İŞSİZLİK SİGORTASI FONU KAYNAKLI PASİF İŞGÜCÜ POLİTİKALARININ GELİŞİMİ: TEORİK BİR İNCELEME

İşsizliğe karşı uygulanan politikalar, aktif ve pasif istihdam politikaları olmak üzere iki başlıkta toplanmıştır. Aktif istihdam politikaları, dünyada yoğun bir şekilde ilk defa 1980’lerde uygulanmaya başlanmıştır. Pasif istihdam politikaları, bu dönemden çok daha önceleri sınırlı bir şekilde uygulanmaya başlamış, 1980’lerden sonra yaygınlaşmış ve yoğunlaşmıştır. Geçmiş yıllarda gelişmiş ülkelerde görülen bu pasif istihdam politikaları için öncelikle yasal zemin hazırlanmış hemen ardından oluşturulan işsizlik sigortası fonları ile bu uygulamaların parasal kaynağı oluşturulmuştur. Başta işsizlik sigortası ödeneği olmak üzere kısa çalışma ödeneği, ücret garanti fonu gibi fon kaynaklı pasif istihdam politikası uygulamaları, Türkiye’den çok uzun süre önce gelişmiş ülkelerde uygulanmıştır. Türkiye’de fon kaynaklı bu uygulamaların gelişimi 2000 yılından sonra görülmektedir. Türkiye’de işsizlik sigortası fonu günden güne büyümekte, fondan finanse edilen uygulamalar da günden güne yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada bu uygulamaların yıllara göre gelişimi incelenecek, hangi seviyede oldukları ve ekonomik dalgalanmalardan ne oranda etkilendikleri ortaya konmaya çalışılacaktır. 

DEVELOPMENT OF PASSIVE LABOR POLICIES WHOSE SOURCE OF UNEMPLOYMENT INSURANCE FUND: A THEORETICAL ANALYSIS

Policies against unemployment are collected under two headings: active and passive employment policies. Active employment policies began to be intensively implemented in the 1980s for the first time  in the world. Passive employment policies had been begun to be implemented much earlier than this period. It became widespread and concentrated after the 1980s. For these passive employment policies seen in the developed countries in the past years, monetary resources of these applications have been established with the unemployment insurance funds created immediately after the legal basis was prepared. Firstly unemployment insurance, short working allowance, wage guarantee fund based applications passive employment policy fund had been applied in developed countries so earlier than Turkey. The development of this application fund based in Turkey, is seen after 2000. Turkey's unemployment insurance fund is growing by the day, the fund's applications is spreading day by day. In this study, the development of these applications by years will be examined. These applications will be tried to show at what level they are and how they are affected by economic fluctuations.

___

  • Bayraktar, Y. ve Yaşarlar, Y. (2017) “Pasif İşgücü Piyasası Politikalarının İşsizliğe Etkileri: Küresel Kriz Sonrası Türkiye Deneyimi”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 18(2): 1-17.
  • Biçerli, M. K. (2004) “İşsizlikle Mücadelede Aktif İstihdam Politikaları”, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.
  • Çetinkaya, T. K. (2014) “Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği”, Ankara Barosu Dergisi, 2014/ 4: 416-474. Görücü, İ. vd. (2012) “e-Journal of New World Sciences Academy 2012”, 7(2): 127-160.
  • Haber7 (2018) “İşsizlik Sigortası Fonu 116,7 milyar TL oldu”, http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2521339-issizlik-sigortasi-fonu-1167-milyar-tl-oldu, (28.04.2018)
  • İŞKUR (2018) http://www.iskur.gov.tr, (02.03.2018).
  • Saraç, C. (2011) “İşsizlik Sigortası Edim Koşulları”, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 13(1): 1-26.