İstanbul İçin Nüfus ve Su Tüketimi Artışlarının İncelenmesi ve Talebin Değerlendirilmesi

Dünyada nüfus oldukça hızlı bir artış eğilimindedir. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden birisi olan İstanbul, ticaret merkezi olması, ekonomisinin büyüklüğü tarihi ve turistik değerleri ile hızlı nüfus artışı için en uygun yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Artan nüfus ile birlikte sosyo-ekonomik potansiyele bağlı olarak da artışlar gözlenmektedir. Gelecek yıllarda herhangi bir su sıkıntısı yaşanmaması için nüfus ve su tüketim artış trendlerinin irdelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada çeşitli kurumların yaptığı nüfus tahminleri ile göz önüne alınan nüfus tahmin yönteminin sonuçları incelenmiştir. İlçe bazlı nüfus tahminleri yapılarak 2040 yılında (proje hesap yılı) su tüketiminin maksimum hesap kullanım değerine ulaşacağı varsayılmış ve ilçe bazlı nüfus tahminleri ve tüketim tahminlerine göre İstanbul için yıllık tüketim değeri belirlenmiştir. Mevcut ve planlanan su kaynaklarına bağlı olarak mevcut ve planlanan arıtma tesisleri incelenmiş ve tahmini tüketimler ile karşılaştırılmıştır. Mevcut içmesuyu arıtma tesislerinin beslediği bölgelerde değişiklik yapılarak yeni besleme bölgeleri oluşturulmuştur ve yeni besleme bölgelerine göre tüketimler hesaplanarak ve kapasite artırımının ne zaman yapılacağı belirlenmeye çalışılmıştır.

Investigation of Population and Water Usage Increase and Evaluation of Water Demand for İstanbul

World of population is quite rapidly growth trend. Istanbul is one of the world's most populous city which one of the most suitable localities with center of trade, huge of economy, historical and touristic value for rapid growth population. Depending on socio-economic potential increases also were observed. Increasing in population and water consumption trends are needed to examine to avoid any water shortage on next years. In this study, the results of one method of population estimates with population estimates made by the various institution and considered population estimates method were examined. It is assumed that the user account has reached its maximum value of water consumption in 2040 (project calculation year) by estimating population of states and state-based and according to statebased population and consumption estimates, annual consumption value were determined for Istanbul. Existing and planned water treatment plants were examined depending on existing and planned water resources and consumption estimates were compared with them. Feed zone which existing water treatment plants were changed and new feed were formed and consumption are calculated according to new feed zone and were tried to determine increase of capacity when to do.

___

  • İSKİ, (1999). İstanbul Su, Atıksu ve Yağmursuyu Master Planı Nihai Raporu, İstanbul.
  • Planı Nihai Raporu, İstanbul. Türkiye İstatistik Kurumu, Nüfus Projeksiyonları, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1027 ,2013.
  • İSTAÇ A.Ş., (2005). İstanbul İçin AB Çevre Mevzuatı ile Uyumlu Entegre Katı Atık Yönetimi Stratejik Planı, İstanbul.
  • TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, (2010). Havza Koruma Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi Marmara Havzası Nihai Raporu, Gebze-Kocaeli.
  • Türkdoğan, F.İ, Yetilmezsoy, K., (2008). Su Getirme ve Kanalizasyon Uygulamaları, 2.Baskı, Su Vakfı Yayınları,İstanbul.
  • Altınbilek, D. (2006). Water Management in Istanbul., Taylor & Francis Ltd., Oxford, United Kingdom.
  • Leeuwen, K.V, Sjerps, R., (2015). Istanbul: The Challenges of Integrated Water Resources Management in Europa's Megacity. Springler, Netherlands.
  • Varis, O., Biswas, A.K., Tortajada C., Lundqvist J., (2006). Megacities and Water Management, Routledge Taylor & Francis Group, International Journal of Water Resources Development, 22: 2, 377 - 394
  • İSKİ, 2015 Faaliyet Raporu, İstanbul.
  • Akbaş, A., (2005). İstanbul Su Kaynaklarının İncelenmesi Yeşilçay Melen Sistemlerinin Ekonomik Yönden İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Ensititüsü, İstanbul.
  • TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, (2014). İstanbul Avrupa Yakası Su Havzaları Teknik Tespit Raporu, İstanbul.
  • T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşeleri Genel Müdürlüğü, 14.Bölge Müdürlüğü, (2013). Sungurlu Barajı Revize Planlama Raporu, İstanbul.
  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Devlet Su İşeleri Genel Müdürlüğü, 14.Bölge Müdürlüğü, (1998). Kabakoz Barajı Planlama Raporu, İstanbul.
  • T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Devlet Su İşeleri Genel Müdürlüğü, 14.Bölge Müdürlüğü, (2008). Şile Osmangazi (İsaköy) Barajı Planlama Raporu, İstanbul.
  • T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşeleri Genel Müdürlüğü, 14.Bölge Müdürlüğü, (2013). İstanbul İline Rezve (Mutlu) Deresinden Su Temini Ön İnceleme Raporu, İstanbul.
  • İSKİ, (2015). Su İsale ve Daıtım Dairesi Başkanlığı Brifingi, İstanbul.
  • İSKİ, Mevcut İçmesuyu Arıtma Tesisleri, http://www.iski.istanbul/web/tr-TR/kurumsal/iskihakkinda/aritma-tesisleri/icmesuyu-aritma-tesisleri ,2013.
  • Gönenç.İ.E., Karakaya N., (2014). Dünya'da ve Türkiye'de Su Tüketimi, İgemportal.