Peyzaj Tasarım Projelerinde, Metraj, Keşif ve Yaklaşık Maliyet Analizi

Kentlerde yapı adaları ve sirkülasyon sisteminin yanı sıra açık-yeşil alanlar yer almaktadır. Bu açık-yeşil alanlarda parklar, meydanlar, çocuk oyun alanları, konut bahçeleri gibi kamusal, özel veya yarı özel mekanlar bulunmaktadır. Bu alanların planları ve tasarım projeleri peyzaj mimarları tarafından yapılmaktadır. Tasarım projeleri süreci birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar, sörvey, leke plan, avan proje, kesin proje, yapısal ve bitkisel peyzaj uygulama projeleri ve detay projeleridir. Ayrıca açıklama raporu da tasarımdan sonra hazırlanmaktadır. Tasarımı gerçekleştirilen projelerin uygulama aşamasına geçmeden önce de metraj, keşif ve maliyet hesaplarının yapılması gerekmektedir. Bu hesaplamalar sırasında uygulama ve detay projeleri ile teknik şartnamelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, Çankaya Belediyesi Yıldız İlçesinde bir apartman projesi özelinde peyzaj tasarım projesini, metraj, keşif ve yaklaşık maliyet hesaplamalarını yapmaktır. Böylece projeyi talep eden kişiler uygulamaya geçmeden önce ayırmaları gereken bütçeyi bilme ve ona göre planlama yapma imkanı bulabileceklerdir. Sonuç olarak, bu çalışma yaklaşık maliyet hesaplamalarının günümüzde nasıl yapılabileceğine yönelik bir örnek oluşturacak ve literatüre katkı sağlayacaktır.

Quantity Survey, Price Calculation and Approximate Cost Analysis in Landscape Design Projects

In addition to building blocks and circulation system, there are open-green spaces in the cities. In these open-green spaces, there are such public, private or half-private areas as parks, squares, playgrounds and gardens of residences. The planning and design projects of these spaces are made by landscape architects. Designing process involves a few phases. These phases are survey, concept plan, preliminary design, final design, structural and planting landscape application projects and detail drawings. Besides, the explanation report is prepared after the design. Before the application of the designed projects, it is necessary to make quantity survey, price calculation and cost calculations. During these calculations, construction projects, detail projects and technical specifications are needed. In this context, the purpose of this study is to make the landscape design project, quantity survey, price calculation and approximate cost calculation of a building project in Yıldız district of Çankaya Municipality. Thus, those who demand a project will know the budget they should allocate and make their planning accordingly, before they application the project. As a result, this study will serve as a sample towards how to do approximate cost calculations today and contribute to the literature.

