İLERİ DERECEDE PROGNATHİE İNFERİORU OLAN (SINIF III) HASTALARDA TME STABİLİZASYONU VE AYNI ZAMANDA ESTETİK REHBER OLARAK KULLANILAN MODİFİYE STABİLİZASYON SPLİNTİ: Özgün Yöntem

İleri derecede prognathie inferioru olan (Sınıf lll) hastalarda oklüzal dikey boyutun (ODB) azaldığı,estetik görünümün bozulduğu, çiğneme kaslarında tonosite kaybına bağlı fonksiyon ve fonasyon şikayetleri görülmektedir. Bu klinik çalışmada Sınıf lll maloklüzyonu olan,atrüzyon ve abrazyona bağlı olarak düşük oklüzal boyuta sahip bir hastada protetik tedavi öncesi stabilizasyon splinti uygulanarak yeni dikey boyut oluşturuldu. 6 ay süren adaptasyon süresinde splint üzerine prefabrike reçine esaslı laminate veneer kuronlar monte edilerek kayıp olan estetik ve fonasyonu da düzeltildi. Estetik rehber özelliği de taşıyan bu özgün splint ile bir sonraki aşama olan sabit protetik restorasyon için de fikir sahibi olundu.

___

  • 1-Zortuk M,Özen J,Sipahi C. Ön derin çapraz kapanışla birlikte görülen Sınıf lll maloklüzyonunun protetik tedavisi :Olgu raporu. Hacettepe Diş Hek.Der 2006;30:60-64. 2-Gökçe B,Özpınar B,Özgür L,Dündar M,Çömlekoğlu E,Aladağ A. Azalmış oklüzal dikey boyutun hareketli overlay protez ile rehabilitasyonu:Olgu sunumu. SÜ Diş Hek Fak Der 2008;17:221-24.