Ortaokul Öğrencilerinin İngilizce Dersine Yönelik Tutumlarıyla Üst Bilişsel Farkındalıkları Arasındaki İlişki

Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları ile üst bilişsel farkındalıkları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya Uşak, Afyon ve İzmir illerinde öğrenim gören kolay örnekleme tekniği ile belirlenen 390 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırmada nicel araştırma türlerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Veriler, İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği ve Çocuklar İçin Üst Biliş Farkındalık Ölçeği: B Formu kullanılarak toplanmıştır. İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği için Cronbach Alpha güvenirlik değeri α: 0,717 Çocuklar İçin Üst Biliş Farkındalık Ölçeği: B Formu için Cronbach Alpha güvenirlik değeri ise α: 0,834 olarak bulunmuştur. Verilerin analizinde ortalama, korelasyon, regresyon ve iki yönlü varyans analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları nötr, üst bilişsel farkındalık düzeylerinin ise orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları ile üst bilişsel farkındalıkları arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin sahip oldukları üst biliş farkındalıkları İngilizce dersine yönelik tutumlarını %15 oranında yordamaktadır.

___

  • Alagözlü, N. (2017). Türkiye’de İngilizce öğretmeni yetiştirme sorunları. Türk bilig, 34, 241 – 248.
  • Bağçeci, B., Döş, B.ve Sarıca, R. (2011). İlköğretim öğrencilerinin üst bilişsel farkındalık düzeyleri ile akademik başarısı arasındaki ilişkinin incelenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8(16), 551-566.
  • Baş, G. (2010). Beyin temelli öğrenme yönteminin İngilizce dersinde öğrencilerin erişilerine ve derse yönelik tutumlarına etkisi. İlköğretim Online, 9(2), 488-507.
  • Baş, G. ve Beyhan, Ö. (2012). İngilizce dersinde yansıtıcı düşünme etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarılarına ve derse yönelik tutumlarına etkisi. Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (2), 128-142.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F.(2011). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Pegem Akademi Yayıncılık.
Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Öğretmen Eğitiminde Lisansüstü Akreditasyon Standartlarının Belirlenmesi: Yönetim ve Kalite Güvencesi Standart Alanı

Büşra ELÇİÇEĞİ, Kaya YILMAZ

Türkçe Eksilti İşlemleme Becerilerine Yönelik Ölçme Aracı Geliştirilmesi

Hakan ÜLPER, Şeyma UYAR

Vatan Olgusunun Zihinlerdeki İmgesi: Türk ve Mülteci Öğrenciler ile Yapılan Karşılaştırmalı Bir Metafor Araştırması

Nihal BALOGLU UGURLU, Şerife KARACA

Zeka Oyunları Etkinliğinin İlkokul Öğrenci Ebeveynlerinin Okul Algılarına ve Katılımlarına Etkisi

Ergün YURTBAKAN, Salih AKYILDIZ

Kanıt Temelli Etkinliklerle Akademik Başarıyı Geliştirmeye Yönelik Bir Eylem Araştırması

Özkan GİNESAR

İstanbul’daki Üniversite Öğrencilerinin Akademik Motivasyon, Boş Zaman Yönetimi ve Karar Vermeyi Erteleme Eğilimleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Sinem ARSLANKOÇ, Orhan KOÇAK

Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında Keman Eğitimi Veren Akademisyenlerin Dört Keman İçin Orijinal/Aranje Edilmiş Eserleri Tanıma ve Kullanma Durumları

Şeydagül KAPÇAK, Beyzagül KAPÇAK IŞIKSUNGUR

Okul Müdürlerinin Dönüşümcü Liderlik Davranışları ve Karşılaşılan Engeller

Ender KAZAK, Özge POLAT

Kanıt Temelli Öğrenmeyi Hayat Bilgisi Dersinde Uygulamanın Etkililiğine Bakmak: Bir Eylem Araştırması

Yücel KABAPINAR, Nuray BAŞPINAR

Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Öğretim Programının Değerlendirilmesi: Bir Karma Yöntem Araştırması

Osman AKTAN