Zamansız Bir Karakter: Ibsen’in Hedda Gabler Karakterinin Tahlili

Bu göreceli kısa makalenin amacı Henrik Ibsen'in Hedda Gabler adlı oyunundaki Hedda karakterinin oldukça karmaşık ve anlaşılması zor olan karakterinin seyirci üzerinde bıraktığı intibalara müteakip bir analizini yapmaya çalışmaktır. Hedda'nın özgürlüğünün ölüm pahasına da olsa kısıtlanamayacağı bir gerçektir. Hedda çevresindeki tutucu toplumla bir yandan mücadele ederken, bir yandan da kendi içindeki iç hesaplaşmasını sonuçlandırmaya çalışmaktadır. Her ne kadar Hedda'nın oyundaki karakterlerle geçmişte tam olarak neler yaşadığı Ibsen tarafından açık seçik beyan edilmemiş olsa da Hedda'nın bu kompozit karakter oluşumunun altında muhakkak ki toplumun baskıcı yapısına karşı dur deme isteği yatmaktadır. Gabler, verdiği ya da veremediği kararlarla onu o yapan bir varoluş serüveni içerisinde dışarıdan anlaşılması zor bir portre çizmektedir. Belki de onu anlaşılmaz kılan şey her ne ise onu özgür bir birey yapan da bu zorluğun ta kendisidir.

___

Feagin, S. L. (2018). Where Hedda Dies: The Significance of Place. In K. Gjesdal (Ed.), Ibsen's Hedda Gabler: philosophical perspectives (pp. 48–71). essay, Oxford University Press.

Groeneveld, E. (2021, July 24). Lagertha. World History Encyclopedia. https://www.worldhistory.org/Lagertha/.

Hollodge, J., & Eyre, R. (2018). Foreword. In F. Hellan (Ed.), Ibsen on Theatre (pp. 6–13). foreword, Nick Hern Books.

Ibsen, H. (2011). Toplu oyunları 2: Nora, Bir Bebek Evi; Hedda Gabler. (T. Y. Öğüt, Çev.) (2. baskı., Vol. 2). Mitos Yayınları.

James, H. (2003). On the Occasion of Hedda Gabler. In M. Egan (Ed.), Henrık Ibsen: The Crıtıcal Heritage (ss. 234–245). essay, Routledge.

Mayer, M. (2014). Ibsen: a Biographical Approach. In E. Durbach (Ed.), Ibsen and the theatre: essays in celebration of the 150th anniversary of henrik ibsen's birth (ss. 14–27). essay, Palgrave Macmillan.

Shakespeare, W. (2016). Antonius ve Kleopatra. (S. Eyuboğlu, Çev.). Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Shaw, B. (2016). Dört Oyun: Sezar ile Kleopatra: Pygmalion: Kırgınlar evi: Jan Dark. (S. Sanlı, Trans.). Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Stern, T. (2018). Hedda Gabler and The Uses of Beauty. In K. Gjesdal (Ed.), Ibsen's Hedda Gabler: philosophical perspectives (ss. 71–91). essay, Oxford University Press.