Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğreten Öğreticilerin Staj Uygulamasına Yönelik Görüşleri: İAÜ/Aydın TÖMER Örneği

Bu çalışmanın amacı yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde öğretmen adaylarının staj uygulamasının, mesleki gelişimlerine etkisine yönelik görüşlerinin belirlenmeye çalışıldığı bu araştırmanın çalışma grubunu İstanbul Aydın Üniversitesi Aydın TÖMER’de görev yapan 10 öğretmen oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemi ile hazırlanan bu çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda Aydın TÖMER’de staj eğitimini tamamlayan ve sonrasında başarılı olup göreve başlayan 10 öğretmene araştırma çerçevesi ve görüşmenin özelliği kapsamında açık uçlu bazı sorular sorulmuştur. Görüşmeler ses kayıt cihazıyla kaydedilip, araştırmanın güvenirliği ve titizliği sağlanarak bazı bulgular saptanmıştır. Bu aşamada görüşmeler mesleki deneyim kriterleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Araştırmada ortaya çıkan bulgulara bakıldığında staj uygulamasının öğretmenlerin mesleki becerilerini geliştirmeye bir etkisinin olduğu ve bu etkinin de onların ders anlatma süreçlerine yansıdığı tespit edilmiştir.

___

  • ®Açık, F. (2008). Türkiye’de yabancılara Türkçe öğretilirken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu Bildirileri. Lefkoşa: Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü.
  • ®Barın, E., Çangal, Ö., Başar, U. (2017). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında görev yapacak öğretmenlerin özel alan yeterliklerine ilişkin bir öneri, International Journal of Language Academy, 2017, s. 81-98.
  • ®Boylu, E. ve Başar, U. (2016). Türkçe öğretim merkezlerinin güncel durumu ve standartlaştırılması üzerine. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, (4) 24, 309-324.
  • ®Buran, A. (2017). Nitel araştırma yöntem, teknik, analiz ve yaklaşımları. F.N. Seggie ve Y. Bayyurt (Ed.). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • ®Demirel, Ş. ve Kökçü, Y. (2018). Yabancılara Türkçe öğretimi sertifika programına katılan öğrencilerin sertifika programı hakkındaki görüşleri, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 7(3), 1884- 1901.
  • ®Erdem, İlhan (2009). Yabancılara Türkçe öğretimiyle ilgili bir kaynakça denemesi, Turkish Studies, 4(3), 888-937.
  • ®Güzel, A. ve Barın E. (2013). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi. Akçağ Yayınları: Ankara.
  • ®Kana, F., Boylu, E. ve Başar, U. (2016). Yabancı dil olarak Türkçe öğretmeni yetiştirmenin gerekliliği ve lisans programı önerisi. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 12(5), 1125-1138.
  • ®Kan, M. O., Sülüşoğlu, B. ve Demirel, Ö. (2013). Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi programı ile ilgili okutman ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 10, (24), 29-42.
  • ®Mete, F. ve Gürsoy, Ü. (2013). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde öğretmen yeterliklerine ilişkin görüşler. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28(3), 343-356.
  • ®Özdemir, C. (2018). Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin tarihçesi. Alatoo Academıc Studies. 2, 58 65.
  • ®Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • ®Web:https://musem.marmara.edu.tr/programlar/mesleki-gelisim-egitim-programlari/turkcenin-yabanci-dil-olarak-egitimi-sertifika-programi adlı siteye 10.11.2020 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • ®Web: https://istatistik.yok.gov.tr/ adlı siteye 02.12.2020 tarihinde erişim sağlanmıştır.