BALIKESİR VE YAKIN ÇEVRESİNDE YAĞIŞ

İnceleme alanı sınırlan; Marmara Denizi' nin güneyinde, Ege Denizi' nin kuzeydo'ğusunda ve Edremit Körfezi' nin doğusunda bulunan Balıkesir ilini kapsamaktadır. Yağış miktarını büyük ölçüde Planater ve fiziki coğrafya faktörleri belirlemektedir. Gerçekten yağışın dağılışı ve şiddeti daha çok frontal aktivitelere bağlıdır. Bu aktivitelerle yağışın değişmesi tarımsal verimi etkilemektedir. Çalışma alanındaki esas klimatik tip Akdeniz ikilmi ve Karadeniz iklimi arasındaki Akdeniz geçiş iklimidir. Bu sebebler nedeniyle tipik Akdeniz ikliminin yağış ve sıcaklık rejimi bazı değişikliklere uğramaktadır. Yıllık yaz yağışları toplamı Akdeniz ikliminden daha fazladır. Yaz sıcaklıkları ise Akdeniz iklimine göre daha azdır. Bu makalede inceleme alanındaki yağışın ve sıcaklığın dağılışı hakkında bilgi verilmektedir

PRECIPITATION OF BALIKESİR AND ITS CLOSE SURROUNDING

Study area covers the Balıkesir province covering between southern section of Marmara Sea and eastern part of Edremit Gulf, northeast of Aegean Sea. Planetary and physical geographical factors determine considerably the amount of the precipitation. Indeed the distribution of the annual precipitation and its frequency and intensity mostly are related to the frontal activities. Theese activities and changing of the precipitation effect the agricultural productivity. The main climatic type of the study area is the transiditional Mediterranean climate between the Black Sea climatic regime and typic Mediterranean climate. For this reason the precipitation and temperature regime of the typic Mediterranean climate is subjected to some important changes. The amount of summer rainfall is more than that of the Mediterranean climate. Summer temperature is cooler than the Mediterranean. In this article detail information is given relating to the precipitation and tempereture in the study area.

___

  • Ardel, A.,Kurter,A. veDönmez,Y. 1969 Klimatoloji Tatbikatı., İÜ. Coğr. Enst.Yay., No:40, İSTANBUL.
  • Darkot,B. 1943 Türkiye'de Yağışların Dağılışı., Türk Coğ. Derg., No: 2, İSTANBUL.
  • Dönmez,Y. 1979 Umumi Klimatoloji ve İklim Çalışmaları., I.Ü. Coğ. Enst. Yay., No: 102, İSTANBUL.
  • Erinç, S. 1969 .Klimatoloji ve Metodları., İÜ Coğ. Enst. Yay., No:35, İSTANBUL.
  • Erol, 0.1988 Genel Klimatoloji., Deniz Bil. ve Coğ. Enst.Yay., No:9, İSTANBUL.
  • Kızılçaoğlu, A. 1995 Balıkesir ve Çevresinin İklimi., Deniz Bil. ve İşi. Ens., Yüksek Lisans Tezi (Yayınlanmamıştır)., İSTANBUL.
  • Koçman, A. 1984 Bozdağlar ve Çevresinin İklimi., Ege Coğ. Derg , No:2 İZMİR.
  • Koçman, A. 1993 Türkiye İklimi., Ege Üni. Ed. Fak., No:72, İZMİR.
  • Sungur, K. 1979 Coğrafya'da İstatistik Metodları., İÜ. Coğr. Enst. Yay., No:109 İSTANBUL.
  • Sür, A. 1977 .Alanya' nm İklimi., AÜ DTCF Yay., No:270, ANKARA.