BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ GERİ BİLDİRİM ANKETİNİN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ: BİR PİLOT ÇALIŞMA

Amaç: Üniversiteler, araştırma yapan ve bilim üreten öğretim elemanlarınca üst düzeyde eğitim verilerek kalifiye insan gücünün yetiştirildiği kurumlardır. Eğitim hizmetlerinin kalitesini artırmak üzere yapılan çalışmaların yanında bu verilen hizmetin değerlendirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla belirli aralıklarla uygulanacak geri bildirimlerin eğitim kalitesinin artırılmasındaki rolü büyüktür. Bu pilot çalışmanın amacı, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerine uygulanacak geri bildirim anket formunun geçerlik ve güvenirliğini analiz etmektir.Materyal ve Metod: Oluşturulan anket formunda beşli Likert tipi cevaplardan oluşan 13 madde bulunmaktadır. Bu çalışmayı gerçekleştirmek üzere oluşturulan anket formu 33 öğretim üyesi tarafından doldurulmuştur. Anket formunun geçerliliğini test etmek üzere Faktör Analizi, güvenirliğini test etmek üzere Cronbach Alfa katsayısı hesaplanmıştır.Bulgular: Anket formunun geçerliliği için yapılan faktör analizi sonucunda toplam varyansın %72.8’ini açıklayan üç faktörün olduğu gözlenmiştir. Güvenirliğini test etmek üzere hesaplanan Cronbach alfa katsayısı ise 0.88 olarak bulunmuştur. Sonuç: Faktör analizi sonucunda ortaya çıkan ilk faktörün bilgilendirme ile ilgili olduğu, ikinci faktörün fiziki şartlar ve koordinatörlük ile ilişkilerden oluşan maddelerden oluştuğu, son faktörde ise diğer anabilim dalları ve idare ile olan ilişkilerin yer aldığı maddelerin olduğu gözlenmiştir. Anket formunun güvenirliğini belirleyebilmek için hesaplanan Cronbach alfa katsayısına göre anket formunun yüksek güvenirlikte olduğu görülmüştür. Ulaşılan bulgular ışığında bu ölçeğin geçerlik ve güvenirlik açısından uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle geliştirilen anket formunun eğitimin kalitesini ve işleyişini değerlendirmede kullanılması önerilmektedir.

A Validity and Reliability of Bülent Ecevit University Faculty of Medicine Instructors Feedback Questionnaire: A Pilot Study

___

  • 1. Güven ÇM. Öğretim elemanı değerlendirme ölçeği geliştirme çalışması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2006; 21(1): 63-72.
  • 2. Damar M, İkiz AK, Özdağoğlu G, Özler C, Arbak Y, Tuncel P, Karapınar İ, Yaparel R. Ders Değerlendirme Sürecinde Öğrenci Geribildirim Sisteminin Tasarımı: Dokuz Eylül Üniversitesi Örnek Olay Çalışması. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 2017; 7(1): 78-90.
  • 3. Saydan R. Üniversite Öğrencilerinin Öğretim Elemanlarından Kalite Beklentileri: Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2008; 10(1): 63 -79.
  • 4. Ercan I, Ediz B, Kan I. Sağlık Kurumlarında Teknik Olmayan Boyut İçin Hizmet Memnuniyetini Ölçebilmek Amacıyla Geliştirilen Ölçek. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2004; 30(3): 151-157.
  • 5. Tavşancıl E. Tutumların Ölçülmesi Ve Spss İle Veri Analizi, Ankara, Nobel Yayınevi: 2002.
  • 6. Field A. Discovering Statistics Using SPSS. UK, London, Sage Publications Ltd: 2002.
  • 7. Uçar R. İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenlerinin Tasavvufî Düşünce Eğilimleri, Journal of Current Researches on Social Sciences, 2017; 7(3): 139-158.
  • 8. Büyüköztürk Ş. Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. 8.Baskı, Ankara, Pegem Yayıncılık: 2007.
  • 9. Yiğit N, Bütüner SÖ, Dertlioğlu K. Öğretim Amaçlı Örütbağ Sitesi Değerlendirme Ölçeği Geliştirme. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED), 2008; 2(2): 38-51.
  • 10. Ercan I, Kan I. Ölçeklerde Güvenirlik Ve Geçerlik. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2004; 30(3), 211 -216.
  • 11. Alpar R. Performans Testlerinde Geçerlilik ve Güvenirlik. Spor Bilimlerinde Uygulamalı İstatistik. 3. Baskı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım: 2006.
  • 12. Özdamar K. Paket Programlar İle İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Kaan Kitabevi: 1999.