Hastane Çalışanlarında Üstünlük Vehmi-İş Tatmini İlişkisi

ÖZET Amaç: Bu çalışmada, hastane çalışanlarında üstünlük vehminin varlığının ve çalışanların iş tatminlerinin incelenerek bu iki değişken arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Üstünlük vehminin ve iş tatmininin demografik değişkenlere göre karşılaştırılması ise bu çalışmanın bir alt amacıdır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte yapılan bu çalışmada Aydın il merkezindeki kamu hastaneleri, üniversite hastanesi ve özel hastanede çalışan 407 hastane çalışanına ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen “Hastane Çalışanları Özellikleri” anketi ve 1985’te Baycan tarafından Türkçe’ye çevrilerek geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılan “İş Tatmini Ölçeği” kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, ANOVA ve t testi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda; hastane çalışanlarının en çok güvenilirlik ve insan ilişkileri, en az mesleki yeterlilik vehmine kapıldıkları görülmüştür. Korelasyon analizi sonucunda hastane çalışanlarının sosyal ve mesleki duyarlılık vehmi, güvenilirlik ve insan ilişkileri vehmi, beceri vehmi, mesleki yeterlilik vehmi ile içsel tatmin ve dışsal tatminleri arasında, duygu kontrolü vehmi ile dışsal tatminleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Hastane çalışanlarında üstünlük vehminin iş tatminini düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır.

The Relationship of Superiority Bias-Job Satisfaction in Hospital Staff

ABSTRACT Purpose: In this study, it is aimed to reveal the relationship between these two variables by examining the existence of superiority bias in hospital employees and the job satisfaction of employees. Comparison of superiority bias and job satisfaction according to demographic variables is a sub-purpose of this study. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 407 hospital employees working in public hospitals, university hospitals and private hospitals in Aydın city center were reached. Questionnaire technique was used as a data collection tool in the research. "Hospital Staff Characteristics" developed by the researcher and "Job Satisfaction Scale" which was translated into Turkish by Baycan in 1985 and whose validity and reliability studies were conducted were used as data collection tools. Descriptive statistics, correlation analysis, ANOVA and t-test were performed. Results: As a result of the research; it has been observed that hospital staff are most likely to have the reliability and human relations bias, the least to professional competence bias. As a result of the correlation analysis, it was determined that there was a negative significant relationship between the social and professional sensitivity bias, reliability and human relations bias, skill bias, professional competence bias, internal and external satisfaction, emotional control bias and external satisfaction of the hospital staff. Conclusion: It has been concluded that the superiority bias in hospital staff reduces job satisfaction.

___

  • Bucknall, V. et al. (2015). “Mirror Mirror on the Ward, Who’s the Most Narcissistic of Them All? Pathologic Personality Traits in Health Care”, Canadian Medical Association Journal, 187(18), 1359-1363.
  • Erdoğan, İ. (1996). İşletme Yönetiminde Örgütsel Davranış, 1. Baskı, İstanbul: Avcıol Basım-Yayın.
  • Gude, T. et al. (2017). “Do Medical Students and Young Physicians Assess Reliably Their Self-Efficacy Regarding Communication Skills? A Prospective Study From End of Medical School Until End of İnternship”, BMC Medical Education, 17(107), 1-7.
  • Gürbüz, S. & Şahin, F. (2018). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: Felsefe-Yöntem-Analiz, 5. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Karadeniz, E. M. (2017). Üstünlük Vehmi ve Örgütsel Sinizm İlişkisi: Akademisyenler Üzerinde Bir Çalışma. (Yüksek Lisans Tezi), Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karakuş, H. (2011). “Hemşirelerin İş Tatmin Düzeyleri: Sivas İli Örneği”, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(6), 46-57.
  • Kayabaşı, Ç. (2019). Sağlık Çalışanlarında Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini ve İş Performansı İlişkisinin Belirlenmesi: Bir Devlet Hastanesi Örneği, (Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kayapınar, İ., (2007), Yöneticilerin Çalışanlar Tarafından Algılanan Yönetim ve Liderlik Anlayışlarının Çalışanların İş Doyum Düzeyleri Üzerindeki Etkisi, (Yüksek Lisans Tezi), Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Koçel, T. (2014). İşletme Yöneticiliği, 15. Baskı, İstanbul: Beta Yayınları.
  • Özpehlivan, M. (2018). İş Tatmini: Kavramsal Gelişimi, Bireysel ve Örgütsel Etkileri, Yararları ve Sonuçları,1. Baskı, Ankara: Gece Akademi.
  • Sevimli, F. & İşcan, Ö. F. (2005). “Bireysel ve İş Ortamına Ait Etkenler Açısından İş Doyumu”, Ege Akademik Bakış Dergisi, 5(1), 55-64.
  • Söyük, S. (2007). Örgütsel Adaletin İş Tatmini Üzerine Etkisi ve İstanbul İlindeki Özel Hastanelerde Çalışan Hemşirelere Yönelik Bir Çalışma, (Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Temel Eginli, A. & Bitirim, S. (2010). “Örgütlerde Kişilerarası İlişkilerde Bir Problem: Psikolojik Yıldırma (Aktörlerin ve Kurbanların İletişim Davranışları)”, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24, 45-66.
  • Timuroğlu, K. & İşcan, Ö. F. (2008). “İşyerinde Narsisizm ve İş Tatmini İlişkisi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 22(2), 239-264.
  • Uysal, Ş. A. & Çelik, R. (2018). “Sağlık Meslek Gruplarında Hubris Sendromunun Varlığına İlişkin Keşfedici Bir Çalışma”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 17. UİK Özel Sayısı, 103-118.
  • Uysal, Ş. A. (2019). Hubris Sendromu: Liderlerin Gizli Hastalığı, 1. Baskı, Ankara: Siyasal Kitabevi.