___

  • PMO (2006). Yönetmelikler (Serbest peyzaj Mimarlık Müşavirlik (SMM) Hizmetleri Uygulama, Mesleki Denetim, Bürolarının Tescili ve Asgari Ücret Yönetmeliği/ Peyzaj Tasarım Planlama Projeleri ve Kontrollük Danışmanlık Hizmetleri Asgari Ücret Tarifesi ve Şartnamesi) 2006. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, 7. Dönem Yönetim Kurulu, Ankara.
  • PMO (2017). Yapı Ruhsat Aşamasında Peyzaj Projesi. TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Ankara.
  • Barış ME (2004). Peyzaj tasarımı süreci. Peyzaj Mimarlığı Dergisi, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Yayını, 1-2: 115-121.
  • Gürer L (1990). Temel Tasarım. İstanbul Teknik Üniversitesi Matbaası, sayı:1496, ss.136, Gümüşsuyu.
  • Hasol D. (2005). Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, 9. Baskı, Yapı Yayın, ISBN:975-7438-30-8, ss.511, İstanbul.
  • Hiss JE, Booth NK (2002). Residential Landscape Architecture Design Process for the Private Residence. 3rd ed. Upper Saddle River, ISBN:0-13-027827-0, ss.420, NJ, USA.
  • Korkut AB, Şişman EE, Özyavuz M (2010). Peyzaj Mimarlığı. Birinci Baskı, ISBN: 978-605-88381-0-9, Verda Yayıncılık.
  • Reid GW (1993). From Concept to Form in Landscape Design. Van Nostrand Reinhold, ISBN: 0-442-01247-0, ss.162, New York.
  • Seçkin ÖB (2003). Peyzaj Uygulama Tekniği. İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Yayını, ISBN:975-404-507-0, ss.528, İstanbul.
  • Seçkin NP, Seçkin YÇ, Seçkin ÖB (2011). Sürdürülebilir Peyzaj Tasarımı ve Uygulama İlkeleri. Birinci basım. Literatür yayınları, ISBN: 978-975-04-0582-2, ss.223, İstanbul.
  • Taşpınar AS (1977). Mimaride Gün Işığı & Gaziantep Kampusuna Uygulanması. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Basımı, ss.161, Ankara.
  • Tokol AS (2000). Landscape Design Lectures. METU Faculty of Architecture Press, ISBN:975-429-162-4, ss.152, Ankara.
  • URL1 (2018). http://www.ankarakulturturizm.gov.tr/TR,152391/iklim.html. (Erişim:02.09.2018).
  • URL2 (2018). https://www.birimfiyat.net/. (Erişim:29.11.2018).
  • URL3 (2018). https://www.kikkararlari.com/parasal-tutar-guncelleme/index.html. (Erişim:29.11.2018).
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bartın Üniversitesi Ağdacı Yerleşkesi’ndeki Orkide Türleri ve Habitatları

Yeliz SARI NAYİM

Kültürel Peyzajların Kırsal Turizm İle Kullanım İlişkisinin Değerlendirilmesi: Cumalıkızık-Bursa Örneği

Zeynep PİRSELİMOĞLU BATMAN, Aysun ÇELİK ÇANGA, Tuğçe SÖKMEN

Ankara-Beypazarı Sekli ve Hırkatepe köylerinde Kızıl Geyikler (Cervus elaphus, Linneaeus 1758) Üzerine Gözlemler

Servet ULUTÜRK, Gökhan YÜRÜMEZ

Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler İndeksi Kullanılarak Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Sektörünün Rekabet Gücünün Belirlenmesi

Kadri Cemil AKYÜZ

Saklama Süresinin Doğu Ladini (Picea orientalis L.) Tohumlarının Çimlenme Yüzdesi Ve Hızı Üzerine Etkisi

Aşkın GÖKTÜRK, İlhami SOLHAN, Fatih TEMEL, Zafer ÖLMEZ

Entegre Havza Rehabilitasyonunda Ekonomik ve Sosyal Koşulların Belirlenmesi Üzerine Bir Saha Araştırması

Hüseyin ŞENSOY, Ahmet ŞENDAĞLI

Yeniköy Planlama Birimindeki Yıllık Defne (Laurus nobilis L.) Verimliliğinin Zamansal Değişiminin Belirlenmesi

Derya MUMCU KÜÇÜKER, Burak SARI

Afyonkarahisar-Başmakçı Yöresi Marjinal Kızılçam (Pinus brutia Ten.) Populasyonlarındaki Gençleştirme Çalışmalarının 7 Yıllık Sonuçlarının İncelenmesi

Fatih TONGUÇ, Hasan TURAN

Yeni Ekolojik Tehlikesiz Mikrobiyolojik Preparatlar – «Ekobakter – Terra», «Ekobakter», «Urga»

V. I. EROŞENKO, Surhay ALLAHVERDIEV

Yeni Ekolojik Tehlikesiz Mikrobiyolojik Preparatlar – “Ekobakter – Terra”, “Ekobakter”, «Urga»

Surhay ALLAHVERDİEV, V.i. EROSHENKO