Anadolu cevizi (Juglans regia L.) 'nin orman arazisindeki dikim başarısını etkileyen unsurlar: Yoğun kültür bakımı ve adaptasyon ıslahı noksanlığı

Ceviz, kestane gibi yapraklı türler adeta Anadolu'ya Anadolu halkına mal olmuş ağaç türleridir. Biyolojik çeşitliliği de esas alan çok amaçlı ağaçlandırma stratejileri doğrultusunda ibreli türlerin dışında bu ve benzeri yapraklı türlerin dikim alanlarında kullanımı önem kazanmıştır. Anadolu cevizi meyvesi, rekreasyon özellikleri ve enerji odunu olarak çok kıymetli bir ağacımızdır. Yapılan araştırma çalışmaları ve adaptasyon denemeleri de göstermektedir ki, inanıldığı ya da sanıldığı üzere ceviz kanaatkar bir tür değildir; aksine hassas ve yoğun kültür bakım tedbirlerine ihtiyaç duymaktadır. Kara cevizde uygulanan ağaçlandırma yönetimine benzer bir yönetim şekli Anadolu cevizi için de uygulanabilir.

The factors which have influence on planting success of Turkish walnut (Juglans regia L.): The lack of intensive maintenance and adaptation improvement

The Anatolia people claim to be the owner of walnut, chestnut etc. broadleaved species. Besides, according to reforestation strategies based on biological diversity using of broadleaved species like walnut is very important. Turkish walnut is a very valuable tree with fruit, wood and landscape characteristics. The results of research projects and adaptation trials showed that Turkish walnut species is not to be content with little. It needs carefullness and intensive maintenance measures. A management plan is required for reforestation of Turkish walnut like black walnut plantation management.

___

  • 1. Akça, Y., 2003. Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğine Genel Bakış. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tokat. (www.ceviz.gen.tr).
  • 2. Atay, İ., B. Aytuğ, S. Ürgenç, F. Yaltınk, 1987. Kent Ağaçlandırmalarında Kullanılacak Ağaç, Çalı ve Sanlıcı Bitki Türlerinin Seçimi Klavuzu, İstanbul.
  • 3. Beineke W. F., 2003. Corrective Pruning Of Black Walnut For Timber Form. Forestry (Natural Resources, FNR-7b, Purdue University).
  • 4. Deligöz, A., 2003. Kara Ceviz (Juglans nigra L.) Plantasyon Yönetimi. (Çeviri: Beineke, W.). İsparta Orman Fakültesi Dergisi Seri A, Sayı 2.
  • 5. Dufour, J., C. Jay-Almemand, 1986.Amelioration Genetique Des Arbres Forestiers. Revue Forestier-Français numero special. 1986. R.F.F. XXXVIII.
  • 6. Pamay, B., 1971. Park-Bahçe ve Peyzaj Mimarisi. İstanbul.
  • 7. Şimşek, Y., ve Ark., 1996. Türkiye'de Çoğul Amaçlı Ağaçlandırmalarda Kullamlabilecek Yapraklı Türlerin Tesbiti Üzerine Araştırmalar. Orman Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Teknik Bülten Serisi No: 260, Ankara.
  • 8. Şimşek, Y., 1993. Orman Ağaçları Islahına Giriş. Ormancılık Araştırma Enstitüsü Yayınları, Muhtelif Yayınlar Seri No: 65, Ankara.
  • 9. Tengiz, E., 1984. Ceviz Ağacı ve Ağaçlandırmalardaki Önemi. Tarım ve Orman Bakanlığı, OGM Yayın Sıra No: 634, İstanbul.
  • 10. Tosun, S., ve Ark., (2004). Anadolu Cevizinin Batı Karadeniz Bölgesinde Farklı Yükseltilere Adaptasyonu Üzerine Araştırmalar (Yayınlanmamıştır). Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü, Bolu.
  • 11. Yıldız, O., 2003. Alternatif Ürün Olacak Cevizin Kullanılması ve Fidan Çeşitlerinin Tutma, Büyüme ve Ürün Verme Basanlarının Ekolojik ve Kültürel Tedbirlerle Etkileşimi (Yayınlanmamıştır). A.İ.B. Ü. Bilimsel Araşt. Projesi.