Büyük Kalsifiye Odontojenik Kistin Greftsiz Tedavisi: Olgu Sunumu

Çenede gelişim gösteren odontojenik kistler sıklıkla mandibula ramus'u ve korpus'unda yerleşim göstermektedir. Histopatolojik incelemelerinde bazal tabakada palizatlaşma ve geniş keratinize 'ghost' hücre kitle görünümü ile karekterizedirler. Odontojenik keratokist'ler klinik ve patolojik olarak hızlı büyüme ve yüksek oranda tekrar oluşum göstermeleri sebebiyle önemlidirler. Tedavide ise farklı cerrahi teknikler uygulanabilmektedir. Kliniğimize mandibula korpus'unda şişliği olan ve aralıklarla akıntısı olduğunu ifade eden 56 yaşında erkek hastanın yapılan muayenesinde 5x5 cm büyüklüğünde sert düzgün yüzeyli bir kitlesi olduğu tesbit edildi. Kitle periost ve kapsülü ile birlikte mandibula'dan diseke edilerek total olarak çıkarıldı. Patolojik incelemede "kalsifiye odontojenik keratokist'' tanısı kondu. Hastanın iki yıl boyunca takibi sırasında herhangi bir tekrar oluşuma rastlanmadı. Greftlemelemeye gerek kalmadan odontojenik kist tedavisi mümkündür. Biz bu vakada greftlemeye ya da herhangi bir implant ihtiyacı olmadan büyük bir kalsifiye odontojenik kistin eksiyonunun mümkün olduğunu göstermeye çalıştık. Bu yaklaşımla olası greft ya da mandibula protezi komplikasyonlarından hastayı korumuş olduk.

Treatment of Mandibular Large Calcifying Odontogenic Cyst without Grafting: a Case Report

Odontogenic cysts in the jaw are usually located in the mandibular ramus and corpus. In histopathological examination, they are characterized with palisading in the basal layer and large keratinized ‘ghost' cell tumor appearance. Odontogenic cysts are important due to their quick growth clinically and pathologically and their high rate of recurrence. Various surgical techniques may be used in its treatment.The 56-year-old male patient admitted to our clinic with complaints of a nodule in his mandibular corpus and intermittent leakage was found to have a 5x5 cm. hard and smooth tumor. The tumor was removed by dissection from the mandibula together with its periosteal and capsule. The pathological examination led to the diagnosis of a calcifying odontogenic cyst. No recurrence was seen during the two-year follow-up of the patient. In our case, no recurrence was seen in the clinical follow-up for two years after the operation. This means that odontogenic cyst treatment is possible without grafting. We would like to focus the interest on surgical treatment of a calsifying odontogenic cyst surgery is possible without grafting and mandibular prosthesis implantation. In this way, graft resorption or implant complications may be avoided. Çenede gelişim gösteren odontojenik kistler sıklıkla mandibula ramus'u ve korpus'unda yerleşim göstermektedir. Histopatolojik incelemelerinde bazal tabakada palizatlaşma ve geniş keratinize ‘ghost' hücre kitle görünümü ile karekterizedirler. Odontojenik keratokist'ler klinik ve patolojik olarak hızlı büyüme ve yüksek oranda tekrar oluşum göstermeleri sebebiyle önemlidirler. Tedavide ise farklı cerrahi teknikler uygulanabilmektedir. Kliniğimize mandibula korpus'unda şişliği olan ve aralıklarla akıntısı olduğunu ifade eden 56 yaşında erkek hastanın yapılan muayenesinde 5x5 cm büyüklüğünde sert düzgün yüzeyli bir kitlesi olduğu tesbit edildi. Kitle periost ve kapsülü ile birlikte mandibula'dan diseke edilerek total olarak çıkarıldı. Patolojik incelemede ‘'kalsifiye odontojenik keratokist'' tanısı kondu. Hastanın iki yıl boyunca takibi sırasında herhangi bir tekrar oluşuma rastlanmadı. Greftlemelemeye gerek kalmadan odontojenik kist tedavisi mümkündür. Biz bu vakada greftlemeye ya da herhangi bir implant ihtiyacı olmadan büyük bir kalsifiye odontojenik kistin eksiyonunun mümkün olduğunu göstermeye çalıştık. Bu yaklaşımla olası greft ya da mandibula protezi komplikasyonlarından hastayı korumuş olduk.

