Türk Erkeklerinde “Leonardo Çemberi” ve Üst Ekstremite ile İlgili Oranlar

Evaluation of Turkish Males with respect to Leonardo's circle and Upper Extremity Ratios

Objectives: Leonardo da Vinci combined art and anatomy. Centuries ago, in his famous figure he placed a man figure in a circle with the umbilicus being in the center; he then defined some proportions between the lengths of the forearm and arm and shoulder width and the fathom. In this study, we investigated to what extent measurements obtained from Turkish males fit Leonardo's circle and proportions. Study Design: Body measurements of 50 male students of the Faculty of Medicine of Trakya University were carried out using anthropometric measuring techniques. We used a tape measure, meterstick and a pelvimeter. Results: The mean distances between the foot and umbilicus, and between the finger and umbilicus were 107.1±5.4 cm and 108.5±4.3 cm, respectively. These two measurements were equal in only 28% of the subjects, fitting the Leonardo' circle. As regards the two distances from the finger and foot to the umbilicus, the former exceeded the latter in 54%, hence went beyond the circle, and was smaller in 18%, hence remained inside the circle. The ratios of the lengths of the forearm and arm segment, and shoulder width to the fathom were 25.9%, 11.9%, and 24.3%, respectively. Conclusion: We observed that the majority of the Turkish men did not fit the Leonardo's circle and proportions. Yet, further studies should be undertaken in diverse geographical regions. Turkish Başlık: Türk Erkeklerinde “Leonardo Çemberi” ve Üst Ekstremite ile İlgili Oranlar Anahtar Kelimeler: Anatomi/tarih; antropometri; sanat/tarih; Leonardo da Vinci; medikal ilustrasyon; referans değeri Amaç: Leonardo da Vinci sanatla anatomiyi bütünleştiren bir sanatçıdır. Yüzyıllar önce yaptığı çizimde erkek figürünü göbek merkezli bir çembere yerleştirmiştir. Ayrıca, aynı figürde önkol uzunluğu, kol uzunluğu ve omuz genişliği ile kulaç arasında bazı oranlar tanımlamıştır. Çalışmamızda Türk erkeklerinde ölçülen değerlerin Leonardo'nun çemberine ve eşitliklerine ne ölçüde uyduğu araştırıldı. Çalışma Planı: Trakya Üniversitesi Tıp fakültesi'nde okuyan 50 erkek öğrencinin bazı vücut ölçüleri, antropometrik ölçüm teknikleri kullanılarak alındı. Ölçümlerde bez mezura, tahta metre ve pelvimetre kullanıldı. Bulgular: Deneklerin ayak tabanı-göbek mesafesi ortalama 107.1±5.4 cm, el ucu-göbek mesafesi 108.5±4.3 cm olarak hesaplandı. Olguların sadece %28'inde bu iki uzunluğun eşit olduğu ve bu nedenle çembere uyduğu görüldü. Bu iki ölçüm değerleri açısından, deneklerin %54'ünde el ucu-göbek mesafesi daha uzun olduğu için çember aşılmakta, %18'inde ise bu mesafe daha kısa olduğundan çember içinde kalmakta idi. Ayrıca, el-önkol uzunluğunun, kol segmentinin ve omuz genişliğinin kulaça oranı sırasıyla %25.9, %11.9 ve %24.3 olarak hesaplandı. Sonuç: Türk erkeklerinin büyük bir kısmının Leonardo'nun çemberine ve eşitliklerine uymadığı gözlemlendi. Ancak, daha kapsamlı çalışmaların değişik yörelerde yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

___

  • Çokanov K. Plastiçnaya anatomiya. Sofya: Nauka; 1974.
  • Lewis P, (editor) The hamlyn history of medicine. 1st ed. İngiltere: Reed Consumer Books Ltd; 1996. Çeviri editörü: Güdücü N. Tıp Tarihi. 1. Baskı. İstan- bul: Roche Yayınları; 1998. s. 70-92.
  • Andrassy RJ, Hagood CO Jr. Leonardo da Vinci: anatomist and medical illustrator. South Med J 1976;69:787-8.
  • Saunders JR, O’Malley C. The illustration from the work of Andreas Vesalius of Brussels. 1st ed. New York: Daver Publications; 1973. p. 198.
  • Arık Z, Cumhur M, İlgi C, Başar R. Leonardo da Vinci ve anatomi. Hacettepe Tıp Dergisi 1998;21: 295-302.
  • Calder R. Anatomy of the Gioconda Smile. Leonardo and the age of the Eye. Simon and Schuster, New York; 1970.
  • Silivnik L. Vitruvius biography, prostor. 1997;5:387- 92.
  • Mesut R, Yıldırım M, (editörler). İnsan vücudunda antropometrik ve yüzeyel buluş noktaları. İstanbul: Beta; 1989.
  • Kansu ŞA. Antropometri tetkikleri için rehber. T. C. Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti neşriyatı. No. 46, Ankara: 1937.
  • Dere F, Oğuz Ö. Artistik anatomi. Adana: Nobel Tıp Kitabevleri; 1996. s.16-7.
  • Hogarth B. Dynamic anatomy. 1st ed. New York: Watson-Guptill Publications; 1990. Çeviri editörü: Balon B. Sanatsal anatomi. 2 Baskı. İstanbul: Troya Yayıncılık; 1994. s. 30-40.
  • İnan A. Türkiye halkının antropolojik karakterleri ve Türkiye tarihi. Ankara: TTK Basımevi; 1947.
  • Hertzberg HTE, Churchill E, Dupertuis CW, White RM, Damon A. Anthropometric survey of Turkey, Greece and Italy. 1st ed. Paris: Pergamon Press; 1963. p. 124-30.
  • Müftüoğlu A. Yetişkin Türk erkeklerinde bazı vücut ölçümleri ve aralarındaki orantılar [Uzmanlık Tezi]. İstanbul: İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi; 1981.
  • Kahraman G. Yetişkin Türk kadın ve erkeklerinde üst ekstremite ölçümleri ve oranları [Uzmanlık Tezi]. İstanbul: İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi; 1988.