Kaygı Durumlarında Gevşeme Egzersizi ve SistematikDuyarsızlaştırma Kullanımı: Bir Vaka Örneği

Progresif kas gevşetme eğitimi Jacobson tarafından 1938 yılında geliştirilmiştir. Bu eğitimde, hastalara vücutlarının farklı bölgelerindeki kasları (örn. bacaklar, kollar, boyun, yüz, v.b.) sırasıyla germeleri ve gevşetmeleri öğretilir. Kaygı duygusunu yoğun olarak yaşayan kişilerde görülen fizyolojik semptomların içinde kaslardaki gerginlik de bulunmaktadır ve bu gerginliğin azaltılması için gevşeme egzersizi etkili bir stratejidir. Bu makalede gevşeme egzersizi Bayan R. vakası kullanılarak açıklanmıştır. İlk olarak, Bayan R. ile ilgili genel bilgiler verilmiş ve semptomları açıklanmıştır. İkinci olarak, gevşeme egzersizi aşamaları özetlenmiştir. Son olarak, Bayan R. vakasında uygulanan gevşeme egzersizi ve sistematik duyarsızlaştırma prosedürleri açıklanmıştır. Özetle, gevşeme egzersizi terapi uygulamalarında, özellikle kaygı sorunlarında, önerilebilecek etkili bir araçtır.

Using Relaxation Training in Anxiety: A Case Example

Progressive muscle relaxation training is developed by Jacobson in 1938. In this training, patients are taught to tense and relax their muscles in different areas of the body (e.g. legs, arms, neck, face, etc.) in sequence. In anxiety disorders, physiological symptoms include muscle tension and for decreasing this tension, relaxation training is an effective strategy. In the present article, relaxation training is explained with the case of Miss R. Firstly, general information about Miss R. is given and her symptoms are explained. Secondly, the stages of relaxation training are summarized. Finally, the relaxation training and systematic desensitization procedures applied in the case of Miss R. are explained. All in all, relaxation training is an effective tool in therapy settings especially for anxiety problems.

___

  • Beck, A. T., Emery, G., ve Greenberg, R. L. (2006). Anksiyete Bozuklukları ve Fobiler: Bilişsel Bir Bakış Açısı. (çeviren: Veysel Öztürk), Litera Yayıncılık, İstanbul.
  • Dehghan-nayeri, N., ve Adib-Hajbaghery, M. (2011). Effects of progressive relaxation on anxiety and quality of life in female students: a non-randomized controlled trial. Complementary
  • Therapies in Medicine, 19(4), 194-200.
  • Demir, B. ve Okanlı, A. (2013). Hemodiyaliz hastalarında gevşeme egzersizi ve öfke eğitiminin öfke ifadelerine etkisi. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(4). 227 – 233.
  • Lehrer, P. ve Carr, R. (2007). Bölüm 4: Progresif Relaksasyon. (Ed: W. T. Roth) Anksiyete
  • Terapisi. syf:117 – 152. Prestij Yayınları: İstanbul.
  • Manzoni, G. M., Pagnini, F., Castelnuovo, G., ve Molinari, E. (2008). Relaxation training for anxiety: a ten-years systematic review with meta-analysis. BMC psychiatry, 8(1), 41.
  • McGuigan, F. J., ve Lehrer, P. M. (1993). Progressive relaxation: origins, principles and clinical applications.
  • Özveren, H. (2011). Ağrı kontrolünde farmakolojik olmayan yöntemler. Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Dergisi. 83 – 92.
  • Pluess, M., Condrad, A. ve Wilhelm, F. H. (2009). Muscle tension in generalized anxiety disorder: A critical review of the literature. Journal of Anxiety Disorders. 1 – 11.
  • TDK (2009). Güncel Türkçe Sözcük (10. Basım). Türk Dil Kurumu Yayınları: Ankara.
  • Yıldırım, İ. (1991). Stres ve stresle başa çıkmada gevşeme teknikleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 6. 175–189.