CEVİZ (Juglans regia L.) KURUTMA MAKİNASI GELİŞTİRİLMESİ

Tekniğine uygun tarımı uygulayabilmek, işleri zamanında ve düşük maliyetle yapabilmek, standart ve kaliteli ürün elde edebilmek için ceviz tarımında mekanizasyon uygulamalarının gerekliliği açıktır. Özellikle cevizin hasat ve hasat sonrası dış yeşil kabuğunun soyulması işlemleri ile birlikte ve devamında hızla kurutulması işleminin hem maliyetinin ve gerekli işgücünün yüksek ve hem de işlemlerin tekniğine uygun olarak yapılabilmesi için zamanın çok kısıtlı olması nedeniyle ülkemizde imalatı, bakımı, onarımı ve kullanımı kolay, ülkemiz koşullarında uygulanabilirliği yüksek olan bir ceviz kurutma makinasına ihtiyaç vardır. Bu nedenlerle, bu çalışmada, bir "Ceviz Kurutma Makinası"'nın ülkemiz koşullarına uygun olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç için, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan ve sanayi halinde olan hava üflemeli kurutma sisteminin ülkemiz koşullarına adaptasyonunu sağlayarak bir Ceviz Kurutma Makinası geliştirilmiştir. Bunun için makine önce projelenmiş olup, ulusal sanayimizde yapımı gerçekleştirilmiştir. Ceviz tip ve çeşitleriyle yapılan deneme çalışmalarıyla makinada yapılan gerekli ayarlama ve düzenlemeler ile makine cevizi kurutmaya hazır hale getirilmiştir. Daha sonra farklı kapasitelerdeki makinaların üretimi için gerekli olan üretim verilerini hesaplayan bir bilgisayar programı hazırlanmış olup, ülkemiz koşullarına uygun ve tamamen kendi imkânlarımızla üretimini yapabileceğimiz bir Ceviz Kurutma Makinası geliştirilmiş ve Türk çiftçisinin hizmetine sunulmuştur

IMPROVING WALNUT (Juglans regia L.) DRYING MACHINE

IMPROVING WALNUT (Juglans regia L.) DRYING MACHINE Implement appropriate cultivation techniques work on time and low cost make the standard and quality products is the need to obtain the walnut farming mechanization practices. Especially harvesting and post harvest operations includes peeling of the outer shell of green walnuts and the continuation of the rapid drying process, along with the high cost of labor and the necessary techniques and procedures as well as due to a very limited time there is a needing to produce a dryer machine which should be has maintenance and repair low cost and easy use, appropriate properties to our country’s conditions. For these reasons a "Walnut Dryer" in accordance with the terms intended of development of our country in this study. For this purpose, forced air–drying systems are widely used in developed countries. forced air–drying system was adapted to conditions of our country to develop a Walnut Dryer. After the projection of the machine which was produced by national industry. the trial setting and the necessary arrangements of walnut machine was applied according to type and variety of walnut and to get ready for drying. Then a computer program was designed to calculate necessary data for different capacity production. totally self developed a Walnut Dryer was produced accordance with the terms of our country

___

  • 1. Akça, Y., 2004. Ülkemiz Ekonomisine Yeni Bir Açılım Ceviz Yetiştiriciliği. Ceviz Çalıştayı. TEMA Vakfı Yayınları No:43. İstanbul. s:47–58.
  • 2. Anonim, 1978. Walnut Harvesting and Handling in California. Division of Agricultural Sciences, University of California, Davis. 7 p.
  • 3. Çelikel, F. G., S. Özelkök, K. Kaynaş, M. Burak ve B. Erenoğlu, 2001. Kiraz, İncir ve Çilek Meyvelerinin Modifiye Atmosferde Depolama Olanaklarının Araştırılması. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayın No: 148. Yalova. 13 s.
  • 4. Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu ve F. Gürbüz, 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları–II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:1021, Ders Kitabı:295. 381s.
  • 5. Işık, E. ve İ. Alibaş, 2000. Tarımsal Ürünlerin Kurutulmasında Kullanılan Yöntemler ve Kurutma Sistemleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notu No:3 64s.
  • 6. Kader, A. A. and J. F. Thompson, 1992. Postharvest Handling Systems: Tree Nuts. Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California. Publication 3311. ISBN: 0931876990. pp:253–259.
  • 7. Kamel, O. and M. El–Kholy, 2002. Development and Evaluation of a Green– house Type Solar Dryer for Drying Ear and Shelled Corn. Proceedings of the 8th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture Kuşadası/Turkey. pp:227–234.
  • 8. Mengeş, H. O., C. Ertekin ve C. Aydın, 2004. Elma Kurutmada Kurutmanın Çeşitli Modellerle Açıklanması. Tarımsal Mekanizasyon 22. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı. s.33.
  • 9. Ölez, H., 1971. Marmara Bölgesi Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu ile Islahı Üzerinde Araştırmalar. Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi. Yalova. 16s.
  • 10. Perry, E. and G.S. Sıbbett, 1998. Harvesting and Storing Your Home Orchard’s Nut Crop: Almonds, Walnuts, Pecans, Pistachios, and Chestnuts. University of California Division of Agriculture and Natural Resources 9p. (http://danrcs.ucdavis.edu).
  • 11. Thompson, J. F., T. R. Rumsey and J. A. Grant, 1998. Dehydration. Walnut Production Manual. Harvesting and Handling Walnuts. University of California Division of Agriculture and Natural Resources Pablication 3373. pp:271–304.
  • 12. Topak, R. ve S. Bayrak, 2000. Hasat ve Sonrası İşlemler. Aşılı Ceviz Yetiştiriciliği. ISBN: 9759648709. Ankara. s:179–186.
  • 13. Yalçın, M., T. Acıcan, K. Alibaş, Ü. Ertürk, A. Soylu ve Y. Akça, 2012. Ceviz (J. regia L.) Meyvesi Yeşil Kabuğunu Soyma Makinesi Karakteristiklerin Belirlenmesi ve Soymaya Ethephone’un Etkisi. 27. Tarımsal Mekanizasyon Ulusal Kongresi, 19 Mayıs Üniversitesi, Samsun.