Fen Bilimleri Öğretmenleri İle 8.Sınıf Öğrencilerinin Mevcut Sınav Sisteminin (LGS) Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

The aim of this study is to determine the differences of 8th grade students and science teachers in terms of various aspects the High School Transition System (LGS).This research was conducted on 600 students and 50 science teachers in schools with similar characteristics in Eastern Anatolia. The "High School Transition Examination System Evaluation Scale" used by Şad and Şahiner (2016) was used as a data collection tool in the study. As a result of the study, it was determined that there was a significant difference between some items in the High School Transition Examination System Student Assessment Scale and the students 'gender, age, parents' education status and the student's enrollment status, and there was no significant difference between some items and these variables. It was determined that there is a significant difference between some items in the High School Transition Examination System Teacher Evaluation Scale and the gender and professional experiences of science teachers, and there is no significant difference between these variables and some items. According to the results of the research, it was determined that the High School Entrance Examination (LGS) was met positively by the participants as "The duration of the exam is sufficient, the exam is held in more than one session during the year, the questions asked in the exam have a good representation ability". On the other hand, it was determined that the LGS exam was seen negatively by the participants as "the decrease in the motivation of the students, the anxiety, depression, fear of the envisaged system, the inability to fully inform the individuals about the system, the use of the grades taken from the institution in the transition to high school".

Examination of the Current Examination System (IGS) of Science and Science Teachers and 8th Grade Students in Terms of Various Variables

Bu amaçla araştırmada, 8.sınıf öğrencilerinin ve fen bilimleri eğitimi öğretmenlerinin çeşitli değişkenler açısından farkındalıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, Doğu Anadolu’da aynı özellikteki okullarda 600 öğrenci ve 50 Fen Bilgisi öğretmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Şad ve Şahiner (2016) tarafından kullanılan “Liseye Geçiş Sınav Sistemi Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Liseye Geçiş Sınav Sistemi Öğrenci Değerlendirme Ölçeğindeki bazı maddeler ile öğrencilerin cinsiyet, yaş, veli eğitimi durumu ve öğrencinin dershaneye gitme durumu arasında anlamlı bir fark bulunduğu, bazı maddeler ile bu değişkenler arasında anlamlı fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Liseye Geçiş Sınav Sistemi Öğretmen Değerlendirme Ölçeğindeki bazı maddeler ile Fen Bilimleri öğretmenlerinin cinsiyet ve meslekî deneyimleri arasında anlamlı bir fark olduğu, bu değişkenler ile bazı maddeler arasında da anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Liseye Geçiş Sınavının (LGS) ‘Sınav süresinin yeterli olması, sınavın yıl içinde birden fazla oturumda yapılması, sınavda sorulan soruların temsil yeteneğinin iyi olması’’ durumlarının katılımcılar tarafından olumlu karşılandığı tespit edilmiştir. Diğer yandan LGS ‘’öğrencilerin motivasyonlarının düşmesi, öngörülen sisteme ilişkin kaygı, bunalım, korku ve bireylerin sistem hakkında tam olarak bilgilendirilme yetersizliği, kurumdan alınan notların liseye geçişte kullanılması’ katılımcılar tarafından olumsuz olarak karşılandığı tespit edilmiştir.

