İş Sağlığı ve Güvenliği için IoT Tabanlı Cihaz Tasarımı ve Uygulaması

IoT (nesnelerin interneti) kavramı nesnelerin bir ağ üzerinden birebirleriyle haberleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Nesnelerin interneti ile günümüzde farklı alanlarda birçok çalışma yapılmıştır. Giderek artan bir şekilde, farklı endüstrilerdeki kuruluşlar verimli çalışmayı arttırmak, daha kaliteli müşteri hizmeti sunmak, karar vermeyi geliştirmek ve işin değerini artırmak, müşterilerle iletişime geçebilmek için nesnelerin interneti teknolojisini kullanmaktadır. Yapılan bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliği için IoT tabanlı bir cihaz geliştirilmiştir. Cihaz üzerinde iş güvenliğini, işçi sağlığını ve verimli çalışmayı etkileyen fiziksel koşullar göz önünde bulundurulmuştur. İş yeri için uygun fiziksel koşul parametreleri literatürde taranarak tespit edilmiştir. İş sağlığı için gerekli optimum fiziksel koşul parametreleri günümüzde yaygın olarak kullanılan arduino uno mikrodenetleyici geliştirme kartına kodlama aşamasında girilmiştir. Tasarlanan sistemde ısı ve nem sensörü, ldr ışık sensörü, manyetik alan sensörü, mq7 karbon monoksit gaz sensörü ve ses sensörü kullanılmıştır. Sistem üzerinde bulunan bu sensörler ile CNC dik işleme merkezinin ve freze cihazlarının sıklıkla kullanıldığı bir iş yerinde anlık ölçümler yapılmıştır. Cihaz 2 aylık bir süre ile iş yerinin fiziksel koşul paremetrelerini cihazda bulunan sensörler ile almıştır. Cihaz bu süre içerisinde 3051 veri almıştır. Yapılan bu ölçüm değerleri IoT gerçek zamanlı veri platformu olan thingspeak web sitesine esp8266 wifi modülü ile gönderilmiştir. Thingspeak web sitesine gönderilen veriler bu adreste grafik haline dönüştürülmüştür ve anlık olarak ölçüm sonuçları internet ortamından takip edilmiştir. Bu sistem iş yerinde sabit olarak belirli bir yerde tutulmuş ve iş sağlığı için gerekli fiziksel koşul verilerini sensörler aracılığıyla ölçüp esp8266 wifi modülü ile web sitesine göndermiştir. Eğer bu parametler optimum değerleri aşarsa sistem iş yerinde dışardan bağlanan bir alarm sayesinde işitsel uyarı verecektir. Ayrıca thingspeak web sitesindeki anlık parametreler android yazılım olan thingview sayesinde akıllı cihazlar ile de takip edilebilmektedir.

IoT Based Device Design and Application for Occupational Health and Safety

IoT (the internet of things) is defined as the communication of things over the network. It is for working with the Internet of Thingsfor different options today. Increasingly, organizations in different industries are using the Internet of Things technology tocommunicate with customers to increase efficient work, provide higher quality customer service, improve decision making and ensurebusiness. It is for an IoT based device. It is effective on occupational safety, worker health and efficient work on the device. It isdetected by scanning. Aritinoino microcontroller development card is entered in the coding phase. In the designed system, heat andhumidity sensor, magnetic field sensor, mq7 carbon monoxide gas sensor and sound sensor detection. With these sensors on thesystem, it is for instant measurements in a workplace in CNC measurement operations and the requirements of milling devices. Thedevice is associated with the sensors on the physical condition parameters of the workplace for a period of 2 months. The device is for3051 data during this time. In these measurements, IoT was sent via the esp8266 wifi module on the thingspeak website, which is thedata platform of real data. At the Thingspeak web address, it can be converted into a graphic at this address, and instantly themeasurement results are followed on the internet. This system is fixed at a certain place in the workplace. If these parameters exceed the optimum alarm, the system is for audio warning, thanks to an externally connected alarm at the workplace. You can also follow upwith smart devices thanks to the visualization of instant parameters android software on thingspeak websites.

