KUMLUCA İLÇESİNDE SERALARDA ÜRETİCİLERİN KULLANDIKLARI BİLGİ KAYNAKLARI

Bu çalışma, Antalya ili Kumluca İlçesinde serada sebze üretimi yapan üreticilerin kullandıkları bilgi kaynaklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ana materyalini, 2002 yılı döneminde tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen 150 üretici ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen birinci veriler oluşturmaktadır. Araştırma bölgesinde üreticilerin ortalama yaşı 43 iken, ortalama deneyim süresi 13 yıl, ortalama sera genişliği ise 6.11 dekar olarak belirlenmiştir. Arazi tasarruf şeklinin çoğunlukla mülk arazi olduğu saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre, Bölgede yayım konusunda tarım il ve ilçe müdürlüklerinin önemleri azalmış, bunun yerini ilaç, gübre ve tohum bayileri almıştır. Özellikle ilaç bayileri işletmelerinde istihdam ettikleri ziraat mühendisleri ile üreticilere ücretsiz danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca tohum, gübre ve ilaçlar genel olarak vadeli satın alınmakta dolayısıyla üreticiler ilaç ve gübre bayilerine bağlı kalmaktadır. Araştırmadan çıkarılan önemli bir sonuç da geleneksel kaynakların özellikle teknik konularda hala önemli bilgi kaynakları olarak kullanılmakta oluşudur.

___

  • Anonim, 2001. DİE Türkiye İstatistik Yıllığı. Ankara.
  • Anonim, 2006. http://www.kumluca.net.
  • Boz, İ., 2002. Does Early Adoption Affect Farmer’s Use of Extension Service? Journal of International Agricultural and Extension Education. Vol. 9 (3) 77-82.
  • Çelik, H., 2000. Nevşehir-Niğde Bölgesinde Patates Tarımında Azotlu Gübrelemeye İliş- kin Tarımsal Bilgi Akışı Sistemi Üzerine bir Araştırma (Basılmamış Doktora Tezi). A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara.
  • Çetinkaya, N., 1991. Polatlı İlçesi Tarımsal Yayım ve Uygulamalı Araştırma Projesi Uygulamasında Eğitim ve Ziyaret Sistemi Üzerine Bir Araştırma (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • Çiftepala, M., 2001. Kahramanmaraş İli Pa- zarcık İlçesi Köylerinin Sosyoekonomik Yapısı (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Sütçü İmam Üniversitesi, Fen Bilimleri Ens- titüsü, Kahramanmaraş.
  • Hornik, R., 1978. The Role of Communication in Education. Stanford University, Istitute for Communication Research.
  • Taluğ C. ve H. Tatlıdil, 1993. Tarımsal Ya- yım ve Haberleşme. Ankara Üniversitesi Zi- raat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Ders Notu, Teksir no: 141.
  • Yamane, T., 1990. Temel Örnekleme Yön- temleri (Çevirenler: Esin ,A., Aydın, C., Ba- kır, M.A., Gürbüzel , E.). Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü. Ankara.