TOPLUMSALLAŞMA SÜRECİNİN ‘TOPLUMSANALLAŞMA’ BAĞLAMINDAKİ YOLCULUĞU

Günümüzde bireyin, ailesi, arkadaşları, okul ve medya ile birlikte toplumun sahip olduklarını alması ve öğrenmesi imkânları genişlerken, bireysel olarak daha çok insan-makine etkileşmesine maruz kalmaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte birçok faydasını gördüğümüz bilim çağı insanlara birçok fırsatlar sunmaya devam etmektedir. Tabi ki teknolojinin getirdikleri ve verdikleri olduğu gibi aldıkları ve götürdükleri de olmaktadır. Toplumsallaşmaya sağladığı katkıları ve bireysel kazanımlarıyla topluma, bireye yeni kapılar açmıştır. Toplumun sosyalleştirme araçlarını daha aktif hale getiren ve onları da etkileyen yapısıyla özellikle sanal alandan, bireysel olarak ve toplumsal olarak etkilenmemek veya etki altında kalmamak mümkün olmamaktadır. Böylece 'toplumsal' olanla birlikte 'toplumsanal' olan da kendini göstermektedir. Karşımıza çıkan durum, eğitimciler, sosyologlar, ve bu sahayla ilgisi olan diğer alanlar açısından çalışılması gereken bir hal almaya başlamıştır. İlerleyen teknoloji ile birlikte sosyalleşme araçlarına bir yenisi daha mı ilave olacak ve ya bu fonksiyonunu ileride başka pozisyonlara doğru taşıyacak mı? Bu araştırma da toplumsallaşma süreci ve teknolojinin özellikle sanal ayağının topluma ve toplumsallaşmaya olan etkileri incelenecektir.

A JOURNEY OF SOCIALIZATION PROCESS IN SOCIOVIRTUALIZATION CONTEXT

In contemporary society, the individual has now many additional opportunities for socialization above and beyond the usual conventional socialization processes including family, friends/peers, school, and the media. As the individual is exposed to more humantechnological interaction in each of these socializing processes, the benefits become evident: many more opportunities for socialization are available within each of the processes. Socialization tools such as social media, availability of data/information, and instantaneous connectivity, make these interactions much more accessible to wide age ranges with the potential to affect the structure of the socialization of an individual's virtual space, and to their personal connectivity to others. In this article anecdotal evidence and current data are used to show that although the benefits of the "socio-virtual" seem self-evident, there is at the same time growing doubt cast upon its efficacy and it is posed a question for educators, sociologists, and socio-linguists: to find if "socio-virtual" socialization opens possibilities for future developments in socialization or if it limits what has been face-to-face processes of socialization and individuation in sociology. This inside-out aspect of "socio-virtual" is examined within the processes effects of socialization.