___

  • Altini M, Farman AG. The calcifying odontogenic cyst. Eight new cases and a review of the literature. Oral Surg Oral Med Oral Pathol 1975;40:751-9.
  • Bataineh AB, al Qudah M. Treatment of mandibular odon- togenic keratocysts. Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod 1998;86:42-7.
  • Barry CP, Kearns GJ. Case report--odontogenic keratocysts: enucleation, bone grafting and implant placement: an early return to function. J Ir Dent Assoc 2003;49:83-8.
  • Brİndum N, Jensen VJ. Recurrence of keratocysts and decompression treatment. A long-term follow-up of forty- four cases. Oral Surg Oral Med Oral Pathol 1991;72:265-9.
  • Dammer R, Niederdellmann H, Dammer P, Nuebler-Moritz M. Conservative or radical treatment of keratocysts: a retro- spective review. Br J Oral Maxillofac Surg 1997;35:46-8.
  • Vedtofte P, Praetorius F. Recurrence of the odontogenic keratocyst in relation to clinical and histological features. A 20-year follow-up study of 72 patients. Int J Oral Surg 1979;8:412-20.
  • Irvine GH, Bowerman JE. Mandibular keratocysts: surgical management. Br J Oral Maxillofac Surg 1985;23:204-9.
  • Forssell K, Forssell H, Kahnberg KE. Recurrence of kera- tocysts. A long-term follow-up study. Int J Oral Maxillofac Surg 1988;17:25-8.
  • Shear M. Developmental odontogenic cysts. An update. J Oral Pathol Med 1994;23:1-11.
  • Shafer WG, Hine MK, Levy BM, editors. A textbook of oral pathology. 4th ed. Philadelphia: Saunders; 1983.
Balkan Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2146-3123
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Midede Merkel Hücreli Karsinom Metastazı: Olgu Sunumu

Peyker TEMİZ, Semin AYHAN, Lerzan ADIGÜZEL, Eray KARA, Güvenir OKÇU

Doğumun Nadir Bir Komplikasyonu Olan İnternal Karotid Arter Psödoanevrizması: Bir Olgu Sunumu

Sıdıka Deniz MİCOZKADIOĞLU, Cem ÖZER

Otoimmün Hepatit ile HLA-DRB1 Alel İlişkisi

Çiğdem KEKİK, Yalçın SEYHUN, Gonca Emel KARAHAN, Binnur PINARBAŞI, Kadir DEMİR, Sabahattin KAYMAKOĞLU, Mahmut ÇARİN

Serum Interleukin-6 Levels in Differential Diagnosis of Sepsis and Transient Tachypnea of Newborn

Nurdan URAS, Ahmet KARADAĞ, Alparslan TONBUL, Emin METE, Semra KARA, Musemma KARABEL, Mustafa Mansur TATLI

Koroner Kalp Hastalığının Anatomik Risk Faktörleri

Nesrin ÇANDIR, Hasan OZAN, Necdet KOCABIYIK, Hürkan KUŞAKLIGİL

Dirençli Diyabetik Nöropatik Ağrıda Puls Elektromanyetik Alan Tedavisinin Etkinliği

Pervin FEZYİOĞLU, Ferda ÖZDEMİR, Ferda ÖZDEMİR, Sibel GÜLDİKEN, Kemal BALCI, Necdet SÜT

Canlı Donörden Böbrek Transplantasyonu Yapılan Hastalarda Minör HA-1 Dağılımı

Çiğdem KEKİK, Fatma Savran OĞUZ, Yalçın SEYHUN, Yaşar ÇALIŞKAN, Aydın TÜRKMEN, Mahmut ÇARİN

Çocukluk Çağında Nadir Görülen Bir Akciğer Kitlesi Olgu Sunumu: Plöropulmoner Blastoma

Ahmet GÜZEL, Demet DEMİRKOL, Agop ÇITAK, Raif ÜÇSEL, Metin KARABÖCÜOĞLU, Alper TOKER, Nedret UZEL

Diffüz Skleroderma Hastalarında Subklinik Kardiyak Fonksiyonların Değerlendirilmesi

Burak ERER, Betül ERER, Hüseyin OFLAZ, Şevket GÖRGÜLÜ, Sevil KAMALI, Özcan KARAMAN, Murat İNANÇ

Büyük Kalsifiye Odontojenik Kistin Greftsiz Tedavisi: Olgu Sunumu

Şefik Sinan KÜRKÇÜOĞLU, Hasan Mete İNANÇLI, Ümit TUNCEL, Selahattin GENÇ, Yetkin AĞAÇKIRAN