Epidural analjezi ile normal doğum yapanlarda memnuniyet değerlendirmesi

Amaç: Epidural analjezi uygulanarak normal doğum yapanlar ile epidural analjezi uygulamadan normal doğum yapanlar arasındaki memnuniyet düzeyi farklılıklarını değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2018 ile Mart 2018 arası zaman diliminde doğum için doğum ünitesine gelen gebeler kabul edildi. Gebelere memnuniyet düzeyini değerlendirmek için 20 sorudan oluşan anket uygulandı. Epidural analjezi uygulanmaksızın normal spontan vajinal doğum yapan gebeler ile kontrol gurubu oluşturularak karşılaştırma yapıldı. Karşılaştırmalar arasındaki değerlendirmeler Mann Whitney-U testi ile yapıldı.Bulgular: Epidural doğum yapan kadınların % 86’sı doğumda hiç ya da çok az ağrı hissettiğini belirtirken, normal doğum yapan kadınların tamamı çok ya da şiddetli ağrı hissettiğini belirtmiştir (p<0,05). Doğum sonrası ağrı hissetme durumu normal doğum yapanlarda daha az olarak belirtilmiştir (p<0,05). Doğum sonrasında çok ya da şiddetli baş-boyun ağrısı hissetme oranı normal doğumda % 32 iken bu oran epidural doğum yapan kadınlarda % 74’e yükselmektedir (p<0,05). Epidural doğum yapanların personel ilgisinden ve doğum şeklinden memnuniyeti ile aynı doğum şeklini tekrar tercih etmesi normal doğum yapanlara göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek oranda görülmektedir (p<0,05). Sonuç: Epidural doğum, normal vajinal spontan doğuma göre daha konforlu ve hasta memnuniyetinin daha yüksek olduğu doğum şeklidir. 

Evaluation of the patient satisfaction in women giving birth with epidural anesthesia

Aim: We aimed to evaluate the differences in level of satisfaction between normal delivery with and without epidural anesthesia. Materials and Methods: The pregnant women who came to the delivery unit for birth between January 2018 and March 2018 were accepted for the study. A questionnaire consisting of 20 questions was applied to them to assess their level of satisfaction. Comparison was made by forming a control group with the pregnant women who had a spontaneous vaginal delivery without epidural anesthesia. The evaluations of the comparisons were made with Mann Whitney U test.Findings: Eighty-six percent of women with epidural vaginal deliveries reported that they felt little or no pain at birth, while all women who had a vaginal delivery said that they felt too much or severe pain (p <..05). Pain at the postnatal period was reported to be less for the women who had a vaginal delivery (p<0.05). The rate of too much or severe postpartum head-neck pain was 32% in vaginal delivery, whereas same rate was significantly higher (74%) for the epidural vaginal delivery (p<0.05). Epidural vaginal deliveries reported significantly higher satisfaction of the staff interest and delivery type, and reselection of the same delivery method than nonepidural vaginal deliveries (p<0.05). Results: Epidural delivery is the type of delivery that is more comfortable and patient satisfaction is higher than spontaneous vaginal delivery.

___

  • 1. Yılmaz M. Sağlık bakım kalitesinin bir ölçütü: Hasta memnuniyeti. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi 2001; 5(2):69–74.
  • 2. Varinli İ, Çakır A. Hizmet kalitesi, değer, hasta tatmini ve davranışsal niyetler arasındaki ilişki Kayseri’de poliklinik hastalarına yönelik bir araştırma. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2004; 17(2): 33–52.
  • 3. Aslan K, Tuncel G. Epidural analjezi ve komplikasyonları. Türkiye Klinikleri J Med Sci. 2003;23(5):430-6.
  • 4. Aytar G, Yeşildal N. Yatan hasta memnuniyeti. Düzce Tıp Fakültesi Dergisi 2004;3:10-14.
  • 5. Kıdak LB, Aksaraylı M. Yatan hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi ve izlenmesi: Eğitim ve araştırma hastanesi uygulaması Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2008;10(3):87-122.
  • 6. Kırılmaz H. Hasta memnuniyetini etkileyen faktörlerin sağlık hizmetlerinde performans yönetimi çerçevesinde incelenmesi: Poliklinik hastaları üzerinde bir alan araştırması. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2013;4(1):11-21.
  • 7. Özer N, Köçkar C, Yurttaş A. Kalp damar cerrahisi kliniğinde yatan hastaların hemşirelik hizmetlerinden memnuniyeti. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi.2009;12(3):12-19.
  • 8. Uçum EY, Kitapçıoğlu G, Karadeniz G. Kadınların doğum yöntemlerine bakış açısı, deneyim ve memnuniyetleri. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi.2010;5(13):140-143.
  • 9. Doğanay K, Baloğlu A. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Kadın Doğum Kliniği 2008 yılı sezeryan hızını belirleyen risk etmenlerinin belirlenmesi. Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Yayınlanmamış tez çalışması, İstanbul, 2009.
  • 10. Adıgüzel D, Nazik H, Haydardedoğlu F, Aytan H. Sezeryan ve normal doğum yapan kadınlarda hasta memnuniyetinin araştırılması. Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 2013;1(3):13-20.
  • 11. Ateşer G, ÖZ İŞ, Sardarli S, Aydın Sivri D, Boran BA. Doğumun yöntemi postpartum duygu durumu etkiliyor mu? Post partum SCL-90R İstanbul Med J 2017; 18:62-7.
  • 12. Bektaş E, Büyükbayrak EE. Hastanemiz gebe polikliniğine başvuran gebelerde doğum ve sezeryan tercihi ve nedenleri ile ilgili anket çalışması. Dr Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yayınlanmamış uzmanlık tezi. İstanbul, 2008.
  • 13. Behague DP,Victoria CG, Barros FC. Consumer Demand for ceaserean section in Brazil informed decision making patient choice or social inequality? A population based birth cohort study linking ethnogrophic and epidemiological methods BMJ 2002;324-942.