J. D. Salinger'in Çavdar Tarlasında Çocuklar ile H. R. Gürpınar'ın Ben Deli Miyim? Romanlarında Uyumsuz Karakterler

Karşılaştırmalı edebiyat, iki eseri konu, felsefe veya biçim açısından inceleyen, benzerliklerini ve farklılıklarını karşılaştıran bir disiplindir. Bu yönüyle farklı zaman ve mekândan yazarların eserlerini karşılaştırma şansı doğmaktadır. Bu çalışmada ele alınan yazarlar da farklı mekân ve zamanın yazarlarıdır. J. D. Salinger 1919 Amerika Birleşik Devletleri doğumlu bir yazardır. Öte yandan Hüseyin Rahmi Gürpınar biraz daha erken bir zamanda, 1864 yılında İstanbul'da doğmuş bir yazardır. Farklı dönem ve mekânların yazarları olmalarına rağmen eserlerinde bazı benzerlikler vardır. Aralarındaki farklara karşın eserlerinde ortak yönlerin olması üstünde çalışmaya değer olduğu kanısı oluşturmuştur. Bu benzerlik öncelikle roman kahramanlarından kaynaklanmaktadır. Her iki romanda da ortak olarak dikkat çeken ilk noktalardan biri, her iki romanın da kahramanlarının insanları belirli özelliklerle suçlamalarıdır. Holden insanların sahtekârlığından rahatsız olurken, Şadan insanların kendilerini son derece zeki olarak algılamalarını eleştirir. İki karakterin bir diğer ortak özelliği de kendi doğrularının olmasıdır. Olaylar ve insanlar hakkında kendi farklı dünya görüşleri ve bakış açıları vardır. Her iki karakter de kendilerini çevreleyen yapaylıktan ve ikiyüzlülükten şikâyet eder. Her iki karakterin de ruh sağlığı durumu iyi değildir. Bunun gibi daha sayılacak ortak özellikleri olması her iki yazarı karşılaştırma noktasında önem arz etmiştir. Bu çalışma da yazarların Çavdar Tarlasında Çocuklar ile Ben Deli Miyim? adlı romanları arasında bir karşılaştırma yapmayı amaçlamıştır.

J. D. Salinger’s The Catcher in The Rye, H. R. Gürpınar’s Ben Deli Miyim?; The Incompatible Characters

Comparative literature is a discipline that examines two different works in terms of subject, thought or form, and deals with the similar and different aspects of these works. In this regard it allows comparing the works of authors from various eras and locations. The authors discussed in this study are authors of different times and places. J. D. Salinger is an American author who was born in United States in 1919. On the other hand, Hüseyin Rahmi Gürpınar is an author who was born earlier, in 1864, in Istanbul. Despite the fact that they are authors from different eras and places, there are certain similarities in their works. Regardless of the differences between them, the fact that they have common aspects in their works has created the feeling that it is worth working on. This similarity is primarily based on protagonists of the novels. One of the first points that draw attention in common in both novels is that the protagonists of both novels accuse people of certain characteristics. While Holden is annoyed by people's phoniness, Şadan criticizes people's perceptions of themselves as extremely intelligent. Another feature the two characters have in common is that they both have their own truths. They have their own distinct worldviews and perspectives on events and people. Both characters complain about the artificiality and hypocrisy that surrounds them. The mental health of both characters is not that good. In this regard it becomes essential to compare both authors due to the common features. This study aims to compare Salinger’s The Catcher in the Rye and Gürpınar’s Ben Deli Miyim?

___

  • Andrychuk, S. (2004). A History of J.D. Salinger's The Catcher in the Rye.( Written forLIBR 548F: TheHistory of theBook, TheUniversity of British Columbia, Canada, Vancouver). Retrieved September, 20, 2021 from the
  • https://web.archive.org/web/20070928072611/http://www.slais.ubc.ca/courses/libr559f/03-04-wt2/projects/S_Andrychuk/Content/history_book_catcher.pdf
  • Aytaç, G. (2013). Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi. Say Yayınları, İstanbul.
  • Behrman, S. N. (1951). The Vision of the Innocent. The New Yorker (August 4, 1951), retrieved from https://www.newyorker.com/magazine/1951/08/11/the-vision-of-the-innocent
  • Gürpınar, H. R. (1981). Ben Deli miyim? Atlas Kitabevi, İstanbul.
  • Gürpınar, H. R. (2021). Kesik Baş- Zabıta Romanı. (Yayın Yönetmeni: Emine Gürsoy Naskali). Türk Dil Kurumu Yayınları. Ankara.
  • Kaya, B. U. (2017). Türk Romaninda Safderun Alafranga, Ahlaksiz Züppe, Kötücül Entelektüel, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
  • Marcus, F. H. (1963). The Catcher in the Rye: A Live Circuit. The English Journal, 52(1), 1–8.
  • Miller, E. H. (1982). InMemoriam: AllieCaufield in “TheCatcher in theRye.” Mosaic: A Journal for the Interdisciplinary Study of Literature, 15(1), 129–140.
  • Naryal, S. J. (2017). Decoding Narrativity: The Catcher in the Rye. International Journal for Innovative Research in Multidisciplinary Field. 3(7): 282-288.
  • Sağlam, N. (2013). Ben Deli miyim? Romanında Ahlaka Aykırı Neşriyat Yaptığı Gerekçesiyle Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Yargılanması, Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi. (32): 109-130
  • Salinger, J. D. (1951). The Catcher in the Rye. Kingsport Press, Tennessee.
  • Şafak, E., & Meridians. (2003). Migrations: A Meridians Interview with Elif Shafak. Meridians, 4(1): 55-85.
  • Ulutaş, N. (2006). İntihar Olgusunun Hüseyin Rahmi GÜRPINAR'ın Romanlarına Yansıması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. (10): 25-51.