Kurumsal Envanter Yönetim Sistemi için Ontoloji Tabanlı Yaklaşım

Envanter yönetim sistemi, bir kurumdaki fiziksel varlıkların korunması ve personellerin bu fiziksel varlıkları kullanımlarının takip edilmesini sağlamaktadır. Envanter yönetimi kurumun sahip olduğu tüm varlıkların verimli bir şekilde dağıtılmasını, doğru aracın doğru personele iletilmesini ve sonrası için araçların hasarsız şekilde geri alınmasını amaçlamaktadır. Uygulama alanlarının kavramsallaştırılmasında en iyi yöntem olarak kabul edilen ontoloji tabanlı yaklaşımlar bilgi yönetiminde etkin bir rol oynamaktadır. Kurumların dijital dönüşüm süreçlerinin hızlanması ile birlikte ontoloji tabanlı çözüm yöntemleri önem kazanmıştır. Bu çalışmada, ontoloji tabanlı bir envanter sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen Ontoloji Tabanlı Envanter Sistemi ile bir kurumdaki zimmetli araçların seri numaraları, markaları, modelleri, veriliş ve iade tarihleri, araçların zimmetli olduğu personelin bilgisi (personelin ismi ve soyadı, iş unvanı, departman bilgisi, işe giriş ve çıkış tarihi gibi bilgileri) ontoloji tabanlı olarak saklanmakta ve sorgulanmaktadır. Böylelikle, kurum içerisindeki envanter takibinin etkin olarak gerçekleştirilmesi ve geliştirilen sistemin kurum içindeki diğer bilgi sistemleri ile entegre bir şekilde çalışması hedeflenmektedir.

Ontology-Based Approach for Enterprise Inventory Management System

The inventory management system ensures the protection of physical assets and the tracking of personnel's usage of these physical assets in an organization. The goal of inventory management is to efficiently distribute all of the company's assets, deliver the appropriate materials to the appropriate person, and retrieve these materials undamaged for future use. Ontology-based approaches, which are regarded as the best method for the conceptualization of application domains play an active role in knowledge management. Ontology-based solution methodologies have gained importance with the acceleration of enterprises' digital transformation processes. In this study, an ontology-based inventory system is developed. The developed Ontology-Based Inventory System enables to store and query the serial numbers, brands, models, the issue and return dates of the embezzled materials in an enterprise, the information of the person to whom these materials are embezzled (information such as the personnel's name and surname, job title, department information, starting and end dates of the employment) through an ontology. Therefore, it is aimed to effectively monitor the inventory within the enterprise and ensure that the developed system operates in an integrated manner with the other information systems within the enterprise.

___

  • Adamo, A., Cafaro, L., Loiay, V., Romanoz, C., and Veniero, M., 2008, A Multi-layered Agent Ontology System for Resource Inventory, IEEE International Symposium on Industrial Electronics, pp. 2317-2322.
  • Apache Jena, 2022, A Semantic Web Framework for Java. [Online]. http://jena.sourceforge.net Son Erişim: 17 Temmuz 2022
  • Can, Ö. ve Ünalır, M.O., 2010, Ontoloji Tabanlı Erişim Denetimi, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(2):197-206.
  • Çelik Ertuğrul, D. ve Hürcan Alpay, P., 2017, Pediatrik Hastalarda Ontoloji Tabanlı Mobil Ateş Takip ve Konsültasyon Sisteminin Geliştirilmesi, Politeknik Dergisi, 2017; 20(3):543-556.
  • Gruber, TR., 1993, A translation approach to portable ontologies, Knowledge Acquisition, 5(2):199–220.
  • Noy, N.F. ve McGuinness, D.L., 2001, Ontology Development 101: A Guide to Creating Your First Ontology.
  • Shang, Z., Wang, M., Su, D., Liu, Q. ve Zhu, S., 2018, Ontology Based Social Life Cycle Assessment for Product Development, Advances in Mechanical Engineering, 10(11):1–17.
  • Sönmez, V.N., Canlı, M., Gökçe, S., Ünver, M. ve Güçlü, A.N., 2010, Ontology Driven Government Services Inventory and Business Process Management, Enterprise, Business-Process and Information Systems Modeling, Lecture Notes in Business Information Processing, Springer, Berlin, Heidelberg Vol 50, pp. 26-38.
  • Stanford University, 2022, Protégé Ontology Editor. [Online]. https://protege.stanford.edu Son Erişim: 17 Temmuz 2022
  • Yıldırım, B., 2020. İşletmelerde Di̇ji̇tal Dönüşüm Süreci̇: Ni̇tel Bi̇r Araştırma, Ekonomi Maliye İşletme Dergisi, 3(2):204-223.
  • W3C Recommendation, 2013, SPARQL 1.1 Query Language. [Online]. https://www.w3.org/TR/sparql11-query Son Erişim: 17 Temmuz 2022