Beypazarı MYO Öğrencilerinin Kredi Kartı Kullanımlarına Yönelik Bir Araştırma

Bu çalışmanın amacı, Beypazarı MYO öğrencilerinin kredi kartı sahipliğini, kullanımını ve kredi kartına yönelik tutumlarını etkileyen faktörleri tespit etmektir. Öğrencilerin kredi kartı kullanımı ve sahipliği ile bazı demografik ve sosyo-ekonomik özellikleri arasındaki ilişkiler c2 testi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin kredi kartına olan tutumları ise Açıklayıcı Faktör Analizi yardımıyla boyutlandırılmış ve tutum farklılıkları Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H testi ile belirlenmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin kredi kartı sahipliği ile cinsiyetleri ve kayıtlı oldukları programlar arasındaki ilişkiler anlamlı bulunmuştur. Öğrencilerin kredi kartı kullanımının ise burs durumlarına ve kayıtlı oldukları programlara göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öğrencilerin kredi kartı kullanımına yönelik tutumlarında ise gelirin ve kredi kartı kullanıyor olmanın etkili olduğu belirlenmiştir.

A Research about the Students' Usage of Credit Cards at Beypazarı Vocational School

The purpose of this study is to identify the factors that influence the students' having and using credit cards and their attitudes towards them. It was analyzed with  2 test that there is a relationship between students' use / ownership of credit cards and some of their demographic and socio- economic characteristics. The attitude of the students towards the credit cards was sized with the help of Factor Analysis and their attitude differences were determined with Mann-Whitney U test and Kruskal - Wallis H test. At the end of the study it was determined that the relationship between the students' sex and card ownership and the programs they were enrolled was meaningful. It was also found that the students' credit card use varied according to the state grants and programs in which they were registered. It was also determined that their income and the use of credit cards were very effective in the students' attitudes towards using credit cards.

___

  • Albayrak, A.S. (2006). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri (1. Baskı). Ankara: Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti.
  • Aydın, N. (1991). Kredi Kartları ve Kredi Kartlarına Faiz Masraflarının Hesaplanması. Eskişehir Anadolu Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 9, Sayı:1-2, 147150.
  • Başaran, B., Budak, S.G., Yılmaz, H. (2012). Kredi Kartlarının Rasyonel Kullanımını Etkileyen Bireysel Faktörler. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 7 (2), 67-93.
  • Bankalararası Kart Merkezi (BKM). (Eylül, 2015). http://www.bkm.com.tr/secilen-ayaait istatistikler/?filter_year=2015&filter_month=6&List=Listele
  • Büyüköztürk, Ş. (2011). Veri Analizi El Kitabı (13. Baskı). Ankara: Pegem Akademi. Finansal Piyasalar Raporu, (2012). Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, sayı 28
  • Bankacılık ve Sigortacılık Araştırmaları Dergisi Cilt: 2, Sayı:7-8, Kasım 2015
  • Gibson, J. D., Chakraborti, S. (2003). Nonparametric Statistical Inference (Fourth Edition). New York: Marcel Dekker, Inc., s.367
  • Girginer, N., Çelik, A.E., Uçkun, N. (2008). Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinin Kredi Kartı Kullanımlarına Yönelik Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 193-208.
  • Gökçen, G., Kaya, F. (2009). Bireysel Müşterilerin Kredi Kartı Tercihlerine Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Bankacılar Dergisi, 70, 3-16.
  • Hayhoe, C. R., Leach, L. ve Turner, P. R. (1999). Discriminating the number of credit cards held by college students using credit and money attitudes. Journal of Economic Psychology, 20, 643- 656.
  • Keskin, H.D., Koparan, E. (2010). Üniversite Öğrencilerinin Kredi Kartı Sahipliğini Belirleyen Faktörler. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(1), 111-129.
  • Özdamar, K. (1999). Paket programlar ile istatistiksel veri analizi 2 (Çok Değişkenli Analizler). (2. Baskı). Eskişehir: Kaan Kitabevi.
  • Özkan, C. (Mayıs, 2015). Türkiye’de Kredi Kartı Kullanıcı Profili ve Davranışı Analizi. (Yayımlanmamış Uzmanlık Yeterlilik Tezi).Erişim: http://www3tcmb.gov.tr/kutuphane/TURKCE/tezler/cananozkan.pdf
  • Sezgin, A.G. (Nisan, 2015). Dünya’da ve Türkiye’de E-Ticaret Sektörü (İktisadi Araştırmalar Bölümü- Nisan 2013). Erişim https://ekonomi.isbank.com.tr/UserFiles/Pdf/ar04_2013.pdf
  • Suher, H.K., Ulusu, Y., Bir, A.A. (2013). İletişim Çalışmaları Dergisi, (6), 1-18.
  • Tezbaşaran, A. A. (Mart, 2015). Likert Tipi Ölçek Hazırlama Kılavuzu. Erişim: http://www.academia.edu/1288035/Likert_Tipi_%C3%96l%C3%A7ek_Haz%C4%B1rlama_K %C4%B1lavuzu.
  • Yılmaz, V., Çatalbaş Karpat, G., & Çelik, H. (2008). Yapısal Eşitlik Modellemesi İle Algılanan Değer, Memnuniyet Ve Sadakat Arasındaki İlişkinin Araştırılması: Kredi Kartı Uygulaması Üzerine Bir Uygulama. Bankacılar Dergisi, 27-38.
  • Yılmaz, V., Aktaş, C., Arslan, M.S.T. (2009). Müşterilerin Kredi Kartına Olan Tutumlarının Çoklu Regresyon ve Faktör Analizi İle İncelenmesi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(22), 127-139