Pandemi Koşullarında Otel Seçimiyle İlgili TOPSIS Tabanlı Bir Karar Verme Yaklaşımı

Covid-19’un küresel ölçekte turizm sektörünü etkileyerek özellikle otel endüstrisi üzerinde büyük kayıplara neden olduğu yapılan çalışmalarca tespit edilmiştir. Ülkelerin sosyal ve ekonomik yapısını etkileyen Covid-19, daha önce turizm sektörü için benzeri görülmemiş bir durum olarak nitelendirilmiştir. Sosyal mesafe, ev karantinası, seyahat kısıtlamaları, sınırların kapatılması gibi çeşitli önlemler turizm ve konaklama tesislerinin faaliyetlerini durma noktasına getirmekte ve bazı tesislerin geçici olarak kapatılmasına neden olabilmektedir. Günümüz pandemi koşullarında müşteriler kalacakları oteli seçerken pandemi öncesi durumdan farklı bir yaklaşım sergileme eğilimindedirler. Pandemi koşullarına uygunluk, hijyen, covid-19’a karşı alınan önlemler, müşterilerin konaklama tercihlerini etkileyerek otel seçim süreçlerini etkilemektedir. Bu karar sürecinde, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) tekniklerinden TOPSİS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solutions) yöntemi kullanılarak pandemi şartlarında Türkiye turizm bölgelerindeki 7 büyük otelin aldığı önlemler incelenerek sonuçlar analiz edilmiş ve en güvenilir otel seçilmiştir. Çalışmanın özgünlüğü, literatürde sıklıkla kullanılan TOPSIS yönteminin, pandemide otel seçimi problemine yönelik gerçek bir vaka çalışmasında ilk kez uygulanmasından kaynaklanmaktadır.

A TOPSIS-Based Decision Making Approach for Hotel Selection in Pandemic Conditions

It has been determined by studies that Covid-19 affects the tourism sector on a global scale and causes great losses especially on the hotel industry. This pandemic, which affects the social and economic structure of the countries, has previously been described as an unprecedented situation for the tourism industry.Various precautions such as social distance, home quarantine, travel restrictions, closure of borders bring tourism and accommodation facilities activities to a standstill and may cause some facilities to be temporarily closed. In today's pandemic conditions, customers tend to take a different approach than the pre-pandemic situation when choosing a hotel to stay. Compliance with pandemic conditions, hygiene, measures taken against covid-19 affect customers' accommodation choices and affect hotel selection processes. In this decision process, using TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solutions) method, which is one of the Multi-Criteria Decision Making (MCDM) techniques, the measures taken by 7 big hotels in Turkey's tourism regions were examined under pandemic conditions, and the results were analyzed and the most reliable hotel was selected. The originality of the study stems from the fact that TOPSIS technique, which is frequently used in the literature, was applied for the first time in a real case study for the hotel selection in pandemic conditions.

___

  • Acar, Y . (2020). Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgını ve Turizm Faaliyetlerine Etkisi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4 (1) , 7-21.
  • Bahar, O , Çelik İlal, N . (2020). Coronavirüsün (Covid-19) turizm sektörü üzerindeki ekonomik etkileri. International Journal of Social Sciences and Education Research, 6 (1) , 125-139.
  • Bozkurt, F. (2021). Derin Öğrenme Tekniklerini Kullanarak Akciğer X-Ray Görüntülerinden COVID-19 Tespiti. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, Ejosat Özel Sayı 2021 (ARACONF), 149-156.
  • Bulak, M. E., Kozanoğu, O., Aydoğduoğlu,Ş. N., Göçer, F., ve Algül, R. (2021). E-Ticaret Sitelerinin Kullanılabilirliğinin AHP ve TOPSİS Yöntemleriyle Karşılaştırılması. European Journal of Science and Technology, (26), 493-509.
  • Chang, C.-L., McAleer, M. ve Ramos, V. (2020). COVID-19 Sonrası Sürdürülebilir Turizm Sözleşmesi, Sürdürülebilirlik, 12 (9), 3671.
  • Chen, YC., Yu, TH. ve Tsui, PL. (2014). Uluslararası otel spa atmosferi değerlendirme modeli oluşturmak için bulanık bir AHP yaklaşımı. Quality & Quantity, 48, 645-657.
  • Çaylak, M. (2019). Topsis yöntemi ile en uygun otel seçimi. Oğuzhan Sosyal Bilimler Dergisi, 1 (2), 65-76.
  • Demirbilek, M. (2021). The effect of school/workplace closures on COVID-19 related incidents. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (23), 62-69 . Demir, M., Demir, Ş., Ergen, F. ve Dalgıç, A . (2021). Covid-19 sürecinde tüketicilerin otel seçimini etkileyen faktörler. International Journal of Social Sciences and Education Research, 7 (1), 82-94.
  • Gavcar, E., Kara, N. (2020). Elektrikli Otomobil Seçiminde Entropi ve TOPSIS Yöntemlerinin Uygulanması. İş ve İnsan Dergisi , 7 (2), 351-359. Güleryüz, S. (2020). Evaluation of Product Development Partner Selection Process Using Multi Criteria Decision Making Approach. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (Special Issue), 307-311.
  • Hwang, C.L. ve Yoon, K.P. (1981). Multiple attribute decision-making: Methods and application, Springer, New York.
  • Kekilli, E., Cebeci, U. ve Sılay, L. (2021). Selection of VFQ Consultant by Using Integrated Fuzzy AHP and Fuzzy TOPSIS. European Journal of Science and Technology, (24), 262-267
  • Kıvılcım, B . (2020). Covıd-19 (yeni koronavirüs) salgınının turizm sektörüne muhtemel etkileri. Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi , 4 (1), 17-27.
  • Özay Arancıoğlu, İ. , Yılmaz, H. K. , Ergüden, B., Derya İpek, K. Yıldırım, Ç. & Bora, S. (2021). Evaluation of Stress and Nutrition Status of University Students During the Covid-19 Outbreak. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (25), 707-714 .
  • Sürücü, Ç , Yavuz, H , Öztel, A . (2020). Bulanık TOPSIS Yöntemi ile Termal Otel Seçimi: Afyonkarahisar Örneği . Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 11 (21) , 22-38.
  • Yiğit, M.E. ve Akpınar M.E. (2021). Rüzgar türbin kulesi alternatiflerinin çok kriterli karar verme yöntemleri ile değerlendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (23), 386-393.
  • Zaman, M., Botti, L. ve Thanh, T. (2016). Otel seçiminde kriterlerin ağırlığı: TripAdvisor kriterlerine dayalı ampirik bir örnek. European Journal of Tourism Research , 13, 132 -138.