___

  • [1] Gökrem, L., Bozuklu, M., Nesnelerin İnterneti:Yapılan Çalışmalar ve Ülkemizdeki Mevcut Durum, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, P 47-68, 2016, Tokat.
  • [2] Aktaş, F., Çeken, C., Erdemli, Y., E., Biyomedikal Uygulamaları için Nesnelerin İnterneti Tabanlı Veri TOplama ve Analiz Sistemi, Tıp Teknolojileri Ulusal Kongresi, 2014, Kapadokya.
  • [3] Erturan, E., İ.,Ergin, E., Muhasebe Denetiminde Nesnelerin İnterneti:Stok Döngüsü, The Journal of Accounting and Finance, Temmuz, 2017.
  • [4] Ercan, T., Kutay,, M., Endüstride Nesnelerin Interneti (IoT) Uygulamaları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilmleri Dergisi,P 599-607, 2016.
  • [5] Oral, O., Çakır, M., Nesnelerin İnterneti Kavramı ve Örnek Bir Prototipn Oluşturulması, Mehmet Akif Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi,P 172-177, 2017.
  • [6] Arslan, K.,Kırbaş, İ.,Nesnelerin İnterneti Uygulamaları için Algılayıcı/Eyleyici KAblosuz Düğüm İlkörnek Geliştirme, Mehmet Akif Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, P35-43, 2016.
  • [7] Gündüz, Z., M., Daş, R., Internet of Things(IoT): Evolution, Components and Applications Fields, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, P 327-335, 2018.
  • [8] Pasha, S., Thingspeak Based Sensing and Monitoring System for IoT with Matlab Analysis, P19-23,2016.
  • [9] Gubbi, J.Vd, Internet of Things(IoT): A vision, architectural elements and future directions, Future Generation Computer Systems, P 1645-1660, 2013.
  • [10] Alli, B., O., Occupational safety and health: A global perspective, Fundamental principles of occupational health and safety Second edition, 2017.
  • [11] Kaj, F., Occupational safety and health: A global perspective, Middlesex University Res, 14.01.2020.
  • [12] Shikdar, A., A., Sawaqed, N., M., Workerproductivitiy, and occupational health and safety issues in selected industries, Computer&Industrial Engineering, P 563-572, 2003.
  • [13] Hoşten, G., Yalbay, N., Kapalı Ortam Hava Kalitesinin Ofis Ortamlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Değerlendirilmesi, Aydın Sağlık Dergisi P 1-12, 2018.
  • [14] Karacan, E., Erdoğan, ö., N., İşçi Sağlığı ve Güvenliğine İnsan Kaynakları Yönetimi Fonksiyonları Açısından Çözümsel Bir Yaklaşım, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi P 102-116, 2011.
  • [15] Kodali, R., K., Soratkal, S., R., MQTT based Home Automation System Using ESP8266, IEEE Region 10 Humanitarian Technology Conference, 2016.
  • [16] Thaker, T., ESP8266 Based Implementation of Wireless Sensor Network with Linux Based Web-Server, 2016 Symposium on Colossal Data Analysis and Networking(CDAN), 2016.
  • [17] Kodali, R., K., Mahesh, K., S., Low Cost Ambient Monitoring using ESP8266, 2nd International Conference on Contemporary Computing and Informatics, 2016.
  • [18] Camkurt, Z., M., İşyeri Çalışma Sistemi ve İşyeri Fiziksel Faktörlerinin İş Kazaları Üzerindeki Etkisi, TÜHİS İş Hukuku ve İktisat Dergisi, 2007.
  • [19] Wibowo, S., F.,Pribadi, A., B., Internet Of Things Experiment Using Esp8266 Wifi Module, Thingspeak Channel And Delphi Interface, International Symposium for Modern School Development, Social Science and Applied Technologies (ISMOSAT 2016), Grand Sakinah Mayong Jepara, 19 – 20 March 2016.
  • [20] Samsugi, S., Ardiamsyah, Kastura, D., Arduino Dan Modul Wifi Esp8266 Sebagai Media Kendali Jarak Jauh Dengan Antarmuka Berbasis Android, Jurnal Teknoinfo, P 23-27,2018.
  • [21] Karacı, A., Akıllı Şahir Hava Takip Sistemi ve Astım Hastaları için PM2.5 Konsantrasyonu Ölçüm Aracının geliştirilmesi, Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, P 418-425, 2018.
  • [22] Kelebekler, E., Nesnelerin İnterneti Tabanlı Meteorolojik Veri Takip Sistemi, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, P 650-663, 2019.
  • [23] Kürkçü, E., A., Çakar, İ., Zeyrek, S., İşyerinde Aydınlatma, İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü.(İSGEM), Date of Access:11.10.2019.
  • [24] Srivastava, P., Bajaj, M., Rana, A., S., IoT Based Controlling of Hybrid Energy System using ESP8266, IEEMA Engineer Infinite Conference, 2018.
  • [25] Ç.Ersin, M.Yaz, M.Karhan ‘An Example IoT Application for the Defense Industry’, Elec Lett Sci Eng, vol. 15(3) , (2019), 66-73.