Arı Akarı (Varroa Destructor) Mücadelesinde Timol’ün Kullanılması

Dünya’ da ve ülkemizde bal arılarının en önemli paraziti olarak bilinen Varroa destructor bal arılarının hemolenfini emerek kolonilerin zayıflamasına ve birkaç yıl içerisinde sönmesine neden olmaktadır. Günümüzde Varroa destructor teshisi amacı ile kullanılan pek çok yöntem bulunmaktadır. Ergin bal arıların da eter, alkol, sıcak su, deterjan, gazolin gibi sıvılarla çalkalanması veya bal arılarının pudra şekeri ile muamele edilmesi, erkek petek gözlerinde parazit varlığının araştırılması gibi teknikler hastalığın tanısında kullanılan başlıca yöntemlerdendir. Yapılan araştırmalar da birçok esansiyel yağ bilesiğinin maksimum etkinliğinin de yaklaşık % 98 olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada bal arılarında Varroa destructor’un tedavisinde kullanılan bazı kekik türleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

___

  • AKKAYA, H., 2014. Arıcılıkta ilaç kullanımı: Varrosis. Arıcılık Araştırma Dergisi. Yıl : 6, Sayı: 12, ISSN 2146-2720. Ordu.
  • BAYTOP, A., 1983. Farmasötik Botanik. İstanbul Üniv. Eczacılık Fakültesi, Yayın No: 3158-36. İstanbul, 1-415.
  • DAVIS P.H. 1982. Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Edinburg Univ. Press.
  • KUMOVA, U., 2003. Varroa ile mücadele yöntemleri. II. Marmara Arıcılık Kongresi, Bildiri Kitabı, Uludağ Arıcılık Derneği, Yayın :2 , 83-131, Yalova.
  • MUTINELLI, F., 2000. European Legislation Governing the use of Veterinary Medicinal Products with Particular Referance to Varroa control., Bee World. 164-171.
  • RUIJTER, A., 1983. Preliminary results on treatment of Varroa infected honeybee colonies with tobaco smoke. Meeting of the EC Experts, Group, Wageningen 7-9 February 1983. Rotterdam. 63-65.
  • TUTKUN, E., A. İNCİ, 1985. Bal arısında zarar yapan Arı akarı (Varroa jacobsoni Oud.)’nin tanınması, yayılışı, biyolojisi ve mücadelesi. TKV Entegre Arıcılık Projesi. Yayın No: 1, Yenigün Matbaası, Ankara, 88.