AYVALIK'TA RÜZGAR ENERJİSİ POTANSİYELİ

Enerji üretimi ve tüketimi önemli çevre sorunlarına neden olmaktadır. Enerji kaynaklı çevre sorunlarına en iyi çözümlerden biri yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasıdır. Rüzgar enerjisi çevre üzerinde olumsuz etkileri en az olan önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Türkiye'de rüzgar enerjisi kullanımı hayli eskidir. Batı Anadolu rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek olan bir alandır. Ayvalık Meteoroloji İstasyonu rüzgar verileri, rüzgar enerjisi potansiyelinin varlığını belirtmektedir. Araştırmada hakim rüzgar yönleri N36°E ve S36°E olarak belirlenmiştir. Hakim rüzgar yönlerinin etki oranlan sırası ile % 40 ve % 15 'dir. Ayvalık meteoroloji istasyonunda ortalama rüzgar hızı 10 m de 3,0 ms"1 , 50 m de 4,5 ms"1 ve 100 m de 6,0 ms"1 dir. Ayvalık ve yakın çevresinde rüzgar enerjisinden yararlanma imkanları ayrıntılı çalışmalar ile desteklenerek uygulamaya taşınabilir.

WIND ENERGY POTENTIAL IN AYVALIK

Production and consumption of energy has been leading to important environmental problems. The best solution for the problem related to energy is to use renewable energy sources Wind energy showing the least negative effect on environment can be termed a renewable energy sources. The wind energy has beün used for long time in Turkey. Western Anatolia has a remarkable area in terms of wind energy sources. In Ayvalık dominating wind directions has been determined 5 N36°E and S36°E. The effect rate of dominating wind direction has been recorded as 40% and 15% respectively. The average wind speed in Ayvalık Meteorology station is 3,0 ms"1 in 10 meteres 4,5 ms" m 50 metres and 6,0 ms"1 in 100 metres. The evaluation of wind datum of Ayvalık Meteorology Station has showed the existence of wmd energy potential

___

Altaş, M., Fikret, H. ve Çelebi, E. 1994, Enerji İstatistikleri. Türkiye 6. Enerji Kongresi 17-22 Ekim İzmir.

Dündar, C. 1997, Bandırma, Bodrum, Bozcaada ve Çeşme Bölgeleri için Rüzgar Enerjisi Potansiyellerinin Belirlenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniv. Fen Bil. Enst. Ankara.

Erinç, S. 1984, Klimatoloji ve Metodlan. İÜ Den. Bil. ve Coğ. Enst. İstanbul.

Gamier, B. J. 1992, Compendium of Lecture Notes in Climatology For Class III and Class IV Personnel. WMO No:726 Switzerland.

Gouneres, D. 1982, Wind Power Plants; Theory and Design. Chapter I p 1-29

Tağıl, Ş. 1995, Çanakkale Çevresinde Rüzgarlar ve Rüzgar Enerjisinden Yararlanma Olanaklarının Araştırılması (Yayınlanmamış lisans tezi). Ege Ünıv. Ed. Fak. Coğ. Böl. İzmir.

Uyar, T. S. 1985b, Rüzgar Enerjisi Sistemleri. 10-14 Haziran, Lisansüstü Yaz Okulu, Yıldız Üniversitesi. İstanbul.