Sigorta Eksperleri Kara Araçları Branşı İş Yükü Araştırması

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de kara araçları branşında faaliyet gösteren sigorta eksperlerinin, mevcut işyüklerini tespit edip eksperlerin iş süreçlerini aksatan veya yavaşlatan hallere ilişkin kanun yapıcılara yolgösterecek bir model sunmaktır. Yüksek iş temposu, iş verimliliğini etkileyen en önemli etkenlerin başındagelmektedir. Bu nedenle bir eksperin bir günde ekspertizini yapabileceği iş sayısı veya raporunu tamamlayıpsonuca bağlayacağı dosya sayısının belli bir eşiğin üstünde olması durumunda iş verimliliğinde aksamalarolması muhtemeldir. Araştırma sorunsalını çözümleyebilmek adına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndendestek sağlanarak iki nitel veri toplama tekniği (katılımcı gözlem ve yarı yapılandırılmış mülakat) ve nicelveri toplama tekniklerinden anket tekniği kullanılmıştır. 354 sigorta eksperi üzerinde yapılan araştırmasonucunda iş yükünün büyük bir kesimini oluşturan iş süreçleri belirlenmiş, ekspertiz sürecinde ortalamadosya kapama süresi 18,9 gün olarak hesaplanmış ve günde verimli bir şekilde ortalama 6,3 hasardosyasının raporlandırılabileceği tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları, sektörel çıkarımlar ile kanun yapıcılaramesleki niteliğin artırılması adına öneriler sunmaktadır.

___

  • Kırkbeşoğlu E. ve McNeill, J. (2015). Risk Yönetimine Giriş. Risk Yönetimi ve Sigortacılık (der. Kırkbeşoğlu E.) Gazi Kitabevi. Ankara. Ss. 21 – 42.
  • Kırkbeşoğlu, E. (2019). Türk Sigorta Sektörünün Yapısı. Sigortacılık Uygulamaları. ss. 1 - 25. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Yayınları.
  • Sigorta Eksperleri Yönetmeliği (2015). 29456 Sayılı Sigorta Eksperleri Yönetmeliği. https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=21087&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 adresinden alındı (08.05.2021).
  • Sigortacılık Kanunu (2007). 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/06/20070614-2.htm adresinden alındı (08.05.2021).
  • Uralcan, G. Ş. (2011). Temel Sigorta Bilgileri ve Sigorta Sektörünün Yapısal Analizi. İstanbul: Hiperlink Yayınları.