Farklı Gelişim Dönemlerinde Kınalı Keklik (Alectoris chukar) Dil Bezlerinin Histolojik Gelişimi ve Histokimyasal Yapısı

Bu çalışmada kınalı keklik (Alectoris chukar) dil bezlerinin farklı gelişim evrelerinde histolojik yapısı ve histokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışma materyali olarak 2,3,4, ve 6 aylık keklik dil bezleri kullanıldı. Dil bezlerinin basit dallanmış tübüler bez yapısında olduğu belirlendi. Anterior dil bezlerinin seröz ve serömüköz, posterior dil bezlerinin ise müköz karakterde olduğu gözlendi. Anterior dil bezleri hem PAS (Periyodik asit Schiff) hem de AB (Alsiyan Blue) pH=2,5 boyama metodunda, posterior dil bezlerinden daha güçlü reaksiyon gösterdi. Histolojik ve histokimyasal bulgular sonucunda 2,3,4 ve 6 aylık kınalı keklik dil bezleri arasında belirgin bir farklılık gözlenmedi.

Histological Development and Histochemical Structure of Partridge (Alectoris chukar) Lingual Glands at Various Developmental Periods

In this study, it was aimed to determine the histological structure ve histochemical properties of tongue glands of partridge (alectoris chukar) in various development phases. Tongue glands of partridge of 2, 3, 4 ve 6 months old were used as study materials. It was determined that tongue glands were in the structure of simple, branched tubular glve form. It was observed that anterior tongue glands were in serous ve serousmucus secretory units; the posterior tongue glands were composed of mucous secretory units. Anterior tongue glands, displayed stronger reaction in both PAS ve AB pH=2,5 dying method than that of posterior. As a result of histological ve histochemical findings, no significant difference was observed between tongue glands of partridge of 2, 3, 4 ve 6 months old.