Üniversitedeki İdari Personellerin İş Tatminleri ve Yaşam Doyumları Arasındaki İlişki

Araştırmada üniversite idari personelinin iş tatmini ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişki belirlenmek istenmiş olup, demografik değişkenlere göre iş tatmin ve yaşam doyum düzeylerinin de ne şekilde farklılık gösterdiği saptanmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda 230 idari personelden veri toplanmış ve analiz yapılmıştır. İş tatminini ölçmek işin Minnesota İş Doyum Ölçeği, yaşam doyumunu ölçmek için ise Yaşam Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans analizi, Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem T-testi ve tek yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; yaşam doyumunun demografik değişkenlerden sadece cinsiyete göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiş olup, bunun dışındaki demografik özellikler ile yaşam doyumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. İş tatmininin ise demografik değişkenlerden sadece eğitim seviyelerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı tespit edilmiş olup, bunun dışındaki demografik özellikler ile iş tatmini arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Araştırmanın temel hipotezini oluşturan iş tatmini ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin tespit edilmesi için gerçekleştirilen analiz sonucunda iş tatmini ve yaşam doyumu arasında pozitif yönlü ve kuvvetli bir ilişki tespit edilmiştir. Bunun sonucunda, araştırmanın temel hipotezinin kabul edildiği görülmektedir. Sonuç olarak, iş tatmini ve yaşam doyumu bir bütünün iki parçası olarak düşünülmelidir.

The Relationship between Job and Life Satisfaction of Administrative Staff at the University

In the research, it was aimed to determine the relationship between the job satisfaction and life satisfaction levels of the university administrative staff, and it was tried to determine how the job satisfaction and life satisfaction levels differ according to the demographic variables. In the study, data were collected from 230 administrative personnel and analyzed. Minnesota Job Satisfaction Scale was used to measure job satisfaction and Life Satisfaction Scale was used to measure life satisfaction. Frequency analysis, Pearson correlation analysis, independent sample t-test and one-way ANOVA test were used in the analysis of the data. As a result of the research; It was determined that life satisfaction differed significantly from demographic variables only according to gender, and there isn’t statistically significant difference was found between demographic characteristics and life satisfaction. It has been determined that job satisfaction differs significantly from demographic variables only according to education levels, and there is no statistically significant difference between demographic characteristics and job satisfaction. It has been determined that there is a positive and strong relationship between job satisfaction and life satisfaction, which constitutes the main hypothesis of the research. And thus, it is seen that the main hypothesis of the research is accepted.

___

  • Akıncı, Z. (2002). Turizm sektöründe işgören iş tatminini etkileyen faktörler: Beş yıldızlı konaklama işletmelerinde bir uygulama. Akdeniz Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, 2(4), 1-25.
  • Aldemir, M. C. (1983). Yöneticilerin güç tipleri ile işe yabancılaşma ve iş doyumu arasındaki ilişkiler. Amme İdaresi Dergisi, 16(1).
  • Ardıç, K., & Baş, T. (2002). Kamu ve vakıf üniversitelerindeki akademik personelin iş tatmin düzeylerinin karşılaştırılması. 9. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildirimleri.