SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA MEMNUNİYET, KURUMDA KALMA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİ EDEN FAKTÖRLER

AMAÇ: Her sağlık çalışanı, sağlık hizmetleri sektörünün önemli bir parçasıdır. Herhangi bir alandaki kısıtlama sağlık çalışanlarında olduğu gibi sektörün diğer çalışanlarında da farklı problemler yaratmaktadır. Medikal teknolojinin gelişmesi ve hasta bakımında daha ileri ve üst düzey hizmet ihtiyacı, sağlık endüstrisinde çalışan gücünün vasıflı olmasını gerektirmektedir. Sağlık profesyonellerinin mesleki tatmin düzeylerinin ölçülmesi gerekliliği ve kalite geliştirme programlarının bir parçası olması gerekliliği artarak benimsenmektedir. Bu özellikle önemlidir, çünkü oldukça stresli çalışma koşullarına rağmen, sağlık çalışanlarından hasta bakımında kaliteli hizmet beklenmektedir. Memnun olan personel daha üretken ve mesleğine daha bağlı olur. Bu çalışmada sağlık çalışanlarının memnuniyetinin araştırılması planlanmıştır YÖNTEMLER: Gölcük Devlet Hastanesi bünyesinde farklı birimlerde ve mesleklerde çalışan 302 kişiye anket çalışması yapılmıştır. BULGULAR: Örgüt iklimi, yönetim ve çalışan arası ilişkiler, iş ergonomisi ve mesleki konularda kararlara katılma, organizasyon tarafından motive edilme gibi faktörler personelin kurumda kalması ile ilişkili bulunmuştur (p<0,001). Sosyo-demografik faktörlerin kurumda kalma ile ilişkisi saptanmamıştır. Kurumda kalmayı sağlayan temel faktörler hizmet içi eğitimlere katılım ve çalışanların mesleki konularda karar verme serbestliğinin olmasıdır (p<0,001). Yönetim ve sağlık çalışanları arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine öncelik tanınmalıdır. Çalışanların kurumsal kararlara katılımı sağlanmalıdır. SONUÇ: Personelin kendini geliştirmesinin desteklenmesi, güçlendirilmesi, işle ilgili kararlarda personelin tanınması beklenen kalite sonuçlarının yakalanması açısından önemlidir. Sağlık çalışanları çalıştıkları kurumu benimsemeli ve organizasyonun parçası olduklarını hissetmelidir.

THE FACTORS EFFECTING HEALTHCARE EMPLOYEES SATISFACTION, RETENTION AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT

OBJECTIVE: Every healthcare professional is an important part of the healthcare system. Shortage in any area creates different problems for healthcare professionals as well as other workers. The healthcare industry requires a more skilled workforce as a result of advancement in medical technology and the demand for more sophisticated patient care. Job satisfaction among healthcare professionals is increasingly being recognized as a measure that should be included in quality improvement programs. This is particularly important because employees in a healthcare delivery system are expected to provide quality patient care while working in a highly stressful environment. Satisfied employees tend to be more productive and committed to their jobs. In this study, healthcare staff satisfaction survey was planned. METHODS: A survey was performed on 302 healthcare staff that had different positions in Gölcük Government Hospital. RESULTS: Organizational climate, relationships between management and staff, decision making latitude in work environment and job motivation by organization, job security all were found to be related factors with employees retention (p<0,001). Socio-demographic factors had no relation with employee retention. The main determining factors of retaining in organization were involving decision making about their job and involving in service training (p<0,001). Priority should be given to improve relationships between management and staff. The participation of employees in organizational decision making should be provided. CONCLUSION: Developing staff and empowering them to make decisions about their work is necessary to achieve quality outcomes. Employees should feel themselves as a part of the organization.

___

  • 1. Aslantekin F, Göktaş B, Uluşen M, Erdem R. Sağlık Hizmetlerinde Kalite Deneyimi: Dr. Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Örneği. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2007; 2(6):55-71.
  • 2. Arcak R, Kasımoğlu E. Diyarbakır Merkezdeki Hastane ve Sağlık Ocaklarında Çalışan Hemşirelerin Sağlık Hizmetlerindeki Rolü ve İş Memnuniyetleri. Dicle Tıp Dergisi. 2006; 33 (1): 23-30.
  • 3. Aslan Ş, Özata M, Atayer C. Sağlık işletmelerinde ekip yönetimi: fırsatlar ve sınırlılıklar. Standart Ekonomik ve Teknik Dergi. 2004; 43(516):17-23.
  • 4. Kanber A.N, Gürlek Ö, Çiçek H, Gözlükaya A. Bir sağlık kurumunda sağlık çalışanlarının memnuniyeti. Performans ve Kalite Dergisi. 2010; 2:114-126.
  • 5. Özer A, Çakıl E. Sağlık hizmetlerinde hasta memnuniyetini etkileyen faktörler. Tıp Araştırmaları Dergisi. 2007; 5 (3):140-143.
  • 6. Eryoldaş S, Turgutoğlu B. Sağlık Yönetiminde Devamlı Kalite İyileştirme: “Hasta memnuniyetinin ölçümü”, Çoruh M (ed). kitabında s. 145-148. Haberal Eğitim Vakfı, Ankara, (1998).
  • 7. Devebakan N, Yağcı K. Sağlık işletmelerinin algılanan hizmet kalitesi düzeylerinin karşılaştırılması SERVAQUAL yöntemi. “Sağlık ve Hastane Yönetimi 2. Ulusal Kongresi Bildiriler” s. 543-553, Ankara, (2005).
  • 8. Ünalan D, Çetinkaya F, Özyurt Ö & Kayabaşı A. Bir Üniversite Hastanesinde Çalışan Sekreterlerde İş Memnuniyeti. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2006; 9:1-18.
  • 9. Kıdak L, Aksaraylı M. Sağlık Hizmetlerinde Motivasyon Faktörleri. Celal Bayar Üni. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2009; 7:75-94.
  • 10. Çakır Ö. İşe Bağlılık Olgusu ve Etkileyen Faktörler, Seçkin Yayınevi, Ankara (2001).
  • 11. Ağırbaş İ, Çelik Y, Büyükkayıkçı H . Motivasyon Araçları ve İş Tatmini: Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Hastane Başhekim Yardımcıları Üzerinde Bir Araştırma. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi. 2005; 8(3):326-350.
  • 12. Pektekin Ç. Vazgeçilmez sağlık elemanı olarak hemşire. Hemşirelik Forumu. 1998; 1:74-78.
  • 13. Yılmaz M. Sağlıkta Bakım Kalitesinin Bir Ölçütü: Hasta Memnuniyeti. C. Ü. Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2001; 5 (2):69-74.
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-9601
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi