Türkiye’de 2000-2019 Yıllarındaki Zeytinyağı Teknolojisi, Kalitesi ve Analizleri ile İlgili Lisansüstü Tezlerde Çalışılan Konuların Analizi

Yüksek lisans ve doktora tezleri gerek bilim üretmek, gerekse konu uzmanı insanlar yetiştirmek açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle önemli bir zeytin üreticisi olan ülkemizde de zeytinyağı konusunda yapılan çalışmalara nitelik ve nicelik olarak önem verilmesinin üretilen zeytinyağlarının kalitesini arttıracağı ve değer kayıplarının önüne geçilebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada Yükseköğretim Kurulu Yayın ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Ulusal Tez Merkezi’ne 2000-2019 (Haziran) yılları arasında kayıtlı olan tezler taranmıştır. Zeytinyağı konusunda 121 adet teze rastlanmıştır. Bunlardan 55’sinin zeytinyağı kalitesinin belirlenmesi, 37’inin zeytinyağı teknolojisi ve 29’ünün zeytinyağı analiz yöntemleri ile ilgili olduğu görülmüştür.

The Graduate Thesis Analysis of Work Issues About Olive Oil Technology, Quality and Analysis In 2000-2019 Year in Turkey

Master’s and doctoral theses are important in terms of producing science and educating experts. For this reason, it is thought that giving importance to quality and quantity of olive oil studies will increase the quality of olive oil produced and prevent loss of value in our country which is an important olive producer. In this study, theses registered to Higher Education Council Publication and Documentation Department National Thesis Center between 2000-2019 (June) were searched. 121 dissertations on olive oil were found. 55 of these were related to determination of olive oil quality, 37 of them were related to olive oil technology and 29 of them were related to olive oil analysis methods.

___

  • Al, U., 2008. Türkiye’nin bilimsel yayın politikası: atıf dizinlerine dayalı bibliyometrik bir yaklaşım. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Alkan, G., 2014. Türkiye’de muhasebe alanında yapılan lisansüstü tez çalışmaları üzerine bir araştırma (1984-2012). Muhasebe ve Finansman Dergisi 61:41-52.
  • Ayaz, N. ve B.M. Türkmen, 2018. Yöresel yiyecekleri konu alan lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2(1):22-38.
  • Bayramer, G. ve R. Tunalıoğlu, 2016. Türkiye’de sofralık zeytin-zeytinyağı ihracatçılarının sorunları ve çözümüne yönelik yaklaşımlar. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13(1):141-150.
  • Erdem, D., 2011. Türkiye’de 2005-2006 yılları arasında yayımlanan eğitim bilimleri dergilerindeki makalelerin bazı özellikler açısından incelenmesi: betimsel bir analiz. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi 2(1):140-147.
  • Kozak, N., 1994. Anatolia Dergisi’nde yayınlanan yazılar üzerine bir inceleme. Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi 5(3):22-33.
  • Küçükkömürler, S. ve F.Ö. Uluksar, 2018. Türk mutfak kültüründe zeytinyağı kullanımı: Muğla örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 194-212.
  • Ozan, C. ve A. Küçükoğlu, 2013. Sınıf öğretmenliği alanındaki lisansüstü tezlere yönelik bir içerik analizi. International Journal of Eurasia Social Sciences 12:27-47.
  • Özkaya, M.T., R. Tunalıoğlu, F.D. Özkaya ve M. Ulaş, 2015. Zeytin üretiminde değişimler ve yeni arayışlar. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-1, 12-16 Ocak 2015.
  • Şakar, G.D. ve A.G. Cerit, 2013. Uluslararası alan indekslerinde Türkiye pazarlama yazını: bibliyometrik analizler ve nitel bir araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 27(4):37-62.
  • Tayfun, A., M. Ülker, Y. Gökçe, E. Tengilimoğlu, Ç. Sürücü ve M. Durmaz, 2018. Turizm alanında yiyecek ve içecek ile ilgili lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies 6(2):523-547.
  • Yılmaz, G., 2017. Restoranlarda bahşiş ile ilgili yayınlanan makalelerin bibliyometrik analizi. Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 14(2):65-79.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gama Işını Uygulamalarının Kestanelerde Fiziko-Kimyasal ve Beslenme Parametrelerine Etkisi

Saadet KOÇ GÜLER

GAMA IŞINI UYGULAMALARININ KESTANELERDE FİZİKO-KİMYASAL VE BESLENME PARAMETRELERİNE ETKİSİ

Saadet KOÇ GÜLER

Cabernet-Sauvignon (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidinde Ben Düşme Dönemi ve Sonrasında Uygulanan Antitranspirantların Asma Sürgün Gelişimi ile Yaprak Özellikleri Üzerine Etkileri

İlknur KORKUTAL, Elman BAHAR, Damla GÜVEMLİ DÜNDAR

CABERNET-SAUVİGNON (Vitis vinifera L.) ÜZÜM ÇEŞİDİNDE BEN DÜŞME DÖNEMİ VE SONRASINDA UYGULANAN ANTİTRANSPİRANTLARIN ASMA SÜRGÜN GELİŞİMİ İLE YAPRAK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

İlknur KORKUTAL, Elman BAHAR, Damla GÜVEMLİ DÜNDAR

TÜRKİYE’DE BELİRLENEN BAĞ VİRÜS HASTALIKLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ VE ÖNEMİ

Birol AKBAŞ, Ali Ferhan MORCA, Sevgi COŞKAN

Yaş Çay (Camelia sinensis L.) Verimi ve Kalite Özelliklerinin Güneşlenme Durumu ve Sürgün Dönemlerine Göre Değişimi

Nilgün DEMİR, Saim Zeki BOSTAN

BAZI ‘BURSA SİYAHI’ İNCİR KLONLARININ YALOVA KOŞULLARINDAKİ PERFORMANSLARI

Nesrin AKTEPE TANGU, Arzu ŞEN, Mehmet Ali KARGICAK, Cengiz TÜRKAY

Aşılı Kavun Fidelerinin Bazı Kalite Parametreleri Üzerine Farklı Anaçların Etkisi

Aynur ÖZBAHÇE, Ceren GÖRGİŞEN, Rohat GÜLTEKİN, Yakup KÖŞKER, Şeyma DEMİRCİ, Ali Fuat TARI, Erdal GÖNÜLAL

Kısa Süreli Depolamada Üzüm Suyunun Stabilitesine Farklı Uygulamaların Etkilerinin Değerlendirilmesi

Emrah GÜLER

TÜRKİYE’DE 2000-2019 YILLARINDAKİ ZEYTİNYAĞI TEKNOLOJİSİ, KALİTESİ VE ANALİZLERİ İLE İLGİLİ LİSANSÜSTÜ TEZLERDE ÇALIŞILAN KONULARIN ANALİZİ

Yasin ÖZDEMİR, Seda KAYAHAN, Özge KESKİNEL