Yerli ve yabancı bazı ceviz çeşitlerinin Yalova ekolojisindeki fenolojik ve pomolojik özellikleri

Bu araştırma 2001 - 2005 yılları arasında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yalova'da yürütülmüştür. Çalışmada Türkiye'nin farklı yörelerinden seleksiyon yoluyla seçilmiş olan üstün özellikli çeşitler ve yurt dışında yetiştirilen bazı yabancı ceviz çeşitleri yer almıştır. Araştırma parselinde 9 yerli çeşit (Yalova-1, Yalova-3, Yalova- 4, Şebin, Bilecik, 77-H-1, Tokat-1, Şen-1, Kaplan-86) ile 6 yabancı (Payne, Pedro, Hartley, Champion, Midland ve Serr) çeşit denenmiştir. Üzerinde çalışılan ceviz çeşitlerinin fenolojik gözlemleri ve pomolojik ölçüm değerleri belirlenmiştir. Çeşitlerin tamamında tepe tomurcuklar Mart ayı içersinde patlamış ve çiçeklenme ise Nisan ayının ikinci yarısı ile Mayıs ayı başında gerçekleşmiştir. En erken hasat Kaplan-86 çeşidinde olmuştur. Kaplan-86; 21.00 g ve 77-H-1; 19.70 g çeşitlerinin en iri kabuklu meyvelere sahip oldukları, Tokat -1; 9.95 g ve Champion; 10.00 g ile en küçük meyveli çeşitler olduğu belirlenmiştir. Meyvelerin % randımanları Champion çeşidinde %55 ile en yüksek, Kaplan-86 çeşidinde ise %43.80 ile en düşük olmuştur. Kaplan-86 çeşidi ayrıca meyve içini tam olarak doldurmamış ve iç büzülmesi meydana getirmiştir. Diğer çeşitlerin randımanları ise %46.19 ile 52.58 arasında değişim göstermişlerdir.

Phenological and pomological properties of some walnut varieties in Yalova ecological conditions

This study was conducted out between the years 2001-2005 at Atatürk Central Horticultural Researces Instute in Yalova. In the study selected superior native from different parts of Turkey types or cultivars and some forieng varieties took parts in researces parcel 9 native varieties (Yalova-1, Yalova-3, Yalova-4, Şebin, Bilecik, Şen-1, Kaplan-86, Tokat-1, 77-H-1) and 6 forieing varieties (Payne, Midland, Hartley, Champion, Pedro, Serr) were inventigated. Phenologicial observation and pomologicial data of the materials were detected for all the plants typs buds burst in March, and flowered second party of April and begining of May. Kaplan-86 (21.00g) and 77-H-1 (19.70 g.) varieties realized the earliest yielding. Fruits of Tokat-1 (9.50) and Champion (lO.OOg) varieties were the smallest. Kernel percentage was the highest for Champion varieties (55%), Kaplan-86 given the lowest kernel percentage with 43.80% on the other hand, the interior part of Kaplan-86 variety fruit havent yield after the harvest periot occured the water lossing. For kernel percentages of the other varieties changed from 46.19 to 52.58%. The highest cumilative yield was obtained from Midland variety with 58.25 kg/tree.