___

  • Adıgüzel, A. (2009). Yenilenen ilköğretim programının uygulanması sürecinde karşılaşılan sorunlar. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(17), ss. 77-94.
  • Akgün, A., Gönen, S. ve Aydın, M. (2007). İlköğretim Fen ve Matematik öğretmenliği öğrencilerinin kaygı düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 20, ss. 283-299. Aslan, G. (2017). Öğrencilerin Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav başarılarının belirleyicileri: Okul dışı değişkenlere ilişkin bir analiz. Eğitim ve Bilim Dergisi, 42(190), ss. 211-236.
  • Argon, T. ve Soysal, A. (2012). Teacher and student views regarding the placement test. International Journal of Human Sciences, (9)2, ss. 446-474.
  • Arslan, M. (2000). Cumhuriyet dönemi ilköğretim programları ve belli başlı özellikleri. Milli Eğitim Dergisi, 146, ss. 42-48.
  • Aykaç, N. ve Atar, E. (2014). Geçmişten günümüze ilköğretimden ortaöğretime geçiş sisteminin değerlendirilmesi. A. Akdoğanbulut İnsan, ve A. Yavuz Akengin (Yay. haz.), Cumhuriyet'in Kuruluşundan Günümüze Eğitimde Kademeler Arası Geçiş ve Yeni Modeller Uluslararası Kongresi, 16-18 Ocak 2014, Türkiye, Bildiriler içinde (ss. 83-104). Atatürk Araştırma Merkezi, Antalya.
  • Bacanlı, F. ve Sürücü, M. (2006). İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin sınav kaygıları ve karar verme stilleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 45. ss. 7-35
  • Başol, G. ve Zabun, E. (2014). Seviye belirleme sınavında başarının yordayıcılarının incelenmesi: dershaneye gitme, mükemmeliyetçilik, ana-baba tutumu ve sınav kaygısı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri Dergisi, 14(1), ss. 63-87.
  • Batur, Z., Başar, M. ve Şaşmaz, E. (2016). Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavının (TEOGS) öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre incelenmesi. Eğitim ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori ve Uygulama, 7(14), ss. 37-53.
  • Berberoğlu, G. ve Kalender, İ. (2005). Öğrenci başarısının yıllara, okul türlerine, bölgelere göre incelenmesi: ÖSS ve PISA analizi. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 22 (4), ss. 21-35.
  • Buyruk, H. (2014). Öğrenci performansının göstergesi olarak merkezi sınavlar ve eğitimde performans değerlendirme. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), ss. 28-42.
  • Coşaner, S. ve Serin, O. (2012). Grup rehberliği programının sekizinci sınıf öğrencilerinin sınav kaygısına etkisi. Turkish International Journal of Special Education and Guidance ve Counselling (TIJSEG), ISSN: 1(1), ss. 1300-7432 .
  • Coşaner, S. ve Silman, F. (2012). Ortaokul öğrencilerinin sınav kaygı düzeylerinin sosyo-demografik değişkenlere göre incelenmesi. Turkish International Journal of Special Education and Guidance ve Counceling, 1(2), ss. 64-73.
  • Dinç, E., Dere, İ. ve Koluman, S. (2014). Kademeler arası geçiş uygulamalarına yönelik görüşler ve deneyimler. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(17), ss. 307-423. Doğan, N. ve Sevindik, H. (2011). İlköğretim 6. sınıflar için uygulanan seviye belirleme sınavının uygunluk geçerliği. Eğitim ve Bilim, 36(160), ss. 309-319.
  • Eğitim Reformu Girişimi [ERG]. (2017). Eğitim İzleme Raporu 2016-2017, ERG, İstanbul. http://www.egitimreformugirisimi.org/egitim-izleme-raporu-2016-17/ adresinden 02.01.2019 tarihinde erişilmiştir.
  • Erol, H. (2016). TEOG sınavında “T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi” ile ilgili sorulan sorular hakkında sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(57), ss. 548-567.
  • Erözkan, A. (2004). Üniversite öğrencilerinin sınav kaygısı ve başa çıkma davranışları. Muğla Üniversitesi SBE Dergisi, 12, ss. 13-38.
  • Flyvbjerg, B. (2006). Five misunderstandings about case-study research. Qualitative inquiry, 12(2), ss. 219-245. Fornell, C. ve Larcker, D. F. (1981). Evaluating structural equation models with unobservable variables and measurement error. Journal of Marketing Research, 48, ss. 39-50.
  • Hill, K. T. ve Sarason, S. B. (1966). The relation of test anxiety and defensivenes to intelligences, and school performance, over elemantary school years. A Futjer Longitudional Study. Monographs of The Society for Research in Child Development, 3, ss. 92-104.
  • Gür, B., Çelik, Z. ve Coşkun, İ. (2013). Türkiye’de ortaöğretimin geleceği: Hiyerarşi mi eşitlik mi. Seta Analiz, 69, ss. 1-26. 2013-2016 tarihe bak
  • Kayapınar, E. (2006). Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı (OKS)’na hazırlanan ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin kaygı düzeylerinin incelenmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  • Kantos, Z. E. (2013). Federal Almanya Cumhuriyeti eğitim sistemi. Balcı, A. (Editör). Karşılaştırmalı eğitim sistemleri. 4. Baskı. Ankara: Pegem Akademi, ss. 49-68.
  • Kırkaplan, M. (2015). Temel eğitimden ortaöğretime geçiş (TEOG) ile ilgili 8. sınıf öğrencilerinin sınav kaygı düzeylerinin incelenmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Denizli.
  • Kızkapan, O. ve Nacaroğlu, O. (2019). Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Merkezi Sınavlara (LGS) İlişkin Görüşleri. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 9(2), ss. 701-719.
  • Süer, N. (2014). Öz– Düzenleme Becerilerinin TEOG Sınavı Üzerindeki Etkisi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul
  • Şad, S. N. ve Şahiner, Y. K. (2016). Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçişte (TEOG) sistemine ilişkin öğrenci, öğretmen ve veli görüşleri. İlköğretim Online Dergisi, 15(1), ss. 53-76
  • Taşkın, G. ve Aksoy, G. (2021). Liselere Giriş Sistemi’ne İlişkin Okul Yöneticilerinin Görüşleri. Trakya Eğitim Dergisi, 11(2), ss. 870-888 .