BURSA VE YALOVA'DA BÖĞÜRTLEN (Rubus fruticocus) BAHÇELERİNDE SAPTANAN ZARARLI BÖCEK, AKAR FAUNASI ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR

Çalışma, Bursa ve Yalova’da yetiştirilen böğürtlendeki böcek ve akar türlerini saptamak ve saptanan türlerden önemli bulunanların popülasyon yoğunluklarını, zarar oranlarını, doğa koşularında mücadeleye esas bazı biyolojik özelliklerini incelemek amacıyla 2001-2003 yıllarında yapılmıştır. Çalışma sonucunda 7 takıma bağlı 24 familyaya ait 36 böcek türü ile Acarina takımı Tetranychidae familyasına ait 2 akar türü saptanmıştır. Yaygınlık, yoğunluk ve zarar derecesi baz alınarak yapılan değerlendirmede bö- ceklerden, Antipa macropus İlleger, (Coleoptera: Chrysomellidae) ve Coraebus rubi L., (Coleoptera: Buprestidae) yaygın ve yoğun bulunan zararlılar, Aulacaspis rosae Bouche, (Homoptera: Diaspididae), Agrilus aurichalceus Redt., (Coleoptera: Buprestidae), Anthonomus rubi L., (Coleoptera: Curculonidae), Nezara viridula L., Dolycoris. baccarum L., (Heteroptera: Pentatomidae), Coreus marginatus L, (Heteroptera: Coreidae), Tropinota hirta Poda, (Coleoptera: Scarabeidae), Cercopis sanguinlenta Scop (Homoptera: Cercopidae) daha az bulunan zararlı ve diğer böcekler ise potansiyel zararlılar olarak belirlenmiştir. İki akar türü [(Tetranychus urticae Koch., T. viennesis Koch.), (Acarina: Tetranychidae)] saptanmıştır. Bu akarlar da daha az bulunan zararlı durumundadırlar.

___

  • Ağaoğlu, Y.S., 1986. Üzümsü Meyveler. A.Ü. Zir. Fakültesi Ders Kitabı, No. 984. 377 s.
  • Anonymous 1992. Annual Report 1991. Netherlands, Research Station for Fruit Wilhelmindorp. 1992. pp: 123.
  • __________, 2000. DPT VIII Beş Yıllık Kal- kınma Planı Bitkisel Ürünler (Meyve Grubu) Özel İhtisas Komisyonu, Çilek ve Diğer Üzümsü Meyveler Raporu. Ankara 54 s.
  • Funt, R.C., M. A. Ellis, and C. Welty, 1997. Midwest Small Fruit Pest Handbook. Bulletin 861, Puplication 85, The Ohio State Univesity. pp:173.
  • Gordon, S. C., J. Woodford, and A. Birch, 1997. Arthropod Pests of Rubus in Europe: Pest Status, Current and Future Control Horticultural Science 72(6):831-862.
  • Idinger, J., 1991. Investigations on the Distribution, Biology, Ecology and Possibilities of Prognosis and Control of Agrilus aurichalceus. Pflanzen-Wien No (2):3-4.
  • Kaya, M., ve B. Kovancı, 2000. Bursa’da Ahududu Zararlılarının Tespiti Üzerinde Araştırmalar. IV. Türkiye Entomoloji Kongresi Kuşadası. Aydın.
  • Lazarov, A., ve P. Grigorov, 1961. Karantina na Rasteni Jata. Zemidat, Sofia.258 p.