Akıllı Kalite Kontrol Kameraları ve Karşılaştırılması

Üretimine başlanan ürünlerde üretim sırasında ve sonrasındaki denetimlerde tespit edilemeyen hatalar üretim hattında üreticiler için büyük kayıplara neden olarak müşteri memnuniyetinde negatif etkiler yaratmaktadır. Bu etkiler üreticileri kalite kontrol faaliyetlerinin insan gücünden uzak yöntemler aramaya yöneltmiştir. Endüstride üretim boyunca akıllı kameraların kullanıldığı bir kalite kontrol sistemi, herhangi bir algoritma mantığıyla üretilmiş olan ürünler için insan gücüne kıyasla kalite kontrollerini hızlı ve kusursuza en yakın değerlerde yapabilmektedir. Bu sistemler ürünlerin üretim zamanı ve maliyetini düşürerek, üretim kalitesini arttırmaktadır. Bu çalışmada, üretim hatlarında gitgide değer kazanan kalite standartlarının yakalanmasında etkin rol oynayan yapay görme tabanlı akıllı endüstriyel kameraların faaliyetleri açıklanmış olup uygulama açısından en uygun sistemin üretime olan etkisi üzerinde durularak, akıllı kameraların kullanıldığı kalite kontrol sistemlerinin üretici firmaya kazandırdığı avantajlar belirlenerek sonuçları tartışılmıştır.

Smart Quality Control Cameras and Comparison

Errors that cannot be detected during and after production process cause great loss on the production line for the manufacturers and create negative effects on customer satisfaction. These effects have led manufacturers to seek new methods of quality control activities apart from manpower. A quality control system, in which smart cameras are used throughout the production in the industry, can perform quality controls quickly and closest to the perfect values, compared to manpower, for products produced with any algorithmic logic. These systems increase the production quality by reducing the production time and cost of the products. In this study, the activities of artificial vision-based smart industrial cameras, which play an active role in catching quality standards that are gaining value in production lines, are explained, and the effects of the most suitable system in terms of application on production are emphasized, the advantages of quality control systems using smart cameras are determined, and the results are discussed.

___

  • Büşra.K. Kalite Kontrol Faaliyetlerinde Yapay Zeka kullanımı htps://dergipark.org.tr/tr/pub/yalovasosbil/issue/27392/289024 (Erişim Tarihi: 28.12.2016)
  • Özcan, A. 2016. Yapay Görme Sistemlerinin Yatırım Kararlılığının Değerlendirilmesi İçin Bir Model Önerisi. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İstanbul.