Contiki İşletim Sisteminde Cooja Simulatörü Kullanılarak Örnek Bir Nesnelerin İnterneti Uygulaması

Günümüzde pek çok alanda kullanılan düşük kaynağa sahip sensör düğümler, nesnelerin internetinin çok önemli bir parçasıdır. Özelliklekablosuz sensör ağların sanayi, tıp gibi birçok sektörde kullanılması, akıllı üretim tesislerinin kurulması, hastaların uzaktan izlenmesigibi birçok önemli gelişmeye neden oldu. Bu cihazları fiziksel ortamda test etmek, büyük ağlar kurmak oldukça zor bir süreç olduğundanContiki işletim sistemi bize bu donanımı sanal ortamda birebir sunmakta ve Cooja simülatörü ise bu işlemleri gerçek zamanlı bir şekildetest etmemize imkân sağlamaktadır. Bu çalışma kapsamında Contiki işletim sistemi ve Cooja simülasyon programının yapısı anlatılacakve örnek simülasyonlar gerçekleştirilecektir.

An Application of Internet of Things Using Cooja Simulator in Contiki Operating System

Low-resource sensor nodes, which are used in many areas today, are a very important part of the internet of things. Especially the use of wireless sensor networks in many sectors such as industry, medicine, establishment of smart production facilities, remote monitoring of patients caused many important developments. Testing these devices in a physical environment is a very difficult task, setting up large networks. The Contiki operating system provides this hardware in a virtual environment, and the Cooja simulator allows us to test these processes in real time. In this study, the structure of Contiki operating system and Cooja simulation program will be explained and sample simulations will be carried out.

___

  • Sehgal A. (2013). Using the Contiki Cooja Simulator. Computer Science, Jacobs University Bremen Campus Ring 1, 28759.
  • Bagula, A. Colina, A. L. Pietrosemilo, E. Vives, A. Zennaro, M. (2016). Internet of Things in Five Days. pp, 41-87.
  • Duquennoy, S. Gonizzi, P. and (2013). Hands on Contiki OS and Cooja Simulator: Exercises (Part II). Internet of Things and Smart Cities Ph.D. School, University of Parma.
  • Al-Dubai, A. Y. Romdhani, C. Qasem, M. Thompson, I. (2016). Cooja Simulator Manual. IoT Networking Research Group, Edinburgh Napier University.
  • Li, S. Xu, L. D. (2017). Securing the internet of things. Syngress.
  • Bagula, A. Colina, A. L. Pietrosemoli, E. Vives, A. Zennaro, M. (2016). Internet of Things in Five Days.
  • King J. (2015). A Distributed Security Scheme to Secure Data Communication between Class-0 IoT Devices and the Internet.
  • Görmüş, S. Aydın, H. Ulutaş, G. (2017). Nesnelerin interneti teknolojisi için güvenlik: var olan mekanizmalar, protokoller ve yaşanılan zorlukların araştırılması. Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 5000211237.
  • Raza, S. Slabbert, A. Voigt, T. Landernas, K. (2009) Security Considerations for the WirelessHART Protocol. In proceedings of 14th IEEE International Conference on Emerging Technologies and Factory Automation (ETFA’09).