TÜRKİYE AHŞAP LEVHA ENDÜSTRİSİ ÜRETİM PROJEKSİYONU VE EN UYGUN TAHMİN YÖNTEMİNİN BELİRLENMESİ

Artan nüfus ve sanayileşme ile birlikte ahşap levha ürünleri kullanımındaki artış, ahşap levha endüstrisindeki gelişim ve kapasite artışını da beraberinde getirmektedir. Dünya ahşap levha endüstrisinde önemli bir yere sahip olan Türkiye, büyüyen pazar ve rekabet koşulları altında mevcut durumunu korumak ve daha yukarı seviyelere çıkarmak için,  sektörle ilgili analiz ve projeksiyonlara daha fazla önem vermelidir. Bu çalışmada, Türkiye ahşap levha üretim miktarlarını tahmin edecek en uygun tahmin yönteminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 1981-2003 yılları arasındaki üretim değerlerinden yola çıkılarak 2015 yılına kadar olan üretim değerleri regresyon ve ARMA metotları ile tahmin edilmiş ve gerçek değerler ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar ve karşılaştırmalar, Türkiye ahşap levha üretimi için en uygun tahmin değerlerinin ARMA yöntemiyle elde edildiğini göstermiştir.

DETERMINATION OF PRODUCTION PROJECTION OF WOOD PANEL INDUSTRY IN TURKEY AND THE OPTIMAL ESTIMATION METHOD

The increase in the use of wood panel products with the increasing population and industrialization brings with it the development and capacity increase in the wood panel industry. Turkey, which is of an important place in the industrial wood panels all around the world, should give more importance to the industry-relevant analyses and projections in order to maintain its current position in the industry and promote it to an upper level under competitive conditions. In this study, it was aimed to determine the optimal estimation method that can predict the production amounts of wood panels. In this regard, based on the production values between 1981 and 2003, the values up to 2015 were estimated through regression and ARMA methods and they were compared with the actual values. The obtained results and comparisons showed that the optimal estimation values are obtained via the ARMA method in Turkey 

___

  • Cabuk Y, Karayilmazlar S, Aytekin A and Kurt R (2011). Statistical Analysis and Projection Of Wood Veneer Industry in Turkey: 2007 – 2021. Scientific Research and Essays, (15): 3205-3216.
  • Çabuk Y (2006). Türkiye Ahşap Levha Endüstrisinin Mevcut Durumunun Avrupa Birliği Süreci ve Gümrük Birliği Anlaşması Çerçevesinde Değerlendirilmesi, Dış Ticaret Analizi ve Projeksiyonu, Doktora Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, 150 s.
  • Dumlu HS (2003).Gümrük Birliğinin Türkiye AB Ülkeleri Ahşap Levha Ürünleri Üretim ve Dış Ticaretine Etkileri, Yüksek Lisans Tezi, Z.K.Ü., Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  • İstek A, Özlüsoylu İ, Kızılkaya A (2017). Türkiye Ahşap Esaslı Levha Sektör Analizi, Bartın Orman Fakultesi Dergisi, 19(1): 132-138.
  • Karahan M (2015). Turizm talebinin Yapay Sinir Ağaları yöntemiyle tahmin edilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 20(2): 195-209.
  • Kurt R (2018). İstatistiksel Süreç Kontrolünde Shewhart, CUSUM ve EWMA Kontrol Kartları ile Yapay Sinir Ağlarının Bütünleşik Kullanımı: Bir Orman Endüstri İşletmesinde Uygulama. Bartın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 206 s.
  • Lewis CD (1982). Industrial and Business Forecasting Methods. Butterworths Publishing, London.
  • OAİB (2015). Yonga Levha Sanayi 2015 Sektör Raporu. Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, 44 s.
  • Yaman A (2002). Ahşap ve Levha Sektöründe Gelişmeler ve Beklentiler, Laminart Mobilya Dekorasyon Sanat Tasarım Dergisi, 18: 92-107.