___

  • Akgül, M. (2008). İnternet Yasakları için STK Önerileri. inet-tr’08 - XIII. Türkiye’de İnternet Konferansı Bildirileri, 22-23 Aralık 2008, s.195, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
  • Arslantürk, Z. & Amman, T. (2000). Sosyoloji. İstanbul: Kaknüs Binark, M. & Bayraktutan-Sütcü, G. (2008). Silkroad Online’da Sanal Cemaat İnşası ve Türk Klan Kimliği. inet-tr’08 - XIII. Türkiye’de İnternet Konferansı
  • Bildirileri, 22-23 Aralık 2008, s.133, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
  • Coser, L. & Nock, S. & Steffan, P. & Rhea, B. & Merton(editor), R. (1987). Introduction To Sociology. Second Edition, USA.
  • Dönmezer, S. (1994). Toplumbilim. İstanbul: Beta.
  • Erturgut, R. (2008). İnternet Temelli Uzaktan Eğitimin Örgütsel, Sosyal, Pedagojik ve Teknolojik Bileşenleri. Bilişim Teknolojileri Dergisi, Cilt 1, No 2: Mayıs 2008.
  • URL-1, http://secondlife.com/ adresinden 07.07.2012 tarihinde indirilmiştir.
  • URL-2, http://www.bakirkoyruhsinir.gov.tr/tr/tani-ve-tedavi-birimleri/ayaktan-tedavibirimleri/psikiyatri/internet-bagimliligi_43.html adresinden 01.07.2012 tarihinde indirilmiştir
  • URL-3, http://www.banadersanlat.com/index.php/makaleler/biliim/1544-boanmasebepleri-ve-nternet-anketi-sonuclar.html adresinden 07.07.2012 tarihinde indirilmiştir.
  • URL-4, http://www.kemalsayar.com/sayfalar.asp?s=168 adresinden 01.07.2012 tarihinde indirilmiştir.
  • Kurt, İ. ve Ağayev, E. (2009). Bilgisayar ve İletişim Teknolojilerinin Kullanımı Sosyal Pedagojiye Karşı (Mı?). The 3rd International Conference on Application of Information and Communication Technologies Conference Proceedings, 14- 16 Oct. 2009. s.154-156. Baku.
  • Küçükcankurtaran, E. (2008). Çevre Eğitiminde İnternetin Kullanımı: Çevreye Karşı Olan Sorumluluklarımızın Farkına Varmamızda İnternet Nasıl Etkili Olabilir? - inet-tr’08 - XIII. Türkiye’de İnternet Konferansı Bildirileri, 22-23 Aralık 2008, s.207, Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
  • Özdemir, S. & USTA, E. (2007). İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin İnternet Kullanım Amaçlarının İncelenmesine İlişkin Bir Araştırma. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi.
  • Sezal, İ. (der.), (2002). Sosyolojiye Giriş, Ankara: Martı Yayınları.
  • Tezcan, M. (1993). Eğitim Sosyolojisinde Çağdaş Kuramlar ve Türkiye. Ankara Ü. Basımevi, 15.
Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-1076
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: BAYBURT UNIVERSITESI
Sayıdaki Diğer Makaleler

İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME UYGULAMALARINDAN JİGSAW(II) TEKNİĞİNİN SÖZLÜ ANLATIM DERSİNE YÖNELİK TUTUMA ETKİSİ

Rabia YILAR

NET-JENERASYONU ÖZDÜZENLEMELİ ÖĞRENENLER OLMAK ZORUNDA: Web 2.0 Teknolojilerinin Özdüzenlemeli Öğrenme Becerilerinin Geliştirilmesinde Kullanılması

Esin SAYDAM

GENEL KİMYA LABORATUARI DERSİNDE UYGULANAN FARKLI İŞBİRLİKLİ TEKNİKLERİN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ LABORATUAR BAŞARILARINA ETKİLERİ

Gökhan AKSOY, Kemal DOYMUŞ

ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE İLKÖĞRETİM OKULU YÖNETİCİLERİNİN KULLANDIKLARI ÇATIŞMA ÇÖZÜM STRATEJİLERİ*

Soner DOĞAN

1990-2011 YILLARI ARASINDA TÜRKİYE’DE FİZİK EĞİTİMİ ALANINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Ayşegül Sağlam ARSLAN, Günay PALİÇ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ DİJİTAL DENEY ARAÇLARININ ÖĞRETMEN ADAYLARININ KAVRAMLARI ANLAMALARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: SÜRTÜNMELİ EĞİK DÜZLEM DENEYİ ÖRNEĞİ

Miraç AYDIN, Hüseyin ARTUN, Murat OKUR, Mustafa ÜREY

TOPLUMSALLAŞMA SÜRECİNİN ‘TOPLUMSANALLAŞMA’ BAĞLAMINDAKİ YOLCULUĞU

İbrahim KURT

OKUL DENEYİMİ VE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSLERİNİN FEN ÖĞRETMEN ADAYLARININ SINIF YÖNETİMİ TUTUM VE İNANÇLARINA ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Suzan TUNA, Funda SAVAŞÇI

ORTAÖĞRETİMDE ÇAĞDAŞ FİZİK ÖĞRETİMİNİN ÖNEMİ VE NASIL OLMASI GEREKTİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Ozan SOSLU

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ VE PEDAGOJİK FORMASYON PROGRAMI ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRETMENLİK ÖZYETERLİK İNANÇLARI

Cemalettin İPEK, İrfan Nihan DEMİREL