___

  • 1. Akça,Y., 1999. Tokat Ekolojik Koşullarında Bazı Standart Ceviz Çeşitlerinin Performanslarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kong., Ankara.
  • 2. Akça, Y., 2001. Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Matbaası, Tokat.
  • 3. Akkuzu, H.E., ve M. Çelik, 2001. Bazı Ceviz Çeşitlerinin Ankara Koşullarında Fenolojik Ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. I.Ulusal Ceviz Semp., S:69-75, Tokat.
  • 4. Anonymous, 1998. Walnut Production Manual. University of California Division of Agriculture And Natural Resources p; 97-90.
  • 5. Çelebioğlu, G., Y. Ferhatoğlu ve S. Ufuk, 1993. Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitleri Seçim Projesi. Bilimsel Araştırma ve İnceleme Yay. No: 15, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova.
  • 6. Germain, E., 1997. Genetic Improvement of The Persian Walnut (Juglans regia L.). III. Int. Walnut Cong., Acta Hort.442, 21-23.
  • 7. Kaşka, N., ve M. Sütyemez, 2001. Bazı Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Farklı Ekolojilere Uyumları Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. I.Ulusal Ceviz Semp.,S: 76, Tokat.
  • 8. Kuru, C, Ö. Aksu ve M. Kalelioğlu, 1996. Yerli ve Yabancı Ceviz Çeşitlerinin Evulasyonu ve Adaptasyonu. Araştırma Projeleri No:5, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü, Gaziantep.
  • 9. Özkan, Y., 1993, Tokat Merkez İlçe Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerine Araştırmalar, (Doktora Tezi), Yüzüncü Yıl Üniv. Fen. Bil. Enst. Van.
  • 10. Sütyemez, M., 2001. Kahramanmaraş Bölgesinde Selekte Edilen Ümitvar Ceviz Tiplerinin Genel Pomolojik Özellikleri. I. Ulusal Ceviz Semp.,S: 77-93, Tokat.
  • 11. Şen, S. M., 1980. Kuzeydoğu Anadolu ve .Doğu Karadeniz Bölgesi Cevizlerinin Seleksiyon Yoluyla Islahı Üzerine Araştırmalar (Doçentlik Tezi). Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bit.Böl, Erzurum.
  • 12 Şen, S. M., 1986. Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası, Samsun.
  • 13. Şen, S. M., 1988. Anatolia as a Walnut Garden. International Conference on Walnuts, Atatürk Central Horticultural Rasearch Institute, Yalova.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tokat/Niksar ekolojik koşullarında bazı ceviz çeşitlerinin performanslarının değerlendirilmesi

Yaşar AKÇA, Mualla AYDIN

HAYWARD KİVİ ÇEŞİDİNDE FARKLI KALEM AŞILARININ AŞI BAŞARISI ÜZERİNE ETKİLERİ

Hamdi ZENGİNBAL, Muharrem ÖZCAN, Hüseyin ÇELİK

Fonksiyonel bir gıda: Ceviz

Ümran ERTÜRK, Mihriban KORUKLUOĞLU, Aycan YİĞİT

Cevizlerde terminal ve lateral sürüngenler üzerinde oluşan meyvelerin pomolojik olarak karşılaştırılması

Fikri BALTA, Kenan YILDIZ, Ferhat MURADOĞLU

MUŞ YÖRESİ CEVİZLERİNİN (Juglans regia L.) SELEKSİYONU

Ahmet KAZANKAYA, Tarık YARILGAÇ, H. İbrahim OĞUZ, M. Fikri BALTA

BAYINDIR (İZMİR) YÖRESİNDE SELEKTE EDİLEN BAZI ÜMİTVAR CEVİZ (Juglans regia L.) TİPLERİNDE MEYVE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Adnan DOĞAN, Ayşe GÜN, H.ibrahim OĞUZ, M. Atilla AŞKIN

AŞILI ASMA FİDANI ÜRETİMİNDE FARKLI ÇEŞİT VE ANAÇ KOMBİNASYONLARININ VEJETATİF GELİŞME VE FİDAN RANDIMANI ÜZERİNE ETKİLERİ

Alper DARDENİZ, Ali Osman ŞAHİN

TARIMSAL ÜRETİMDE ÇİFTÇİ DAVRANIŞLARI: ÇİFTÇİLİĞİ UYGULAMA ÖLÇEĞİ (FIS)

Handan AKÇAGÖZ, Burhan ÖZKAN, Hatice KIZILAY

CEVİZLERDE TERMİNAL VE LATERAL SÜRGÜNLER ÜZERİNDE OLUŞAN MEYVELERİN POMOLOJİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI

Fikri BALTA, Ferhad MURADOĞLU, Kenan YILDIZ

BURSA İLİ III. ALT BÖLGESİNDE (GEMLİK, ORHANGAZİ, İZNİK VE MUDANYA) YETİŞTİRİLEN CEVİZ TİPLERİNİN SELEKSİYONU

İsmail TOSUN, M. Emin AKÇAY