Üç Tinea İnkognito Olgusu

“Tinea inkognito” yanlış tanı ile topikal veya sistemik kortikosteroid tedavisi uygulanmasına bağlı tipik görünümün değiştiği dermatofit infeksiyonudur. Bu makalede, yanlış tanı ile topikal kortikosteroid tedavisi almış üç olguyu sunmaktayız. Birinci olgumuz olan 30 yaşındaki erkek hastanın yaklaşık dört aydır devam eden, bilateral inguinal ve periumbilikal bölgede lokalize eritemli, skuamlı papül ve plakları mevcuttu. İkinci olgumuz, 40 yaşındaki bir erkek hastadaydı; yaklaşık bir aydır devam eden, vücudunda yaygın olarak bulunan, eritemli zeminde yer yer papülopüstüler plaklara ve hiperpigmente maküler lezyonlara sahipti. Üçüncü olgumuz ise 23 yaşında bir erkek hastaydı ve üç aydır bilateral malar bölgede devam eden, eritemli maküler lezyonların üzerinde yer yer papüler lezyonları mevcuttu. Her üç olgumuzun da yapılan direkt mantar bakısı pozitifti ve ilk iki olgunun mantar kültürlerinde Trichophyton rubrum üredi. Ayrıca, her üç hastanın lezyonları da antimikotik sağaltıma tam yanıt verdi. Bu makale ile “tinea inkognito” ile ilgili son literatür bilgileri yeniden gözden geçirilmek istenmiştir.

Three Cases of Tinea Incognito

“Tinea incognito” is a dermatophytic infection which modifies typical clinical presentation due to improper use of topical or systemic corticosteroids. In this report, we present three cases who had been treated with topical corticosteroid as a result of incorrect diagnosis. The first case, a 30-year-old male patient complained of localized, erythematous, scaling papules and plaques on his genitocrural crease and umbilical region for four months. The second case, a 40-year-old male patient had generalized, erythematous plaques with papules and pustules, and macular hyperpigmentation for one month. The third case, a 23-year-old male patient had erythematous macules with papules on his malar areas for three months. In all presented cases, direct microscopic examination was positive and, in the first and second cases, the fungal cultures were positive for Trichophyton rubrum. The lesions also showed complete resolution with antimycotic treatment. In this report, we have reviewed the recent medical literature about “tinea incognito”. Turkish Başlık: Üç Tinea İnkognito Olgusu Anahtar Kelimeler: Tinea inkognito; yüzeyel mantar infeksiyonu; topikal steroid; yanlış tedavi “Tinea inkognito” yanlış tanı ile topikal veya sistemik kortikosteroid tedavisi uygulanmasına bağlı tipik görünümün değiştiği dermatofit infeksiyonudur. Bu makalede, yanlış tanı ile topikal kortikosteroid tedavisi almış üç olguyu sunmaktayız. Birinci olgumuz olan 30 yaşındaki erkek hastanın yaklaşık dört aydır devam eden, bilateral inguinal ve periumbilikal bölgede lokalize eritemli, skuamlı papül ve plakları mevcuttu. İkinci olgumuz, 40 yaşındaki bir erkek hastadaydı; yaklaşık bir aydır devam eden, vücudunda yaygın olarak bulunan, eritemli zeminde yer yer papülopüstüler plaklara ve hiperpigmente maküler lezyonlara sahipti. Üçüncü olgumuz ise 23 yaşında bir erkek hastaydı ve üç aydır bilateral malar bölgede devam eden, eritemli maküler lezyonların üzerinde yer yer papüler lezyonları mevcuttu. Her üç olgumuzun da yapılan direkt mantar bakısı pozitifti ve ilk iki olgunun mantar kültürlerinde Trichophyton rubrum üredi. Ayrıca, her üç hastanın lezyonları da antimikotik sağaltıma tam yanıt verdi. Bu makale ile “tinea inkognito” ile ilgili son literatür bilgileri yeniden gözden geçirilmek istenmiştir.

