Parametrik Olmayan Regresyon Analizi: Faiz oranı, Enflasyon ve Döviz Kuru Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Örneği

Değişkenler arasındaki ilişkinin modellemesi ve incelemesi için kullanılan istatistiksel yönteme regresyon analizi denir. Diğer istatistiksel yöntemlerde olduğu gibi regresyon analizi de parametrik ve parametrik olmayan yöntemler olarak incelenebilir. Parametrik yöntemlerin kullanımı güçlü varsayımlar gerektirirken, parametrik olmayan yöntemlerde bu varsayımlar gerekli değildir. Bu çalışmada modelden bağımsız bir yöntem olan parametrik olmayan regresyon analizinden bahsedilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde faiz oranındaki değişimler, döviz kuru ve tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile açıklanmaya çalışılmıştır. Parametrik ve parametrik olmayan yöntemler karşılaştırılmış, parametrik olmayan regresyon analizi ile elde edilen modelin daha iyi olduğu görülmüştür. Ocak 2010-Ekim 2015 dönemini kapsayan aylık veri kullanılmıştır. Analizlerde R programlama dili kullanılmıştır.

Nonparametric Regression Analysis: Examining the Relationship Between Interest Rate, Inflation and Exchange Rate

Regression analysis is one of the statistical methodologies for modeling and analyzing the relationship between two or more variables. It is possible to consider regression analysis both as parametric and nonparametric. In parametric models, strong assumptions are needed, while in nonparametric models there is no such a requirement. This study refers to distribution free nonparametric regression analysis and examines the relationship between interest rates, exchange rates and consumer price index (CPI). Monthly data is used over the period January 2010 - October 2015 by employing R programming. Parametric and nonparametric models are applied and use of non-parametric regression method was found to be more appropriate for this data.

___

  • Bal, O. (2012). Döviz Kuru, Mevduat Faiz Oranı, Enflasyon ve Devlet İç Borçlanma
  • Senetleri İlişkisi (1994-2008). Akademik Bakış Dergisi, 31.
  • Çağlayan, E. (2012). Nonparametrik Regresyon Modelleri, Derin Yayınları, İstanbul.
  • Doğan, B., Eroğlu, Ö., Değer, O. (2016). Enflasyon ve Faiz Oranı Arasındaki Nedensellik İlişkisi: http://dx.doi.org/10.18074/cnuiibf.258. Örneği, Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi,
  • Gül, E., Ekinci, A., Özer, M. (2007). Türkiye’de faiz oranları ve döviz kuru arasındaki nedensellik ilişkisi: 1984–2006, İktisat İsletme ve Finans, 22 (251), 21-31.
  • Hardle, W. (1990). Applied nonparametric regression, Cambridge University Press,
  • Econometric Society Monographs, No:19, Cambridge. Hasanov, M., Omay, T. (2008). Nonlinearities in emerging stock markets: evidence from
  • Europe's two largest emerging markets, Applied Economics, 40 (20), 2645-2658. Hayfield, T., project.org/web/packages/np/vignettes/np.pdf. Racine J.S. (2013). The np packages, https://cran.r
  • Karadağlı, E. C., Omay, N. C. (2010). Testing weak form market efficiency for emerging economies: a nonlinear approach, Munich Personal RePEc Archive Paper, (27312).
  • Saraçoğlu, M., Kuzu, M., Kocaoğlu, F. (2015). Türkiye Ekonomisinde Sermaye
  • Hareketleri, Döviz Kuru, Enflasyon ve Faiz Arasındaki Etkileşimlerin Küresel Ekonomi Politik Çerçevesinde Analizi, Gazi İktisat ve İşletme Dergisi, 1 (2). Seyidoğlu, H. (2009). Uluslararası İktisat Teori Politika ve Uygulama, Geliştirilmiş 17. Baskı, İstanbul.
  • Sever, E., Mızrak, Z. (2007). Döviz Kuru, Enflasyon ve Faiz Oranı Arasındaki İlişkiler:
  • Türkiye Uygulaması, SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 265-283. Tezcan, N. (2011). Parametrik Olmayan Regresyon Analizi, Atatürk Ü. İİBF Dergisi, 10.
  • Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu Özel Sayısı, 341-352. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=84&locale=tr http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/6121b7aa-7946-4353-b0f2- cbab7e289b2/Turk+Lirasi.html?MOD=AJPERES http://evds.tcmb.gov.tr
  • Elmas Burcu Mamak Ekinci Öğr. Gör. Dr. Ufuk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İstatistik Bölümü E-posta:burcumamak@gmail.com Aslıhan Alhan Yrd. Doç. Dr, Ufuk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İstatistik Bölümü E-posta: aslihan.alhan@ufuk.edu.tr Zeynep Birce Ergör Arş. Gör. Çankaya Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü E-posta: ergor@cankaya.edu.tr Yazı Bilgisi: Alındığı tarih: 20 Ocak 2016.
  • Yayına kabul edildiği tarih: 14 Mart 2016.
  • E-yayın tarihi: 29 Mart 2016.
  • Yazıcı çıktı sayfa sayısı: 10. Kaynak sayısı: 15. Hakemler: Doç. Dr. Ali Serhan Koyuncugil Dr. Banu Altınsoy (Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı - Ankara)