Bir 24. Yüzyıl Ütopyası: Rüyada Terakki

1923 Yılında kaleme alınan “RÜYADA TERAKKİ” adlı eser, bir ütopyadır (Erzurumî, 2012). Balkan Harbi’nin sarsıntıları ile yese düşen yazar, parlak bir gelecek tasavvur eder. Bu tasavvuru bir rüya kurgusuna oturtarak anlatır. Didaktik olarak kaleme alınan bu ütopya; geçmişle hesaplaşma ve geleceğe yön verme gayesi taşır. Bu kitapta çok çalışmak, ilim ve fende ilerlemek, yüksek ahlaki değerlere sahip olmak hususları ısrarla vurgulanır. “İdeal bir dünya” kurmak adına gerekli görülen umdeler ortaya konulur

A 24Th Century Utopia: Progress in Dream

Abtract The work art with the title of “Progress in Dream” is an utopia which was written out in 1923. The author who deeply worries about Balkan War, envisages a future project. He expresses this imagination by setting in a dream structure. This utopia written in didactically has the objective of reevaluation of the past and orientation of the future. In this book, working much, progressing in science and technology, having high moral values are constantly emphasized. The principles are put forth to establish “an ideal world”

___

  • Erzurumî, Molla Davudzade Mustafa Nâzım. (2012). Rüyada Terakki ve Medeniyet-i İslamiyeyi Rüyet, İstanbul: Kapı Yayınları.
  • Özgül, Metin Kayahan, (2004). Türk Edebiyatında Siyasi Rüyalar, İstanbul: Hece Yayınları.
  • Ungan, Mina, (2000), Edebiyatta Ütopya Kavramı ve Thomas More, Istanbul: Adam Yayınları.