkiye ise anti-revizyonist bir politika takip etmiştir. İki ülke farklı politikalar izlemiş olsalar da II. Dünya Savaşı esnasında birbirlerine karşı düşmanca bir tavır sergilememiştir. Türkiye Cumhuriyeti, Bulgaristan’daki Türk nüfusunun başta sosyal, kültürel, ekonomik ve eğitim haklarını korumak adına faaliyette bulunmuştur. Çalışmanın amacı; Türkiye ile Bulgaristan arasında 1939 yılından siyasi ilişki ve haberleşmenin kesildiği Mayıs 1945 yılına kadar geçen süre içerisinde Bulgaristan Türklerinin sosyal ve kültürel hayatını, yaşadıkları zorlukları ve iki ülkenin bu süre içerisinde karşılıklı toplumsal olaylar karşısında takındıkları tavrı ortaya koyabilmek, birbirleri ile imzaladıkları ekonomik antlaşmaların ülke ekonomilerine katkılarını gözler önüne serebilmektir. Çalışma; iki ülkenin sosyal-kültürel ve ekonomi sahasındaki ilişkilerini başta Cumhurbaşkanlığı İsmet İnönü Arşivi, Başkanlık Cumhuriyet Arşivleri, dönemin resmi yayınlarından Resmî Gazete, Ayın Tarihi ile ulusal gazetelerden Akşam, Cumhuriyet, Milliyet, Vakit, Vatan, Yeni Sabah gazeteleri ile dönemi anlatan kitap ve makalelerden yararlanılarak kaleme alınmıştır.

SOCIAL AND ECONOMIC RELATIONS BETWEEN TURKEY AND BULGARIAN DURİNG THE II. WORLD WAR YEARS

Although Turkey and Bulgaria were seen as two friendly countries during the Atatürk period, they followed a careful, attentive and distant diplomacy policy towards each other. Especially while Bulgaria followed a revisionist foreign policy after 1933, Turkey followed an anti-revisionist policy. Although during the World War II the two countries follow different policies, they did’nt show any hostile attitude towards each other. The Republic of Turkey has been active in protecting the social, cultural, economic and educational rights of the Turkish population in Bulgaria. Purpose of the study; during the period between 1939 and May 1945, when the political relations and communication between Turkey and Bulgaria were cut, and to reveal the contributions of the economic agreements they signed with each other to the economies of the countries. is to display; to be able to reveal the social and cultural life of the Bulgarian Turks, the difficulties they experienced and the attitudes of the two countries against mutual social events Study; the relations between the two countries in the social-cultural and economic fields are examined primarily in the Presidency İsmet İnönü Archive, Presidency Republic Archives, the official publications of the period, the Official Gazette, Ayın Tarihi, and the national newspapers Akşam, Cumhuriyet, Milliyet, Vakit, Vatan, Yeni Sabah, and books and articles describing the period.

___

  • BCA, Fon Kodu: 30.10.0.0, Yer No: 28.16.3.2. BCA, Fon Kodu: 30.10.0.0, Yer No: 143. 21. 12. BCA, Fon Kodu: 30.10.0.0, Yer No: 178.234.2.