Doğu Anadolu’dan Yeni Bir Topaçhardalı Alttürü: Heldreichia bupleurifolia subsp. malatyana (Brassicaceae)

Heldreichia bupleurifolia subsp. malatyana (Brassicaceae) Doğu Anadolu’da, Malatya ilinde tespit edilmiş ve bilim dünyası için yeni bir alttür olarak betimlenmiştir. Bu çalışmada tanımlanan taksonun betimi, yayılışı, habitat özellikleri ve yakın ilişkili olduğu H. bupleurifolia subsp. rotundifolia alttürü ile olan taksonomik ilişkileri verilmiştir. Heldreichia bupleurifolia subsp. malatyana tabandan itibaren yoğun bir şekilde dallanan gövdesi, derin teleksi loplu ilâ teleksi, nadiren 3 loblu taban yaprakları, uzun pediselleri ve bu morfolojik karakterlerin dışında alpinik habitatlarda yetişen diğer Heldreichia bupleurifolia alttürlerine kıyasla düşük rakımlarda yetişmesiyle kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.

A new Subspecies from Eastern Anatolia: Heldreichia bupleurifolia subsp. malatyana (Brassicaceae)

Heldreichia bupleurifolia subsp. malatyana is described as a new species from Malatya province, East Anatolia. In the current study, the description, distribution, habitat characteristics and taxonomical relationships with closely related H. bupleurifolia subsp. rotundifolia are given. Heldreichia bupleurifolia subsp. malatyana is easily distinguished by having much branched stem from base, deeply pinnatifid to pinnate basal leaves and long pedicels. Apart from its morphological characteristics, Heldreichia bupleurifolia subsp. malatyana is grown lower altitude compare to the alpine H. bupleurifolia subspecies.

___

  • Boissier, E. (1842). Annales des Sciences Naturelles. 17: 186 (l842).
  • Boissier, E. (1867). Flora Orientalis, vol. 1. Basel & Geneva: H. Georg.
  • Hedge, I.C. (1965.) Heldreichia Boiss. Şu eserde: Davis, P.H. (ed.), Flora of Turkey and the East Aegean Islands, 1: 312–313. Edinburgh Univ. Press, Edinburgh.
  • Mutlu, B. (2012). Heldreichia Boiss. Şu eserde: Güner, A., Aslan, S., Ekim, T., Vural, M. ve Babaç, M.T., (edl.), Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler). s. 278, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Flora Araştırmaları Derneği Yayını, İstanbul.
  • Özüdoğru, B., Al-Shehbaz, I. ve Mummenhoff, K. (2017). Tribal assignment of Heldreichia Boiss. (Brassicaceae): Evidence from nuclear ITS and plastidic ndhF markers. Plant Systematics and Evolution 303: 329-335.
  • Parolly, G., Nordt, B., Bleeker, W. ve Mummenhoff, K. (2010). Heldreichia Boiss. (Brassicaceae) revisited a morphological and molecular study. Taxon 59:187–202
  • Şık, L., Yıldırım, H., Pirhan, A.F., Altıoğlu, Y. ve Gemici, M. (2016). Galium shinasii (Rubiaceae): a new species of Galium L . from Eastern Turkey. PhytoKeys 75: 19–29
  • Tan, K. ve Sorger, F. (1986). Even more new taxa from South and East Anatolia I. Plant Systematics and Evolution 154: 111–128.
  • Yıldırım, H. ve Şenol, S.G. (2014a). Campanula alisan-kilincii (Campanulaceae), a new species from eastern Anatolia, Turkey. Turkish Journal of Botany 38: 22–30.
  • Yıldırım, H. ve Şenol, S.G (2014b). Alkanna malatyana (Boraginaceae), a new species from East Anatolia, Turkey. Phytotaxa 164(2): 124–132.
  • Yıldırım, H. ve Şenol, S.G (2014c). Reseda malatyana (Resedaceae), a new chasmophytic species from eastern Anatolia, Turkey. Turkish Journal of Botany 38: 1013–1021.
  • Yıldırım, H. (2015). Parietaria semispeluncaria (Urticaceae): a new species from Eastern Anatolia, Turkey. Pyhtotaxa 226(3): 281–287.
  • Yıldırım, H. (2015). Muscari atillae sp. nova (Asparagaceae): a new species from eastern Anatolia, Turkey. Phytotaxa, 213: 291–295.
Bağbahçe Bilim Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-4015
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Ali Nihat Gökyiğit Eğitim ve Sağlık Kültür Sanat ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

EL Bayda-Lamluda (El Cebel EL Akdar /Libya ) Florası

Hana Y. OMAR, Zeki AYTAÇ

József Andrasovszky’nin (1889- 1943) 1911 Yılı Anadolu Botanik Gezisi

ÖMER ÇEÇEN, Zeki AYTAÇ, Hüseyin Mısırdalı, Ayvaz ÜNAL

Aktepe ve Zeytinoba Köyleri (Hassa / Hatay-Türkiye) Arasında Kalan Bölgenin Florası ve Etnobotaniği Üzerine Bir Araştırma

Büşra ABUZAR KERAR, HASAN AKAN

Balaban Dağı (Balıkesir/Dursunbey) ve çevresinde yayılış gösteren geofit bitkiler ve ekolojik özellikleri

Selami SELVİ, İlker ÇENELİ

EL Bayda –Lamluda (El Cebel EL Akdar /Libya ) Florası

Hana Y. OMAR, Zeki AYTAÇ

Poskıllı ketentere [Camelina hispida Boiss. var. lasiocarpa (Boiss. & C.I.Blanche) Post (Brassicaceae)] taksonunun Türkiye’deki Varlığı ve Taksonomik Durumu

Birol MUTLU, Şükrü KARAKUŞ

Balaban Dağı (Balıkesir/Dursunbey, Türkiye) ve Çevresinde Yayılış Gösteren Geofit Bitkiler ve Ekolojik Özellikleri

İlker ÇENELİ, Selami SELVİ

Poskıllı ketentere [Camelina hispida Boiss. var. lasiocarpa (Boiss. & C.I.Blanche) Post (Brassicaceae)] taksonunun Türkiye’deki Varlığı ve Taksonomik Durumu

Birol MUTLU, Şükrü KARAKUŞ

Türkiye Florası İçin Yeni Bir Akhatmi Kaydı: Kitaibela vitifolia Willd. (Ebegümecigiller / Malvaceae)

Osman TUGAY, Kuddisi ERTUĞRUL, Serdar ASLAN, Deniz ULUKUŞ

Doğu Anadolu’dan Yeni Bir Topaçhardalı Alttürü: Heldreichia bupleurifolia subsp. malatyana (Brassicaceae)

Barış ÖZÜDOĞRU, HASAN YILDIRIM