Bayburt Halk Şiirinde Kop Savunması

Tarihi bir olay yaşandığı dönemle sınırlı değildir. Olayın etkileri zamana yayılır ve değişik sahalarda bu etkiler karşımıza çıkar. Makalemizde Kop Savunması'nın Bayburt Halk Şiirine yansımasını ele aldık. Halk Şiirlerinin tarihi aydınlatıcı bir yönü olduğunu vurgulamaya çalıştık. Tarihi veriler ile edebi verileri bir araya getirip Kop Savunması'nı farklı bir boyutta inceledik.

The Kop Resistence in Bayburt Folk Poetry

Ahistorical event isn't limited to the era it happened. The effects of the event extend over a period of time and we encounter these effects in various fields. We studied the reflections of Kop Resistence in Bayburt folk poetry in this article. We tried to emphasize that folk poetry sheding light on history. By collecting historical and literary data, we added a new dimension to Kop Resistence.

___

  • Akkoyunlu, Dilaver, Akkoyunlular ve Bayburt-Bizim Büro Basımevi, Ankara, s:243, 1992
  • Aslan, Ensar, Halk Şiirimizde Tarihi Olaylar, Dicle Üniversitesi Yayınları, Diyarbakır, 1999
  • Doğan, Ayhan, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Yakınçağ Tarih Bilimi Yüksek Lisans Tezi, Konya, s:13, 1992 3. ______________ I. Dünya Savaşında “Kop Savunması” ve Ulusal Birliğimiz Açısından önemi, Atatürk Araştırma Dergisi, Sayı:59, Cilt: XIX, Kasım, 2003
  • Okutmuş, Osman, Kop Dağlarında 6 Ay, Hoca Ali Efendi Matbaası, s:3-4, 1955
  • Yardımcı, İlhan, Şen Ol Bayburt, Bayburt Folkloru, Bayburt Hasret Yayınları, İstanbul Mart, 1991