___

  • Martin AG, Kobayashi GS. Superficial fungal infection: dermatophytosis, tinea nigra, piedra. In: Freedberg IM, Eisen AZ, Wolff K, Austen KF, Goldsmith LA, Katz SI, et al, editors. Fitzpatrick's dermatology in general medicine. 5th ed. New York: McGraw-Hill; 1999. p. 2337-57.
  • Şavk E, Karaman G, Şendur N. Bir tinea incognito olgusu. Turkiye Klinikleri Dermatol 2001; 11:30-3.
  • Ive FA, Marks R. Tinea incognito. Br Med J 1968;3:149- 52.
  • Hay RJ, Moore M. Mycology. In: Champion RH, Burton JL, Burns DA, Breathnach SM, editors. Textbook of dermatology. 6th ed. Oxford: Blackwell Science; 1998. p.1277-376.
  • Dereli T. Tinea incognito. İnfeksiyon Dergisi 2007;21(Ek):103-12.
  • Aliağaoğlu C, Atasoy M, Balık Ö, Aktaş A, Özdemir Ş. Farklı bölgelerde yerleşmiş dört tinea inkognito olgusu. Türkderm 2006;40:B26-8.
  • Krajewska-Kulak E, Moss E, Lukaszuk C, Niczyporuk W, Bartoszewicz M, Roszkowska I. Common difficul- ties in the diagnosis and therapy of tinea in patients diagnosed in dermatology hospital in the years 1981- 2000. Korean J Med Mycol 2003;8:103-9.
  • Romano C, Maritati E, Gianni C. Tinea incognito in Italy: a 15-year survey. Mycoses 2006;49:383-7.
  • Romano C, Asta F, Massai L. Tinea incognito due to Microsporum gypseum in three children. Pediatr Dermatol 2000;17:41-4.
  • Ferahbaş A, Atasavun Ç, Canöz Ö, Borlu M, Koç AN, Utaş S. Trichophyton rubrum’a bağlı bir tinea inkog- nito olgusu. Türkderm 2005;39:204-7.
  • McGregor JM, Hamilton AJ, Hay RJ. Possible mecha- nisms of immune modulation in chronic dermatophy- toses: an in vitro study. Br J Dermatol 1992;127:233-8.
  • Johnson RA. Dermatophyte infections in human immune deficiency virus (HIV) disease. J Am Acad Dermatol 2000;43(5 Suppl):S135-42.
  • Jacobs JA, Kolbach DN, Vermeulen AH, Smeets MH, Neuman HA. Tinea incognito due to Trichophytom rubrum after local steroid therapy. Clin Infect Dis 2001;33:E142-4.
Balkan Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2146-3123
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Glutaraldehidin Kazara Epidural Uygulanmasının Ağır Komplikasyonu

ALKIN ÇOLAK, Turan Ege, CAVİDAN ARAR, Cavidan ARAR, VOLKAN YÜKSEL, Enver Duran

Kardiak İtilmeye Neden Olan Bilateral Dev Morgagni Hernisi

Alper AVCI, Sadullah GİRGİN, Ercan GEDİK, Serdar ONAT

Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim ve Anjiyotensin II Tip 1 Reseptörü Gen Polimorfizmlerinin Trakya Bölgesindeki Türk Hastalarda Görülen İskemik İnme ile İlişkisi

Tammam SİPAHİ, Babürhan GÜLDİKEN, Sibel GÜLDİKEN, Sedat ÜSTÜNDAĞ, Nilda TURGUT, Metin BUDAK, Suat CAKİNA, Hülya ÖZKAN, Seralp ŞENER

Üç Tinea İnkognito Olgusu

Özer ARICAN, YILDIZ GÜRSEL, Yıldız GÜRSEL

Lomber Disk ve Faset Dejenerasyonu: Yaş ve Faset Oryantasyonunun Korelasyonu

Rahmi ÇUBUK, Meral KOZAKÇIOĞLU, Nuri TASALI, Ayçe ATALAY, Levent ÇELİK

Meme Sarkoidozu

Hayrettin GÖÇMEN, Hayrettin GÖÇMEN, Funda COŞKUN, Şaduman Balaban ADIM, Esra UZASLAN, Oktay GÖZÜ

Adolesan Erkeklerin Nutrisyonel Durumlarının Değerlendirilmesi

Çağri TURAN, Naci ÖNER, Muazzez GARİPAĞAOĞLU, Yasemin KÜÇÜKUĞURLUOĞLU, Yasemin KÜÇÜKUĞURLUOĞLU, Burcu TOKUÇ, Betül ACUNAŞ

Mangafodipir Trisodyum ile Pankreas Malign Kitlelerinin Değerlendirilmesi

Yasin ARGIMAK, Osman TEMİZÖZ, Alptekin TOSUN, Bilge ÇAKIR

Çocuklarda Bir Yıllık Valproat Tedavisi Kemik Mineral Dansitesini Azaltıyor Mu?

Musa BOSTANCIOĞLU, Musa BOSTANCIOĞLU, Naci ÖNER, Yasemin KÜÇÜKUĞURLUOĞLU, Yasemin KÜÇÜKUĞURLUOĞLU, Meryem KAYA, Meryem KAYA, Nükhet ALADAĞ, Coşkun ÇELTİK, Serap KARASALİHOĞLU

A. Mesenterica Media Olarak Doğrudan Aortadan Köken Alan A. Colica Media

Enis ULUÇAM, Enis Uluçam, Ali YILMAZ, Ali Yılmaz, Bülent Sabri CİGALI, BÜLENT SABRİ CİGALI, CÜNEYT BOZER, LEVENT ELEVLİ