SPORDA SÖYLENTİ VE ETKİLERİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

Söylenti genel olarak inanılması amacıyla kişiden kişiye aktarılan resmi olmayan ve kaynağı bilinmeyen bir iletişim tarzıdır. Kişiler arası etkileşim ve iletişimin bir sonucu olarak ortaya çıkan söylenti, ne kadar doğru bilgi barındırmak istese de yanlıştan, eksiklikten ve abartıdan çoğu zaman kurtulamaz. Bu çalışma, sporda söylentinin sporcuların sosyal, iletişim, performans/motivasyon, reklam/tanıtım ve algısal etkilenim durumlarını ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı geliştirmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen ölçek “Sporda Söylenti ve Etki Ölçeği SSEÖ ” olarak adlandırılmıştır. Ölçeğe açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Bu analizler sonucunda ölçeğin 28 madde ve 5 alt boyuttan oluştuğu gözlenmiştir. Ölçeğin alt boyutları “Etkilenim, α=0.90”, “İletişim, α=0.80”, “Motivaston, α=0.71”, “Ekonomik α=0.63” ve “Algı, α=0.53” olarak adlandırılmıştır. Bu beş boyut toplam varyansın %49.10’unu açıklamaktadır. Sonuç olarak sporda söylenti ve etki ölçeği; sporcuların algıladıkları söylentilerin etkilenim, iletişim, motivasyon, reklam ve sosyal algı alt boyutları çerçevesinde ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak kabul edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Spor, Söylenti, Etki

RUMOR EFFECTS İN SPORTS SCALE DEVELOPMENT STUDY

The rumor is generally an informal and unknown source of communication, which is transmitted from person to person in order to be believed. The rumor, which is the result of interpersonal interaction and communication, cannot escape the wrong, deficiency and exaggeration often, even though it wants to have the right information. The aim of this study was to develop a valid and reliable measurement tool to measure the social, communication, motivational, economic and perceptual influences of athletes. The scale developed by the researchers was called ”Rumors Impact Scale Development Study in Sport SSEÖ . Explanatory and confirmatory factor analyzes were made to the scale. As a result of these analyzes, it was observed that the scale consisted of 28 items and 5 sub-dimensions. The sub-dimensions of the scale was named as “Affected α = 0.90”, “Communication, α = 0.80”, “Motivaston, α = 0.71”, “finance, α = 0.63” and “Perception, α = 0.53”. As a result, the rumor effect scale in sport; It has been accepted as a valid and reliable measurement tool for sub-dimensions of affected, communication, motivation, finance and perception
Keywords:

Sports, Rumor, Impact,

___

  • 1. Akgül, A., & Çevik, O. (2005). İstatiksel Analiz Teknikleri, SPSS’te İşletme Yönetimi Uygulamaları. Ankara: Emek Ofset.
  • 2. Artaç, M. (2017). Dedikodu Ve Söylentinin İşletme Verimliliğine Etkisi Üzerine Mersin İlinde Hemşireler Üzerine Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Mersin
  • 3. Bayram, N. (2004). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Bursa: Ezgi Kitapevi.
  • 4. Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., & Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik. Ankara: Pagem Akademi.
  • 5. Danovan, P. (2007). How Idle is Idle Talk? One Hundred Years of Rumor Research. Diogenes 54(1):59- 82
  • 6. DiFonzo, N. , Bordia, P. , Rosnow R. L. (1994). Reining In Rumors. Organizational Dynamics. 23 (1). 47-62.
  • 7. Gençer, R. T., Demir, C., & Aycan, A. (2008). Kayak Merkezlerindeki Spor Turistlerinin Hizmet Kalitesi Algılarını Etkileyen Değişkenler. Ege Akademik Bakış, 8 (2), 437-450.
  • 8. George D, & Mallery P. SPSS for Windows step by step: A simple guide and reference. 11.0 update (4th ed.). Boston: Allyn & Bacon, 2003.
  • 9. Hatcher, L. (1994). A Step-By-Step Approach To Using The SAS (R) System For Factor Analysis And Structural Equation Modeling. Cary, NC: SAS Institute.
  • 10. Kapferer, J. N., (1992), Dünyanın En Eski Medyası, Dedikodu & Söylenti, Çev: Işın Gürbüz, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • 11. Michelson, G. ve Mouly, V. S. (2004). Do loose lips sink ships? The meaning, antecedents and consequences of rumour and gossip in organisations. Corporate Communications: An International Journal . Vol. 9(3), 189-201.
  • 12. Seçer, İ. (2017). SPSS ve LISREL ile Pratik Veri Analizi, Anı Yayıncılık, Ankara.
  • 13. Solmaz, B. Söylenti ve Dedikodu Kavramı. Kurumsal Söylenti ve Dedikodu, Türkiye’deki İşletmeler Üzerine Bir Uygulama. Konya: Tablet Yayınları;2004. p.21-51.
  • 14. Şencan, H. (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik. Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • 15. Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal Eşitlik Modellemesine Giriş: Temel İlkeler ve LISREL Uygulamaları. Ankara: Ekinoks Yayınları.
  • 16. Tavşancıl, E. (2006).Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: 3. Baskı, Nobel Yayınları.
Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-6477
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TARAFTAR ÖZDEŞLEŞME DÜZEYİ, YAŞAM TATMİNİ VE SERBEST ZAMAN TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Ercan POLAT, Keziban YOKA, Berna CAN, Kübra YILMAZ

EGZERSİZ ANTRENMAN ADAPTASYON FARKLILIKLARININ GENETİK AÇIDAN İNCELENMESİ

Beste Tacal ASLAN, Başak Funda EKEN, Korkut ULUCAN

SPORDA SÖYLENTİ VE ETKİLERİ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

Hanifi ÜZÜM, Ünal KARLI, Yılmaz ÜNLÜ, Adem SOLAKUMUR

STILLWATER’DA OKLAHOMA BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETİMİN İNCELENMESİ

Ramiz ARABACI

SPOR LİSELERİNDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TERCİH VE BEKLENTİ DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Mehmet ÖÇALAN, Murat ERGİN

BİLSEM İLE ORTAOKULDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN SOSYAL GÖRÜNÜŞ KAYGILARI İLE BEDEN EĞİTİMİ DERSİNE YÖNELİK TUTUM VE SÜREKLİ KAYGI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Sevda Akbulut İNAN, Mehmet İNAN, Yaprak Kalemoğlu VAROL, Filiz Fatma ÇOLAKOĞLU, Tekin ÇOLAKOĞLU

FUTSAL SPORCULARINDA KAYGI VE ÖFKE İFADE BİÇİMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Tamer KARADEMİR, Ünal TÜRKÇAPAR, Hüseyin EROĞLU

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GERÇEK VE TAHMİNİ SINAV NOTLARININ ÖNGÖRÜCÜSÜ OLARAK AKADEMİK ÖZ YETERLİLİK VE SINAV ÖNCESİ KAYGI

Nihal DAL

THE MEASUREMENT OF MAXIMAL O2 PULSE BY THE GAS ANALYZER DIRECT METHOD IN ACTIVE MALE STUDENTS: A COMPARISON OF THREE PROTOCOLS

Keivan SHAHMORADI, Heidar SAJEDI, Recep GURSOY, Süleyman ŞAHİN

SİGARA KULLANMA DURUMUNUN KOŞU PERFORMANSI, TOPARLANMA SÜRESİ VE OKSİJEN SATÜRASYONU ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Kürşat HAZAR, Emrah ŞENGÜR, Okan DEMİR, Serkan HAZAR